12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialALEGERI LOCALE 2016. Presa internațională: Votul constituie primul test pentru clasa politică...

ALEGERI LOCALE 2016. Presa internațională: Votul constituie primul test pentru clasa politică din România, după incendiul de la Colectiv

ALEGERI LOCALE 2016. Alegerile locale care au avut loc, duminică, au ajuns în vizorul agențiilor de presă Reuters, AFP, Belga și AP. Astfel, presa internațională scrie despre victoria Partidului Social-Democrat (PSD) și despre victoria Gabrielei Firea la Primăria Capitalei. Totodată, votul este calificat drept primul test pentru clasa politică din țara noastră, după incendiul din Colectiv, informează News.ro.

Reuters citează un sondaj al Institutului Curs-Avangarde pentru un post privat de televiziune, potrivit căruia PSD a obţinut 37,5% din voturile exprimate la nivel naţional, iar Partidul Naţional Liberal (PNL) se clasează al doilea cu 28% din sufragii. Alte anchete efectuate la ieşirea din secţiile de votare arată că la Primăria Bucureştiului a fost aleasă Firea, precizează Reuters.

Totodată, agenția mai precizează că România este condusă din noiembrie de un guvern de tehnocraţi în fruntea căruia se află Dacian Cioloş, după ce fostul premier social-democrat Victor Ponta a demisionat în urma furiei opiniei publice după incendiul de la un club de noapte, soldat cu 56 de morţi, care a lansat sloganul „Corupţia ucide”, scrie agenţia.

Și AFP a scris despre alegerile locale din România. Sursa citată precizează că social-democrata Gabriela Firea a obţinut victoria la Bucureşti, în urma unor alegeri municipale cu valoare de test, după căderea Guvernului social-democrat. Acest vot este primul pentru clasa politică după incendiul sângeros din octombrie, într-un club din Bucureşti, care a şocat ţara şi a fost urmat că căderea Guvernului social-democratului Victor Ponta, aminteşte agenţia franceză, adăugând că ţara este condusă în prezent de un Executiv alcătuit din tehnocraţi.

Totodată, AFP amintește că Bucureștiul este condus, în prezent, de un primar interimar, întrucât fostul primar Sorin Oprescu, susţinut de PSD, este urmărit în justiţie într-un dosar de corupţie. Mai mult, agenția franceză precizează că cinci dintre cei şase primari de sector sunt de asemenea acuzaţi în diverse dosare.

Agenția de presă belgiană descrie votul de duminică drept primul test pentru clasa politică din România, după incendiul din Colectiv. Totodată, sursa citată precizează că Gabriela Firea a câştigat duminică Primăria Bucureştiului, potrivit primelor sondaje de la ieşirea de la urne, într-un scrutin municipal cu valoare de test de la prăbuşirea Guvernului PSD, scrie Belga. 

Liderul PSD Liviu Dragnea, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în aprilie pentru o încercare de fraudare în referendumul din 2012 privind destituirea fostului preşedinte Traan Băsescu, i-a dat lui Firea trei trandafiri roşii după publicarea exit-pollurilor, scrie AP. Firea a declarat că va da dovadă de „toleranţă zero” faţă de corupţie şi că vrea să atragă mai multe investiţii în Bucureşti, potrivit agenţiei americane.

România a lansat o vastă campanie împotriva corupţiei în ultimii ani, iar DNA a urmărit în justiţie, cu succes, 1.250 de cazuri, inclusiv un fost premier şi cinci foşti miniştri, cea mai bună performanţă a agenţiei, comentează AP. Însă oameni inculpaţi pentru corupţie şi care nu au fost condamnaţi pot candida, adaugă agenţia. În total 51 din cei 109 de primari din oraşe mari din România au fost condamnaţi sau anchetaţi pentru corupţie ori au fost declaraţi incompatibili să candideze, scrie AP citând site-ul penali.ro.Peste 100 de primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene au fost condamnaţi pentru corupţie în 2015, potrivit DNA, subliniază agenţia.

Astfel, AP amintește cazurile unor primari acuzați de luare de mită, precum actualul primar al oraşului Braşov, George Scripcaru, care a candidat pentru al patrulea mandat, deși a fost arestat în 2015 pentru abuz de putere, fiind suspectat că a primit comisioane oculte din contracte în domeniul energetic şi că a acceptat mită, însă neagă acuzaţiile. Totodată, agenția o menționează și pe o vicepreşedintă a PSD, Lia Olguţa Vasilescu, care a candidat pentru al treilea mandat la Primăria Craiovei, după ce a fost inculpată pentru că ar fi luat mită şi că şi-ar fi folosit autoritatea sau influenţa pentru a obţine bani şi alte bunuri, dar şi pentru spălare de bani, acuzaţii pe care le neagă, mai exemplifică agenţia.

AP notează, de asemenea, că este primul scrutin după incendiul la clubul de noapte Colectiv din Bucureşti, în octombrie, soldat cu 64 de morţi. În urma unor proteste de stradă, după incendiu, fostul premier Ponta a demisionat, aminteşte AP.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă