19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialPolitico.eu: Șase candidați cu probleme ilustrează cele șase fețe ale politicii...

Politico.eu: Șase candidați cu probleme ilustrează cele șase fețe ale politicii putrede din România

Românii sunt nemulțumiți de corupția din țara lor, dar vor trebui să-și dea votul, la alegerile locale, pentru o serie de candidați cu probleme penale, arată un comentariu realizat de publicația electronică politico.eu

Comentariul semnat de Carmen Păun a fost publicat miercuri, sub titlul “Șase fețe ale politicii putrede din România”.

“Vrei  să candidezi pentru o funcție de primar, dar ai fost condamnat la închisoare pentru corupție sau pentru abuz în serviciu? Nu e nicio problemă”, explică acest comentariu.

Românii sunt extrem de nemulțumiți de corupție, iar protestele de stradă au determinat, la sfârșitul anului trecut, căderea guvernului Ponta. Totuși, nici această cădere de guvern, nici acțiunile de forță ale DNA, care a pus sub acuzare 1250 de funcționari publici, inclusiv un prim-ministru, nu au rezolvat această problemă, explică articolul din politico.eu

Acest comentariu explică situația prin faptul că legislația românească nu oprește o persoană acuzată de corupție să candideze la un post de primar sau de consilier local.

La alegerile locale din iunie sunt scoase la concurs 3000 de posturi de primar, iar cei care le vor câștiga vor avea de administrat 30 de miliarde de euro din fonduri europene, pe care România urmează să-i primească până în anul 2020. Tentația corupției este mare – de exemplu, viitorul primar al Bucureștiului va gestiona un buget anual de aproximativ 900 de milioane de euro.

Șase candidați cu probleme, care ilustrează situația “putredă” a politicii din România, sunt socotiți a fi Marian Vanghelie, Adrian Severin, Robert Turcescu, Robert Negoiță, George Scripcaru și Lia Olguța Vasilescu.

Despre Vanghelie se amintește că DNA îl acuză de luare de mită și că a fost exclus din PSD de Victor Ponta, dar cu toate acestea, în plină anchetă anticorupție, Vanghelie și-a anunțat candidatura la un nou mandat de primar al Sectorului 5.

Despre Adrian Severin se amintește că a fost ministru de Externe imediat după căderea comunismului în România, dar mult mai recent, în postură de europarlamentar, a fost acuzat că a primit bani pentru a promova amendamente la un anumit proiect de lege.

La rândul lui, Robert Turcescu este prezentat drept un ziarist foarte cunoscut, extrem de apreciat la un moment dat, dar care a căzut în dizgrație după ce a recunoscut că ar fi fost agent acoperit și plătit al Serviciului Român de Informații. Însă după ce și-a prezentat candidatura pentru Primăria Capitalei, Turcescu a dezmințit că ar fi fost vreodată spion.

Despre Robert Negoiță se amintește că a divorțat și se află într-o relație cu o fată de 23 de ani, fotomodel, mult mai tânără ca el, deși aceasta n-ar fi o problemă. Problema lui Negoiță este că, deși e om de afaceri, el conduce – potrivit ANAF – în topul datornicilor la bugetul de stat, cu o datorie de 51 milioane de euro.

George Scripcaru a fost primar al Brașovului timp de 11 ani, până ce a fost arestat sub acuzația de abuz în serviciu. Acum a fost eliberat, dar se află sub control judiciar. Întrucât PNL l-a dat afară, Scripcaru candidează pentru un nou mandat de primar ca independent.

La rândul ei, Lia Olguța Vasilescu, primar și candidat la Craiova, a fost reținută, pentru scurtă vreme, sub acuzația de trafic de influență. Vasilescu s-a declarat nevinovată și a subliniat că își menține candidatura, întrucât “România are nevoie de oameni curajoși”.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă