10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialJudecătorii au INVALIDAT alegerea ca primar a lui Mircia Gutău. Cum răspunde...

Judecătorii au INVALIDAT alegerea ca primar a lui Mircia Gutău. Cum răspunde acesta

Judecătoria Râmnicu Vâlcea a dispus marți “invalidarea alegerii domnului Gutău Mircia, candidat din partea Partidului Ecologist Român la alegerile locale din 5.06.2016, în funcția de primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, pentru neîndeplinirea condiției de eligibilitate constând în inexistența unei hotărâri judecătorești definitive prin care s-a aplicat interdicția exercitării dreptului de a fi ales”, informează Agerpres.

La data de 12 iunie 2014, Curtea de Apel Craiova îl condamnase pe Gutău la doi ani şi şase luni de închisoare pentru abuz în serviciu, produs în mandatul său anterior de primar al aceleiași localități.

Reprezentanții Judecătoriei Râmnicu Vâlcea au menționat, miercuri, că încheierile pronunțate prin care s-a dispus validarea sau, după caz, invalidarea alegerii primarilor vor fi redactate în termen de maximum trei zile și pot fi atacate cu apel “de către orice persoană interesată în termen de 30 de zile de la luarea la cunoștință, dar nu mai târziu de un an de la data pronunțării lor, potrivit art. 534 din Codul de procedură civilă, de către Birourile Electorale petiționare și persoanele supuse procedurii validării — în termen de 30 de zile de la comunicare”.

În replică, Mircia Gutău a declarat marți că va contesta decizia Judecătoriei prin care i-a fost invalidată alegerea la scrutinul din 5 iunie, menționând totodată că deține toate actele necesare “validării alegerii sale”.

————————–

Mircia Gutău a mai fost primar al municipiului Râmnicu Vâlcea între anii 2004 – 2010, fiind condamnat definitiv în două dosare de corupţie.

În iulie 2006, după doi ani de când fusese ales primar, Mircia Gutău a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de luare de mită. În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei, pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită, şi viceprimarul municipiului, Nicolae Dicu. Procurorii DNA au stabilit că, în perioada aprilie – iulie 2006, edilul Gutău i-a cerut unui denunţător, acţionar majoritar al unei societăţi comerciale, atât în mod direct, cât şi prin intermediul viceprimarului Dicu, suma totală de 50.000 de euro. În total, Dicu a primit suma de 25.000 de euro de la denunţător, în schimbul banilor urmând să-l ajute să obţină un certificat de urbanism.

La data de 12 iunie 2014, Curtea de Apel Craiova l-a condamnat pe Gutău la doi ani şi şase luni de închisoare pentru abuz în serviciu.

Mircia Gutău a putut să se înscrie în cursa electorală din acest an la Primăria Râmnicu Vâlcea, în urma unei decizii a Judecătoriei Drobeta-Turnu Severin, care i-a calculat pedepsele complementare şi a constatat că pedeapsa principală a expirat în 24 martie 2013, fapt care permite ca, din 25 martie 2015, Mirica Gutău să poată candida pentru o funcţie publică. Procurorii DNA nu a fost mulţumiţi de decizie şi au contestat-o la Tribunalul Mehedinţi, fără succes însă, deoarece magistraţii au considerat întemeiată hotărârea Judecătoriei Drobeta Turnu Severin.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă