6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialGalați. Candidat ALDE acuzat că deținea liste de alegători și le dădea...

Galați. Candidat ALDE acuzat că deținea liste de alegători și le dădea de băut alegătorilor

Polițiștii gălățeni l-au audiat pe Costel Văsoi, candidat al ALDE pentru Consiliul Municipal Galați și continuă cercetările într-un caz în care „liberalul” este acuzat de mită electorală, dar și de deținerea unor liste cu alegători.

Potrivit sesizării nr 771.584/05.06.2016, depuse la Biroul Electoral Muncipal Galați de către Cătălin Cristache candidatul PMP la Primăria Galați, candidatul ALDE le oferea de băut alegătorilor în fața magazinului de cartier al cărui proprietar este.

„Pe raza secțiilor de votare situate la Școala Generală nr 12 și Liceul CFR, candidatul ALDE la Consiliul Municipal, Văsoi Costel, în fața magazinului personal situat pe str Podul Înalt nr 2 oferă băuturi alcoolice. Totodată l-am surprins pe Costel Văsoi în posesia unor liste cu alegători. Acesta m-a agresat fizic”, se spune în plângerea candidatului PMP. Așa cum se observă din fotografie, pe fiecare din listele pe care avea candidatul ALDE asupra sa sunt zeci de nume și numerele de telefon ale acestor persoane. În dreptul unora dintre aceste nume sunt trecute și numele unor membri ai conducerii ALDE Galați, „Dima”, „Văsoi”, „Mocanu”, „Oprea”,  etc.

Liderii ALDE Galați au „expertiză” în fraudarea alegerilor

La alegerile locale din 2008, a fost descoperită o întreagă rețea de fraudare a alegerilor locale pusă la cale de conducerea organizației PC Galați, actualmente ALDE Galați, condusă de senatorul ALDE Eugen Durbacă, acum candidat la Primăria Galați și pretendent la șefia CJ Galați. Atunci, polițiștii de la Secția 3 Poliție Galați au descoperit asupra unor lideri ai PC liste cu alegători care erau plecați din țară și în consecință nu se prezentau la vot, însă erau trecuți pe listele permanente ale secțiilor de votare. În locul acestora erau duși să voteze tineri, care se prezentau la reprezentanții PC din secțiile de votare, cărora le dădeau propriile cărți de identitate și primeau buletine de vot semnând în numele alegătorilor plecați din țară. Deși erau fraude dovedite, nu s-a lăsat cu pedepse penale.

Noul „sistem” de vot multiplu: mai multe voturi date unor alegători

Se pare că activiștii de partid s-au adaptat la noul sistem de verificare online și în condițiile în care un alegător nu mai poate vota la mai multe secții pentru că ar fi depistat instant de sistemul pus la punct de STS, prin înregistrarea codului numeric personal, au schimbat metoda. Cu ajutorul reprezentanților partidului în birourile secțiilor de votare le sunt date unor alegători mai multe buletine de vot. O astfel de filieră a fost descoperită la Secția de votare nr 58 de la Şcoala nr. 17 din municipiul Galaţi. Preşedintele secţiei de votare a observat că doi alegători au primit, fiecare, câte un buletin de vot în plus, unul pentru Consiliul Judeţean, celălalt pentru primar. Cei doi alegători au primit câte patru buletine de vot, în loc de trei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Galaţi, comisarul Ştefan Gohoreanu, cei doi alegători au aplicat ştampila pe toate cele patru buletine de vot primite, dar nu au apucat să le introducă în urna de vot, pentru că stratagema a fost observată la timp de președintele secției de votare, care a sesizat Poliția. Procesul electoral a fost întrerupt jumătate de oră, timp în care membrii biroului secției de votare și cei doi alegători au fost la Poliție pentru a fi audiați. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Galaţi, polițiștii continuă cercetările în acest caz. Pe surse am aflat că cea care le-ar fi dat alegătorilor mai multe buletine de vot ar fi reprezentanta PSRO, Constantina Bratu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă