10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportAurescu anunţă când vor fi eliberate primele permise de mic trafic între...

Aurescu anunţă când vor fi eliberate primele permise de mic trafic între România şi Ucraina

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat că primele permise de mic trafic eliberate în baza Acordului dintre România şi Ucraina, intrat în vigoare joi, vor putea fi eliberate spre sfârşitul lunii iunie sau începutul lunii iulie, relatează Mediafax

“Am discutat cu ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin (la reuniunea ministerială a NATO din Turcia – n.r.) şi amândoi am salutat faptul că astăzi a intrat în vigoare Acordul de mic trafic. Am discutat şi modul în care vom face acea vizită pe care am decis-o în luna februarie pentru a înmâna primele permise. Cel mai probabil undeva spre sfârşitul lunii iunie sau începutul lunii iulie vor fi întrunite condiţiile tehnice pentru a putea elibera primele permise pentru că este nevoie de o activitate pregătitoare pe care nu putem să o grăbim ca să nu existe probleme tehnice la momentul când vom începe să eliberăm permisele”, a precizat şeful diplomaţiei române.

Joi a intrat în vigoare Acordul de mic trafic dintre România şi Ucraina, care reglementând trecerea frecventă a graniţei de către rezidenţii din zona de frontieră a celor două ţări care intenţionează să rămână în zona de frontieră a celuilalt stat pentru cel mult 3 luni.

Citeşte şi: România și Ucraina au semnat un acord de mic trafic la frontieră

Înmânarea primelor permise de mic trafic de frontieră eliberate în baza Acordului va avea loc în în cadrul unei ceremonii organizate în zona de frontieră, în prezenţa miniştrilor Bogdan Aurescu şi Pavlo Klimkin.

Acordul privind micul trafic de frontieră dintre România şi Ucraina, semnat la nivel de premieri, la Kiev, în 2 octombrie 2014, va facilita “considerabil regimul călătoriilor în regiunile limitrofe frontierei comune a celor două ţări vecine, în beneficiul locuitorilor acestor zone”, potrivit unui comunicat al MAE. 

Extinderea cadrului juridic bilateral prin acest acord ilustrează deschiderea şi “nivelul remarcabil” atins în prezent de relaţiile dintre România şi Ucraina, precizează sursa citată.

Acordul reglementează condiţiile de desfăşurare a micului trafic de frontieră, respectiv a trecerii frecvente a frontierei de stat româno-ucrainene de către rezidenţii din zona de frontieră a României sau a Ucrainei care intenţionează să rămână în zona de frontieră a celuilalt stat, în special din motive de ordin social, cultural, familial sau întemeiate economic, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 luni de şedere neîntreruptă.

Acordul se aplică locuitorilor unei zone de 30 km situate de o parte şi de alta a frontierei comune, zonă care poate fi însă extinsă la maximum 50 de km de linia de frontieră în cazul unităţilor administrativ-teritoriale care se întind dincolo de limita celor 30 de km.

De prevederile Acordului beneficiază toate persoanele care locuiesc în mod legal, de cel puţin 3 ani, în zona de frontieră a României sau Ucrainei. Acestor persoane li se adaugă şi soţul/soţia, copiii minori sau majori aflaţi în întreţinere (inclusiv adoptaţi), chiar dacă aceştia locuiesc de mai puţin de 3 ani în zona de frontieră.

Aproximativ 2 milioane de cetăţeni români şi ucraineni de pe o parte si alta a frontierei pot fi potenţialii beneficiari ai acestui Acord.

Permisele de mic trafic vor fi eliberate autorităţile române sau ucrainene în maximum 60 de zile de la primirea cererii însoţită de toate documentele necesare.

Pentru eliberarea permiselor de mic trafic nu sunt percepute taxe. Permisul este valabil pentru o perioadă de la 2 la 5 ani, fără a putea depăşi durata de valabilitate a paşaportului titularului.

Persoanele care beneficiază de prevederile Acordului se supun controlului de frontieră asemeni oricărei alte persoane, însă autorităţile de frontieră nu vor aplica ştampile de intrare sau ieşire pe permisele de mic trafic.

Alături de permisul de mic trafic, persoana care beneficiază de prevederile Acordului trebuie să fie în posesia unui paşaport valabil.

Autorităţile de frontieră ale României sau Ucrainei au dreptul să refuze intrarea sau să reducă termenul de şedere pe teritoriul statului lor a persoanelor care beneficiază de dispoziţiile Acordului.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă