19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialDivinitatea, agent electoral: Dacă Dumnezeu crede că eu iubesc mai mult orașul,...

Divinitatea, agent electoral: Dacă Dumnezeu crede că eu iubesc mai mult orașul, să mă facă primar

Orice ajutor este binevenit în campania electorală cu atât mai mult unul de natură divină. Candidații de București sau din comune de pe întreg teritoriul României îi asigură pe alegători că toate demersurile pământești pe care le vor face ca și primari vor fi plăcute Domnului.

Când e vorba de promisiuni electorale, candidații nu se mai împiedică nici măcar de numele Domnului. Majoritatea își încheie discursurile electorale cu celebrul “așa să îmi ajute Dumnezeu”. Alții își asigură electoratul că în afară de Dumnezeu nu le este teamă de nimic, ca și cum binele comunității nu poate fi instaurat decât urmare a unui război. Primarii înghesuiți și urmăriți de DNA speră să fie aleși cu ajutorul cetățenilor credincioși, a lui Dumnezeu și a familiei, dovadă că alegerile se câștigă emoțional, pe tărâmul valorilor și aproape deloc prin dispute de idei și proiecte. Atunci când un candidat la primărie invocă dvinitatea nu o face inconștient așa cum se întâmplă în cazul afirmației: mulțumesc lui Dumnezeu că sunt sănătos. Când un candidat spune – cu ajutorul lui Dumezeu voi câștiga și voi face proiectele X și Y, atunci alegatorii trebuie să înțeleagă că un om care se teme de Dumnezeu nu poate fura banii de asfaltări, de canalizare și nu poate da contracte pe bani publici la prieteni sau la rude. Și uite așa, Dumnezeu devine cel mai important agent electoral din România.

Teama de divinitate, un lucru pozitiv

Când voi fi primar general al Capitalei, peste foarte puţin timp, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu ajutorul bucureştenilor pe care sper să-i conving în această campanie electorală, capitala noastră va arăta cu totul diferit. Nu va mai fi atât de aglomerată, nu va mai fi atât de plină de mizerie, de poluare, de gropi”, spune cel mai bine plasat candidat pentru primăria Capitalei, Gabriela Vrânceanu Firea. Gabi Firea nu face parte dintre gânditorii care cred că Dumnezeu s-a retras din lume și prin umare nu ar putea să curețe orașul de mizerie, poluare și gropi. O informăm pe doamna Gabi Firea că toate obiectivele enumerate de dânsa mai sus se rezolvă cu bani și cu buna credință a dânsei în organizarea licitațiilor.  

Fostul președinte al Consiliului Județean Cluj-Napoca, Mihai Seplecan, își anunță alegătorii că: „Nu mi-e frică de nimeni, doar de Dumnezeu”. Declarație potrivită mai degrabă soldaților care merg în Irak sau luptătorilor de K1. E meseria de primar într-atât de priculoas , implică un grad ridicat de risc? Pare că nu, din moment ce candidatul Seplecan ne anunță că “vreau să fac ceea ce este normal și bine pentru Cluj-Napoca. Vreau să mă ocup de asfaltări, becuri și tot ce ține de administrația locală”. Dacă trupa Taxi poate crede ce vrea despre preferințele lui Dumnezeu, în fond vorbim despre un act artistic, candidatul ALDE la primăria secotorului 1, Laura Chiriac are certitudini a căror sursă nu poate fi dezvăluită: “Dumnezeu nu are nevoie de clădiri megalomanice. Cred că Dumnezeu iubește lemnul și cred că ne iubește pe fiecare dintre noi”.

Nihil sine deo, varianta laică

Despre faptul că biserica a pierdut bătălia cu statul laicizat nu s-a auzit și la Ludești, în județul Dâmbovița. Candidatul liberal, Matei Ion, are drept motto: „Nimic fără Dumnezeu”. Adică, nici parcuri, nici sală de sport, nici cabinet stomatologic în comună (promisiuni din programul său electoral). Dan Cherciu, candidatul la Primăria Craiovei invocă faptul că Dumnezeu a făcut lumea în șapte zile. Lui îi va lua ceva mai mult pentru a face din Jiu o mare atracție turistică. În schimb, candidatul la primăria Brașov, Cătălin Leonte, știe că “Dumnezeu nu îngăduie nici furtul, nici minciuna!”. Stelică Cheptrosu care vrea un mandat la primăria Păltiniș  își prezintă atuurile: “sunt o persoană corectă, o persoană care am muncit cinstit. Am cei şapte ani de acasă şi frică de Dumnezeu”. Candidatul la primăria Turda Bia Marian ne anunță sec că: “sunt un creștin practicant și am constat că Dumnezeu care a creat atât de multă perfecțiune în univers este preocupat și de politică”. El crede că lucrurile ar merge într-o direcție pozitivă dacă aleșii noștri, locali, județeni și naționali s-ar hotărât să facă “un alt fel de politică” și s-ar hotărî să meargă fiecare la biserica din care fac parte: ortodoxă, catolică, reformată, evanghelică, nu ca să facă “băi de mulțime” ci să își mărturisească păcatele. 

Celula care te face înțelept

„Să nu iei în deşert Numele Domnului Dumnezeului tău; căci Domnul nu va lăsa nepedepsit pe cel ce va lua în deşert Numele Lui”, este porunca cel mai des încălcată de către candidați. Și, în special, de către candidații care au probleme mari cu legea. Cătălin Cherecheș, edilul controversat al orașului Baia Mare, se află în arest pentru luare de mită. De acolo, se conversează cu alegătorii cărora le cere să îl mai voteze o dată: “Am încredere în justiţia din România, dar în primul rând am încredere în voi, băimărenii mei, în Dumnezeu şi în mama”.  Cristian Popescu-Piedone, cel care a făcut posibilă tragedia din clubul Colectiv, primar suspendat și anchetat pentru neglijență în serviciu, a avut tupeul să își mai depună o dată candidatura. Pentru că nu a fot lăsat (din considerente legale), a făcut din demersul său o cuciadă. “Înțeleg că prezența mea ca primar deranjează multe interese obscure. Ca un bun creștin ortodox, îi sunt recunoscător lui Dumnezeu că în tot acest timp am întâlnit peste tot oameni care mi-au amintit ceea ce reprezint pentru ei… Mi-ați spus ceva care m-a durut: m-ați întrebat de ce nu mai fac nimic pentru voi, de ce v-am părăsit”. O întrebare cât o blasfemie. Susținătorii celor aflați la ananghie strecoară în mesaje numele Domnului: “Nu exista zi de la Dumnezeu ca liderii noștri din țară sau de la nivel central să nu fie vânați pe motive absolut puerile”, zicea liderul PSD Codrin Ștefănescu la puține minute după ce Olguța Vasilescu, primarul Craiovei a fost ridicată de procurorii DNA.

Politicieni părăsiți de Dumnezeu

Desigur, nu există nicio garanție că invocarea lui Dumnezeu îl va determina pe acel candidat să și facă lucruri placute Domnului. Marian Vanghelie a petrecut, de curând, mai multe luni în arest preventiv după ce procurorii l-au acuzat de abuz în serviciu și mită. În anul 2005, cu ocazia depunerii candidaturii la primăria Capitalei (Băsescu fusese ales președinte al României și postul de primar al Capitalei devenise vacant), Vanghelie se declara convins că va câștiga din primul tur "cu ajutorul cetățenilor și al lui Dumnezeu". "Sunt un luptător, pot să mă bat și cu cei de la putere și cu cei din opoziție. Voi fi sincer și ce spun mă voi ține de cuvânt. Nu mă tem de nimeni, decât de Dumnezeu", a declarat Vanghelie. 

”Dumnezeu să se uite în inima mea şi dacă vede că iubesc oraşul Fălticeni, să ajung eu primar, iar dacă ceilalţi candidaţi iubesc mai mult Fălticeniul, să ajungă ei primari. Dar eu ştiu cât de mult iubesc Fălticeniul”, a spus și Vasile Liviu Mihăilă, candidat la primăria Fălticeni.

Cele mai citite

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...
Ultima oră
Pe aceeași temă