10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialALEGERI LOCALE 2016. Incidente în mai multe secții de votare din țară

ALEGERI LOCALE 2016. Incidente în mai multe secții de votare din țară

ALEGERI LOCALE 2016. Scrutinul de duminică nu a fost lipsit de incidente. Au fost încercări de vot multiplu, tulburarea ordinii și liniștii publice dar și alte probleme legate de tipărirea și distribuirea buletinelor de vot.

UPDATE 21.40: Jurnalistul Şerban Huidu a fost amendat de poliţişti, duminică, cu 600 de lei deoarece şi-a postat pe Facebook poza cu buletinul de vot, au declarat surse din Poliţie pentru Mediafax. În ghidul publicat pe site-ul Ministerului de Interne cu privire la ce era interzis să se facă în ziua alegerilor este menţionat faptul că “este interzisă filmarea sau fotografierea buletinului de vot. Riscul pentru nerespectarea acestora este de dosar penal și amendă de la 600 la 1.000 de lei”.

UPDATE 20.40: Poliţiştii au deschis dosar penal pe numele unui candidat în Consiliul Local Braloştiţa, fiind acuzat de coruperea alegătorilor cu anumite sume de bani. Marin Gaşpar, candidat PSD la Consiliul Local Braloştiţa, a fost dus duminică la poliţie pentru audieri după ce a fost denunţat că ar fi încercat să corupă un alegător. Denunţătorul a depus o plângere prin care a sesizat că ar fi primit, în schimbul votului său, o bicicletă şi suma de 40 de lei. Potrivit anchetatorilor, pe numele bărbatului a fost întocmit dosar penal pentru coruperea alegătorilor, iar asupra acestuia ar fi fost găsită o listă cu circa 100 de persoane.

UPDATE 20.27: AEP a decis, duminică seara, să o excludă din corpul experţilor electorali pe Luminiţa Rîşca, secretarul suspendat al comunei sucevene Şcheia, cercetată de DNA pentru corupţie, şi care era locţiitor al preşedintelui Secţiei de votare 478. Luminiţa Rîşca este cercetată sub control judiciar din 27 mai şi are interdicţie de a-şi exercita profesia şi de a desfăşura activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta. 

UPDATE 20.23: La Secţia de votare nr. 68 din localitatea arădean Chier, aparţinătoare comunei Târnova, a dispărut o ştampilă, procesul de votare fiind suspendat în momentul în care s-a constatat lipsa uneia din cele 5 ştampile de vot. 

UPDATE 20.14: Un număr de 20 de buletine de vot pentru alegerea consilierilor judeţeni au dispărut de la o secţie de votare din municipiul Galaţi, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Municipal Galaţi, Cristian Gâscă. Potrivit acestuia, este vorba despre secţia de votare 152 de la Grădiniţa nr. 47 din Galaţi, unde preşedintele secţiei a constatat lipsa a 20 de buletine de vot destinate alegerii consilierilor judeţeni şi a anunţat Poliţia. 

UPDATE 20.00: Preşedintele UDMR Ciuc, Borboly Csaba, reclamă faptul că nu s-a regăsit pe listele permanente şi a fost plimbat de la o secţie la alta, susţinând că acest lucru a fost reclamat şi de alţi cetăţeni, care nu sunt lăsaţi să voteze pe listele suplimentare.

UPDATE 19.53: În comuna ilfoveană Ştefăneşti a fost trimis preventiv un echipaj de poliţie pentru că în faţa secţiei de votare se adunase un grup de persoane. Având în vedere incidentele din trecut, s-a decis trimiterea unui echipaj, însă purtătorul de cuvânt al MAI Monica Dajbog a declarat că nu s-a înregistrat niciun incident, fiind vorba de o măsură preventivă.

UPDATE 19.51: La Constanţa s-a constatat lipsa a 700 buletine de vot.

UPDATE 19.45: Mai multe dosare penale au fost întocmite, în ultimele ore, în judeţul Prahova, în urma unor sesizări privind fotografierea buletinelor de vot, tentativă de vot multiplu şi încălcarea regimului urnei mobile. 

UPDATE 19.35: Poliţiştii au întocmit un dosar penal în judeţul Dolj după ce au fost sesizaţi de un cetăţean că un candidat pentru funcţia de consilier local i-a oferit o bicicletă, în timp ce ofiţerii de poliţie din Bucureşti au întocmit un dosar penal pentru infracţiunea de instigare la fraudă la vot pe numele unei persoane care este membru al unei secţii de votare, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog. De asemenea, IPJ Sibiu a înregistrat o plângere penală depusă de PNL împotriva primarului comunei Roşia, Valentin Aldea, acuzat de liberali că ar fi dat mită electorală.

UPDATE 19.23: Reprezentanţii Secţiei de votare numărul 33 din Târgu Mureş au descoperit, la deschiderea pachetelor cu buletinele de vot, 50 de buletine de vot din comuna Horea, judeţul Alba. Preşedintele secţiei de votare a întocmit un proces verbal de constatare, iar buletinele au fost anulate.

UPDATE 19.15: Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a declarat, că de la începerea procesului de votare până la ora 18.30, au fost aplicate 92 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 42.610 de lei. 

UPDATE 19.00: Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a informat că, de la începerea procesului de votare până la ora 18.30, au fost înregistrate 494 de sesizări cu privire la săvârşirea unor posibile contravenţii sau infracţiuni, iar în urma verificărilor 40% dintre acestea nu au fost confirmate. 

“În cele peste 11 ore de la începerea votării, climatul de siguranţă şi ordine publică a fost menţinut la un nivel de normalitate, fără a fi înregistrate situaţii grave, care să afecteze procesul electoral. Din analiza realizată la nivelul tuturor celor 41 de judeţe şi a municipiului Bucureşti, reiese că numărul de incidente electorale sesizate până la această oră reprezintă aproape jumătate din numărul celor înregistrate la alegerile locale din 2012. Astfel, dacă în anul 2012 până la această oră erau înregistrate 982 de sesizări privind incidente electorale, la acest moment la nivel naţional sunt înregistrate doar 494 de sesizări cu privire la săvârşirea unor posibile contravenţii sau infracţiuni. Dintre acestea, trebuie menţionat că în urma verificărilor, 40% nu s-au confirmat”, a declarat, duminică, Monica Dajbog. 

UPDATE 18.58: Un pacient de la Spitalul Municipal din Codlea este cercetat pentru fraudă electorală după ce, duminică, a votat pe baza unei liste suplimentare pe care numele său nu a fost trecut. În urma incidentului a fost întocmit un dosar penal, cazul fiind preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov. 

UPDATE 18.45: În comuna Zorlenţu Mare, din judeţul Caraş-Severin, procesul electoral a fost oprit de două ori, duminică după-amiaza, după ce secţiile au rămas fără buletine de vot. Tot din Zorlenţu Mare sunt şi cele două persoane, respectiv un candidat la funcţia de primar al comunei şi vicepreşedintele unei secţii de votare din aceeaşi localitate, care s-au ales cu dosare penale şi măsura controlului judiciar, la finele campaniei electorale pentru alegerile locale. 

UPDATE 18.40: Direcţia regională Sud-Est a Autorităţii Electorale Permanente a dispus duminică după-amiază înlocuirea în regim de urgenţă a preşedintelui şi a vicepreşedintelui Secţiei de votare 346, din oraşul Ovidiu, la solicitarea preşedintelui Circumscripţiei electorale, după ce alegătorii au reclamat că cei doi distribuiau buletine multiple de vot, pentru funcţia de primar. 

UPDATE 18.20:  Poliţia a fost sesizată duminică după-amiază despre o posibilă infracţiune de fraudă la vot la secţia nr. 49 din municipiul Bistriţa, unde un alegător susţine că a primit un buletin de vot pentru alegerea primarului care avea deja aplicată ştampila pe numele unui candidat. Preşedinta secţiei de votare menţionate a considerat că buletinul respectiv trebuie anulat şi a înmânat alegătorului un alt buletin. 

UPDATE 18.05: Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş au declarat, duminică că sesizarea referitoare la faptul că o persoană ar fi intenţionat să voteze cu mai multe buletine de vot pentru primar, la secţia de votare numărul 4 din Târgu Mureş, nu se confirmă, iar situaţia creată s-a remediat deja. 

UPDATE 17.40Preşedinta unei secţii de votare din Gorj, amendată pentru că a însoţit în cabina de vot o persoană cu dizabilităţi

UPDATE 15.30: Ministerul Afacerilor Interne transmite că ,la nivel național, au fost înregistrate 272 de sesizări privind săvârșirea de posibile contravenții sau infracțiuni care au legătură cu procesul de vot și care sunt în competența de soluționare a structurilor MAI.

Angajații Ministerului Afacerilor Interne verifică fiecare semnalare de încălcare a legislației privitoare la alegeri pentru a stabili cu certitudine existența sau nu a aspectelor sesizate. Mai mult de 30% dintre semnalările de fapte ilegale în legătură cu procesul de vot nu s-au confirmat.

Majoritatea semnalărilor provin din mediul rural, respectiv 65 %.

Până la această oră s-au constatat 70 de fapte contravenționale, pentru care s-au aplicat 21 de avertismente scrise și amenzi în valoare de 24.600 lei.Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate pentru continuarea propagandei electorale,fotografierea și filmarea buletinului de vot, consum și distribuire de băuturi alcoolice în zona de protecție a secției de votare, prezența mai multor persoane în cabina de vot. De asemenea, se efectuează cercetări referitor la 34 de situații privind posibile infracțiuni.

UPDATE 15.00: Ion Călinoiu, candidatul PSD la postul de consilier județean din Gorj a votat la o altă secție de votare pe o listă suplimentară. El a fost însoțit de Victor Ponta.

UPDATE 14.55: Alianţa ‘Pentru Craiova’ a sesizat IPJ Dolj cu privire la numărul mare de votanţi de pe listele suplimentare, motivând că la nivelul judeţului s-au înregistrat peste 830 de voturi pe oră pe listele suplimentare, “adică persoane care nu au carte de identitate în localitatea în care votează, ci au primit vize de flotant”. 

UPDATE 14.50: Candidatul Partidului Naţional Liberal (PNL) la Primăria Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a depus duminică o plângere la Biroul Electoral Municipal (BEM) împotriva Partidului Social Democrat (PSD), ca urmare a publicării, conform acestuia, a unui “material electoral defăimător” la adresa sa. 

UPDATE 14.40: În sectorul 1 al Capitalei, la secţia 55, urna mobilă era folosită cu permisiunea biroului electoral al secţiei de votare fără documente complete şi era însoţită de candidaţi ai PSD, potrivit Agerpres.

UPDATE 14.30: O femeie în vârstă de 72 de ani, membră în biroul unei secţii de votare din Predeal, este cercetată pentru fraudă electorală după ce, printre hârtiile de pe masa la care lucra, a fost găsit un buletin de vot ştampilat pe numele unui candidat la primăria oraşului.

UPDATE 14.20: Candidatul liberal la funcţia de primar al oraşului Baia de Arieş, Traian Pandor, primar în funcţie, a depus duminică o sesizare la Biroul Electoral de Circumscripţie Baia de Arieş în care reclamă faptul că zeci de persoane de la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru persoane adulte cu handicap ar fi fost aduse să voteze la o secţie din oraş cu microbuzul instituţiei. 

UPDATE 14.00: Preşedintele unei secţii de votare din comuna Maieru, judeţul Bistriţa-Năsăud, este acuzat de fraudă la vot, după ce, deşi are domiciliul în altă localitate, a reuşit să voteze la alegerile locale chiar în secţia pe care o conduce. În acest caz, poliţia a întocmit dosar penal pe numele bărbatului, cercetările fiind continuate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, potrivit Agerpres. 

UPDATE 13.24: Potrivit MAI, până la ora 12.30 au fost înregistrate 120 de sesizări cu privire la săvârșirea unor posibile contravenții sau infracțiuni, în urma verificărilor realizate până în prezent, 20 % nu au fost confirmate. Toate sesizările primite sunt cercetate cu operativitate de către structurile MAI pentru a confirma sau nu aspectele semnalate.

Au fost constatate 20 de fapte contravenționale, fiind aplicate amenzi în valoare de 11.000 de lei și 9 avertismente scrise. De asemenea, se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea a 10 posibile infracțiuni.

Cele mai multe sesizări se referă la continuarea propagandei electorale, fotografierea sau filmarea buletinului de vot și prezența altei persoane în cabina de vot în afara celei care votează.

UPDATE 13.18. UNPR Dâmboviţa anunţă, într-un comunicat de presă, că a sesizat Poliţia că un candidat PSD din Petreşti a pus afişe electorale, duminică, vizavi de o secţie de votare. 

UPDATE 13.15: PSD Dâmboviţa a anunţat, duminică, printr-un comunicat de presă, că a sesizat Poliţia cu privire la faptul că un candidat PNL din Ulmi împreună cu mai multe persoane patrulează prin faţa secţiilor de votare, ameninţă şi influenţează alegătorii. 

UPDATE 13.10: Poliţiştii au întocmit dosar penal pe numele unui tânăr din Vaslui, ziarist la un cotidian on-line, după ce acesta şi-a fotografiat buletinul de vot şi l-a postat, ulterior, pe o reţea de socializare. 

“În urma cercetărilor efectuate de poliţişti, în cauză a fost întocmit dosar penal pentru violarea confidenţialităţii votului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, Loredana David, potrivt Agerpres. Potrivit legii, violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă. 

UPDATE 13.05 Mai multe buletine de vot din judeţul Braşov au fost depistate la o secţie de votare din comuna suceveană Adâncata, cel mai probabil din cauza faptului că tipografia din Săvineşti-Neamţ, care a tipărit aceste tipizate pentru judeţele Suceava şi Braşov, a trimis din greşeală aceste buletine de vot. Potrivit prefectului de Suceava, Constantin Harasim, mai multe buletine de vot din judeţul Braşov au fost depistate, duminică, printre buletinele de vot pentru comuna suceveană Adâncata. 

UPDATE 13.00: Un bărbat de 27 de ani care făcea scandal în fața Biroului Electoral Central a fost încătușat și condus la Secția 10. Poliția a chemat ambulanța în vederea internării.

UPDATE 12.57: Preşedintele secţiei de votare 353 din comuna doljeană Gherceşti a fost reclamat la poliţie şi la BEJ după ce a refuzat accesul candidaţilor în secţie, potrivit Agerprs.

Cosmin Mitrică, membru al Biroului Electoral Judeţean Dolj, a declarat presei că, potrivit legii, interzicerea accesului candidaţilor în secţia de votare se sancţionează cu amendă de către reprezentanţii MAI. 

„Am primit o sesizare la BEJ legată de interzicerea accesului candidaţilor în secţia de votare nr. 353. O astfel de situaţie este, potrivit legii, de competenţa MAI: potrivit art. 83, alin. 5, din legea 115/2015, preşedinţii secţiilor de votare au obligaţia să permită accesul candidaţilor în secţie, nu este la aprecierea lor”, a spus membrul BEJ Dolj.

UPDATE 12.55:  120 de sesizări cu privire la săvârșirea unor posibile contravenții sau infracțiuni au fost înregistrate de la începerea procesului de votare. În urma verificărilor 20% dintre acestea nu au fost confirmate, informează MAI.

„Au fost constatate 20 de fapte contravenţionale, fiind aplicate amenzi în valoare de 11.000 de lei şi nouă avertismente scrise. De asemenea, se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea a 10 posibile infracţiuni”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog. 

Totodată, ea a precizat că până la ora 12.30 nu au fost semnalate situaţii deosebite în ceea ce priveşte asigurarea ordinii publice: „Cele mai multe sesizări se referă la continuarea campaniei electorale, fotografierea sau filmarea buletinului de vot şi prezenţa altei persoane în cabina de vot în afara celei care votează”, a precizat Dajbog. 

UPDATE 12.38: Reprezentantul UNPR în secţia de vot nr. 101 Găeşti, Anghel Daniela, a reclamat infracţiunea de vot multiplu. Femeia s-a aflat în secţia de vot de la ora 6:00. Când a vrut să voteze pe listele suplimentare, în sistemul electronic rezulta ca aceasta ar fi votat deja, la secţia 96, aflată tot pe raza oraşului Găeşti. Se va depune plângere penală”, se arată în comunicatul UNPR Dâmboviţa, transmite Agerpres. 

UPDATE 12.35: Preşedintele filialei Arad a PMP, Florin Remeţan, şi-a găsit duminică la prima oră autoturismul personal cu anvelopele de la două roţi înţepate. 
”Duminică dimineaţă, când am ieşit din blocul unde locuiesc, situat în zona ultracentrală a municipiului Arad, pe bulevardul Iuliu Maniu, am găsit două din roţile autoturismului personal aflate pe jantă. Le-am umflat, după care am dus autoturismul la un vulcanizator, care a constatat că ambele roţi au fost înţepate din lateral. Am anunţat Poliţia, însă de acolo mi s-a spus că nu se mai pot face cercetări, întrucât am mutat autoturismul din loc. Apreciez că adversarii politici au vrut să mă scoată din joc într-o zi atât de importantă cum este cea a votului, mai ales că este o zi de duminică. Însă, din fericire, am găsit oameni de bună-credinţă care m-au ajutat să ies din acest impas şi să îmi pot desfăşura activităţile programate pentru astăzi”, a declarat Florin Remeţan, potrivit Agerpres.

UPDATE 12.33. PSD reclamă un caz de mită electorală în Ciocăneşti, în județul Dâmbovița

UPDATE 12.30. Polițiștii au întocmit dosar penal pentru preşedintele unei secţii de votare din Medgidia, județul Constanța, Acesta este acuzat de neglijenţă în serviciu pentru că ar fi plecat acasă, sâmbătă noaptea, cu ştampila

UPDATE 12.25: A fost suspendat procesul electoral la secţia de votare numărul 4 din Târgu-Mureș, după ce s-a reclamat că o persoană ar fi avut mai multe buletine de vot pentru primar. 
Procesul de votare este suspendat circa 20-30 de minute, timp în care reprezentanţii secţiei de votare trebuie să numere buletinele de vot neutilizate, precum şi persoanele care au votat, astfel încât să se stabilească dacă într-adevăr au fost utilizate sau nu buletine de vot în plus. 

UPDATE 12.10. Biroul Electoral Judeţean Bacău a fost sesizat cu privire la faptul că la o secţie de votare din comuna Faraoani sunt prea puţine buletine de vot comparativ cu numărul de alegători. 
De asemenea, la secţiile de votare din comuna Cleja s-au găsit mai puţine buletine de vot decât alegători înscrişi pe listele electorale din două secţii de votare. În comuna Ştefan cel Mare s-au găsit 100 de buletine de vot destinate unei secţii de votare din localitatea Pârjol. La fel şi la Valea Mare au ajuns buletine de vot ce ar fi trebuit să să ajungă pentru alegătorii din Parava.

UPDATE 11.38:  PNL Dolj a contestat la Biroul Electoral Judeţean 3 213 cereri făcute la nivelul judeţului pentru urna mobilă, potrivit Agerpres.

„Cele 3 213 cereri reprezintă 0,55% din numărul total de alegători cu drept de vot. PNL doreşte să atragă atenţia asupra unor situaţii exagerate de solicitări de urnă mobilă. În acest sens, deşi există un număr de 25 de localităţi fără nicio cerere de urnă mobilă, 14 localităţi cu până la 10 cereri, 8 localităţi cu un număr între 10 şi 20 de cereri, constatăm că avem şi un număr de 6 localităţi cu un număr de cereri de peste 5% din numărul de votanţi. Exemple sunt comunele Cârcea, Catane, Perişor sau Botoşeşti Paia 8% – 50 oameni netransportabili din 625 votanţi”, potrivit unui comunicat de presă.

PNL Dolj a mai anunţat că îşi va rezerva dreptul de a face plângere penală în cazul în care „va constata abuzuri din partea medicilor de familie implicaţi în solicitări nefondate pentru urna mobila”. 

UPDATE 11.30:  Partidul Naţional Liberal cere demiterea prefecţilor de Mureş şi Buzău pentru proasta organizare a alegerilor locale şi anularea scrutinului în comuna Verneşti, porivit purtătorului de cuvânt al PNL Bucureşti, Cezar Preda, informează Agerpres.

„În judeţul Mureş, peste 200 de secţii au aşteptat toată noaptea să le vină buletinele de vot şi tot acest du-te vino a creat o mare tensiune în ceea ce înseamnă membrii secţiilor de votare şi modul în care ei pot să gestioneze legal această acţiune. Se solicită demiterea prefectului de Mureş pentru proasta organizare. O situaţie şi mai gravă este în judeţul Buzău, unde în comuna Verneşti este închis procesul de votare în şapte secţii datorită tipăririi greşite a buletinelor de vot. Conform legii, în două ore trebuia remediată această disfuncţionalitate. Nu s-a reuşit până la această oră. Se cere Biroului electoral de circumscripţie anularea alegerilor pentru că în termen legal se spune că în maxim două ore trebuie remediată această problemă. Ei şi-au fixat un termen în afara legii, până la ora 12,00, ceea ce este inadmisibil. Se cere demiterea prefectului de Buzău pentru proasta gestionare a alegerilor”, a afirmat Preda, duminică, într-o conferinţă de presă. 

UPDATE 11.25: Prefectul de Buzău a anunțat că a început procesul de votare în Vernești.

UPDATE 11.15: O tentativă de vot multiplu a fost semnalata în incinta Secției de Votare nr.58 (aferente Școlii Generale nr. 17) din municipiul Galați.

Cazul a fost consemnat în jurul orei 9.30, când reprezentanta unui partid politic a înmânat unui alegător două buletine de vot pentru Consiliul Județului Galați. În momentul în care alegătorul a încercat să introducă în urmă cele două buletine, a fost văzut și împiedicat să o facă de către reprezentantul altui partid, care a anunțat și poliția.

UPDATE 11.10: Preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Bistriţa-Năsăud, judecătorul Alexandru Petrişor, a declarat că singurele incidente sesizate duminică dimineaţa, până la ora 10,30, în legătură cu alegerile locale au fost legate de anumite erori de operare a sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot. 

„Votarea se desfăşoară relativ normal, în coordonate normale. Au fost sesizate câteva incidente legate de noutatea acestor alegeri – sistemul informatic introdus, dar s-au rezolvat şi acestea. Se pare că au fost erori de operare, respectiv eroare umană, şi nu problemă de sistem”, a spus Petrişor. 

UPDATE 09.35: Preşedintele unei secţii de votare din comuna vasluiană Perieni a fost reclamat la Autoritatea Electorală Permanentă, după ce sâmbătă seara a intenționat să plece din secția de votare cu ștampila de control, fiind în stare de ebrietate, informează Agerpres.

„A existat un incident, dar acesta a fost rezolvat pe loc de poliţistul de la secţie, care l-a împiedicat pe preşedintele secţiei să plece cu ştampila de control. Am înţeles că bărbatul se afla în stare de ebrietate şi a plecat cu ştampila, dar a fost observat la timp’, a declarat prefectul judeţului Vaslui, Daniel Olteanu. 

El a precizat că pe viitor persoanele care nu respectă legislaţia şi pun probleme în ce priveşte buna desfăşurare a alegerilor ar trebui să nu mai fie selectate pentru a ocupa funcţii sau a avea atribuţii cu ocazia scrutinelor viitoare. 

——

Activitatea a șapte secții de votare din județul Buzău a fost suspendată temporar de Biroul Electoral Județean Buzău, la circumscripția nr. 82 Vernești, din cauza unor erori pe buletinele de vot, potrivit Agerpres.

Preşedintele BEJ nr. 10 Buzău, judecătorul Aurel Puşcă, a declarat că a decis „suspendarea votării într-un timp util întrucât pe acelaşi buletin de vot erau trecuţi candidaţii la primărie şi la Consiliul Local”. 

„Am decis suspendarea votării împreună cu dl. prefect şi sperăm retipărirea de urgenţă a buletinelor de vot”, a mai declarat sursa citată. 

Procesul de vot a fost suspendat în şapte secţii de votare de la Verneşti, judeţul Buzău. 

Totodată, și în prefectura Mureș ar fi probleme cu buletinele de vot. Astfel, au fost tipărite buletinele de vot în funcție de Registrul Naţional al Alegătorilor, în care figurează 426.650 de alegători cu drept de vot şi nu după datele furnizate de Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană 28 Mureş, unde figurau 483.744, potrivit unor surse citate de Agerpres.

În prezent suplimentul de buletine de vot care a fost tipărit sâmbătă, în judeţul Alba, şi care nu a putut fi distribuit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, secţiilor de votare se află sub pază militarizată într-o instituţie publică din Târgu Mureş. 

Pe de altă parte, autorităţile din Târgu Mureş susţin că indiferent după care statistici au fost tipărite buletinele de vot, numărul lor a fost oricum insuficient, fiind distribuite 98% din necesarul prevăzut de lege. 

Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş a anunţat duminică dimineaţa, după deschiderea urnelor, că nu poate oferi o poziţie oficială în acest caz, ca urmare a unor dispoziţii ale Ministerului Afacerilor Interne, referitoare la comunicare. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă