13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialALEGERI LOCALE 2016. Ce nereguli reclamă un reprezentat UDMR

ALEGERI LOCALE 2016. Ce nereguli reclamă un reprezentat UDMR

Preşedintele UDMR Ciuc, Borboly Csaba, reclamă faptul că nu s-a regăsit pe listele permanente şi a fost plimbat de la o secţie la alta, susţinând că acest lucru a fost reclamat şi de alţi cetăţeni, care nu sunt lăsaţi să voteze pe listele suplimentare. Potrivit unui comunicat remis de UDMR Ciuc, mai mulţi locuitori din Miercurea Ciuc au fost trimişi la alte secţii de vot decât cele în care îşi exprimau în mod obişnuit opţiunea electorală, din cauza faptului că listele electorale 'conţin erori'. 

Preşedintele UDMR – Organizaţia Teritorială Ciuc, Borboly Csaba, nu s-a regăsit pe lista secţiei la care vota de obicei, la fel şi soţia sa, ei fiind trimişi la altă secţie de votare, dar nici acolo nu şi-au regăsit numele. În final, cei doi au votat pe liste suplimentare. Potrivit Agerpres, problema a fost semnalată preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripţie din Miercurea Ciuc, Tokos Lehel, căruia i s-a solicitat ca persoanele care nu figurează pe listele permanente să nu mai fie redirecţionate către alte secţii, ci să fie trecute pe listele suplimentare. 

'Consider că este inadminisibilă plimbarea cetăţenilor care vor să-şi exercite dreptul la vot. Trebuie trecuţi pe liste suplimentare şi nu puşi în situaţii incomode din cauza unor greşeli de organizare', a afirmat Borboly Csaba, preşedintele UDMR Ciuc. Preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie din Miercurea Ciuc, Tokos Lehel, a precizat că, într-adevăr, unele persoane care au votat în 2014 la anumite secţii acum sunt trecute pe liste permanente la alte secţii şi obligaţia preşedintelui secţiei de votare este să informeze persoana respectivă unde trebuie să voteze. 

'Într-adevăr, unele persoane care au votat în anumite secţii de votare (în 2014 n.red.) anul acesta nu mai votează acolo, sunt trecuţi pe liste permanente la alte secţii de votare. Şi atunci, obligaţia preşedintelui secţiei de votare este ca să informeze persoana respectivă, care intră în secţia de votare, să se ducă la o altă secţie de votare, la care este trecut pe lista permanentă', a spus Tokos Lehel. 

Potrivit acestuia, problema ar fi fost generată de faptul că atunci când a mers la prima secţie de votare, lui Borboly Csaba nu i s-a scanat buletinul întrucât membrii secţiei respective ştiau că nicio persoană de pe strada unde stă preşedintele CJ nu este arondată acolo. Acest lucru se datorează faptului că, în acest an, câţiva dintre locatarii de pe strada unde stă Borboly Csaba au fost arondaţi la o secţie de votare, iar ceilalţi la o altă secţie de votare. 

Referitor la această chestiune, viceprimarul cu atribuţii de primar, Antal Attila, spune că a semnalat Autorităţii Electorale Permanente (AEP) că arondarea nu este corectă şi că locatarii de pe unele străzi sunt împărţiţi la trei secţii diferite, lucru care va crea confuzie, dar reprezentanţii acestei instituţii au spus că nu se mai pot face modificări. 

'Deci, noi am semnalat în scris că nu este bine că anumite străzi sunt rupte în trei, se bulversează tot ceea ce s-au obişnuit oamenii până acum. Şi au spus că aşa este sistemul, aşa au primit de la Braşov. Noi, înainte de a semna (dispoziţia de arondare n.red.) le-am semnalat că nu este bine şi ne-au spus că nu au ce face, nu se poate schimba', a declarat Antal Attila. 

Reprezentanţii AEP nu au făcut declaraţii pe această temă, precizând că Primăria se ocupă de listele permanente şi răspunde de Registrul electoral şi au pus la dispoziţie prevederile legii 208/ 2015, în care, la articolul 26, se arată că ' Persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral cuprinzând cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziţie, conform legii'.

Cele mai citite

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă