13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialPNL și PSD licitează pentru șefia Consiliului Județean Cluj

PNL și PSD licitează pentru șefia Consiliului Județean Cluj

Rezultatele alegerilor locale din 5 iunie au adus o victorie înșelătoare a PNL în bătălia pentru Consiliul Județean Cluj. Liberalii, a căror candidat pentru șefia Consiliului Județean este senatorul Alin Tișe, au câștigat 18 din cele 37 de mandate județene. PSD, partid al cărui candidat la șefia Consiliului este deputatul Cornel Itu, a obținut doar 12 mandate, iar UDMR a câștigat 7 mandate. Însă, deși a câștigat alegerile la urne, PNL poate pierde șefia Consiliului Județean la masa negocierilor. Împreună, PSD și UDMR pot forma majoritatea în deliberativul județean, chiar dacă această majoritate înseamnă doar un vot în fața celor ale PNL.

Noua lege electorală prevede că președintele și cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean vor fi aleși prin votul consilierilor. Pentru a-și asigura alianța cu UDMR, atât PNL, cât și PSD încearcă să facă formațiunii politice a maghiarilor oferte de nerefuzat.

Care sunt ofertele

Potrivit unor surse politice confirmate, PNL oferă UDMR un post de vicepreședinte al Consiliului Județean, postul de viceprimar în Cluj-Napoca, postul de viceprimar în Câmpia Turzii, postul de viceprimar în Huedin, precum și posturi de viceprimar în comunele în care PNL și UDMR pot face majoritatea. În mod normal, PNL poate impune singur ambii viceprimari în Cluj-Napoca, însă, din 2004, primarul Emil Boc a oferit una dintre aceste funcții reprezentanților comunității maghiare. Primarul liberal și-ar dori să facă echipă în continuare cu viceprimarul UDMR Anna Horvath, care a reușit o performanță electorală bună pentru formațiunea sa politică, potrivit ClujToday.ro.

În schimb, PSD este dispus să ofere UDMR ambele posturi de vicepreședinte al Consiliului Județean, precum și posturi de viceprimar în muncipiile Dej, Turda și Gherla, dar și în comunele în care PSD și UDMR pot face majoritatea. PSD însă nu poate oferi nimic la nivelul reședinței de județ, iar numărul comunelor controlate de social-democrați este mai mic decât cel al comunelor dominate de liberali. 

Ofertele făcute de PNL și PSD vor fi discutate mâine de conducerea centrală a UDMR, care se va întruni la București. Decizia care va fi luată mâine la București ar urma să fie ratificată vineri, la Cluj, unde se va întruni Consiliul Permanent al UDMR, după cum a anunțat președintele UDMR, Hunor Kelemen.  

 

Consilierii UDMR vor decide viitoarea conducere a județului

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă