21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSportAvocatul Poporului, sesizat cu privire la neconstituţionalitatea timbrului literar

Avocatul Poporului, sesizat cu privire la neconstituţionalitatea timbrului literar

Asociaţia Editorilor din România (AER) a sesizat oficial instituţia Avocatului Poporului, cerând, alături de 12.604 persoane care au semnat o petiţie în acest sens, ca legea timbrului cultural să fie declarată neconstituţională, relatează Mediafax

De asemenea, alte 4.702 persoane au semnat o petiţie online, pe www.petitieonline.com, având acelaşi subiect. 

Petiţia iniţiată de AER şi semnată în librăriile partenere – Cărturești, Compania de Librării Bucureşti, Diverta, Humanitas, Litera, Mihai Eminescu şi Nemira – a fost depusă miercuri, la ora 11.00, la Avocatul Poporului, în cadrul unei întâlniri între Victor Ciorbea, şeful instituţiei, şi Mihai Mitrică, directorul AER.

Citeşte şi: Timbrul cultural, motiv de scandal între edituri și uniuni

Odată cu cele 12.604 semnături şi un memoriu juridic, Avocatului Poporului i-a fost înmânată o scrisoare transmisă de Gabriel Liiceanu, directorul grupului editorial Humanitas, referitoare la “legea 35/1994 a timbrului cultural – a cărei neconstituţionalitate este, pentru toţi iubitorii de carte din România, un prilej de continuă perplexitate”.

“Piaţa de carte din România, valoric vorbind, se află pe ultimul loc din Europa. Ea se limitează la 60 de milioane de euro anual, sumă pe care n-am s-o compar, desigur, cu cea a Germaniei (9, 6 miliarde de euro anual!), ci cu cea a Ungariei (230 milioane euro anual) sau a Cehiei (432 milioane euro anual), ţări care au mai puţin de jumătate din populația României. Cred că vă veţi cutremura citind aceste cifre! Iar o asemenea lege fără pereche – nu există nicăieri pe glob o lege a timbrului literar! – există într-o ţară în care limba se degradează văzând cu ochii, în care spiritul şi gândirea oamenilor sunt în suferinţă, în care 50% din locuitorii României nu iau niciodată o carte în mână, în care 1 milion din 20 de milioane de oameni citesc maximum şase cărţi pe an şi-n care bugetul culturii este de 0,10%! Când am aflat aceste statistici mi-am zis că ţara noastră se pregăteşte să iasă din istorie!”, mai spune Gabriel Liiceanu, în scrisoarea transmisă lui Victor Ciorbea.

În opinia lui Mihai Mitrică, respectivul act normativ încalcă prevederile art. 44 şi art. 33 alin. (2) din Constituţia României privind dreptul de proprietate privată şi accesul la cultură.

În discuţia avută cu directorul AER, Avocatul Poporului a fost receptiv la argumentele referitoare la situaţia pieţei de carte din România şi a cerut un timp de analiză şi de consultare cu toţi factorii din domeniu pentru a lua o decizie în această privinţă.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat că instituţia pe care o conduce va solicita punctele de vedere ale Uniunilor de Creaţie, Ministerului Culturii şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Acesta a precizat că vor fi analizate punctele de vedere ce vor fi primite de la respectivele instituţii, ca şi argumentele prezentate de Asociaţia Editorilor din România şi va fi furnizat un răspuns în conformitate cu prevederile legal. 

Citeşte şi: Două edituri mari contestă proiectul de lege privind timbrul cultural

Potrivit legii 35/ 1994, care instituie timbrul cultural, orice carte de beletristică trebuie să aibă adăugat în preţ un timbru literar în cuantum de 2%, care să fie virat uniunilor de creaţie din domeniu, principalul beneficiar fiind Uniunea Scriitorilor din România (USR), condusă de Nicolae Manolescu.

Un grup de parlamentari a iniţiat, anul trecut, o propunere legislativă care transformă timbrul într-unul cu valoare fixă, de 1 leu. Propunerea a fost adoptată tacit în Senat în decembrie 2014 şi a fost oprită de la adoptarea în Comisia pentru cultură a Camerei Deputaţilor la începutul lunii februarie 2015, la intervenţia editorilor, a producătorilor de fonograme şi a organizatorilor de spectacole, care nu au fost consultaţi în niciun stadiu al elaborării proiectului. 

Cele mai citite

Șapte ambarcațiuni cu peste 400 de migranți au ajuns în Insulele Canare

Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite afirmă că, dintre cei 266.940 de migranți care au încercat să ajungă în Europa anul trecut, 97%...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...
Ultima oră
Pe aceeași temă