15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportDOSAR. Cine sunt senatorii și deputații care îi verifică pe agenții secreți...

DOSAR. Cine sunt senatorii și deputații care îi verifică pe agenții secreți ai României. Cum a eșuat controlul parlamentar asupra SRI și SIE

Controlul serviciilor secrete de către Parlament continuă să rămână un deziderat în România. Comisiile de resort au avut mai degrabă grijă să nu le deranjeze, iar partidele evită să facă publice numele celor care vor efectua controlul în viitorul Legislativ, lăsând sentimentul că nimic nu se va schimba.

„România liberă“ a cerut tuturor formațiunilor cu șanse de a intra în Legislativ să anunțe, în mod transparent, numele persoanelor pe care le vor propune pentru a face parte din comisiile care controlează SRI și SIE. Am primit un singur răspuns, din partea biroului de presă al UDMR, în care se menționează că negocierile pe această temă vor începe după alegerile din 11 decembrie. Tema preocupă și societatea civilă, Coaliția pentru Modernizarea României solicitând partidelor să prezinte electoratului cine sunt oamenii propuși pentru a conduce comisiile parlamentare. 

Comisia SRI: controlori sau controlați?

Tăcerea partidelor atunci când vine vorba de Comisia SRI și Comisia SIE  vine în condițiile în care au existat controverse privind componența celor două foruri parlamentare. Astfel, unii dintre cei care ar trebui să controleze serviciile secrete au diplome de la Academia Națională de Informații a SRI. Printre aceștia se numără chiar președintele comisiei, Georgian Pop (PSD), și liberalii Octavian Popa (vicepreședinte) și Cezar Preda (membru). Președintele Comisiei SRI, Georgian Pop (PSD), a fost crescut și promovat de Viorel Hrebenciuc. Vicepreședintele Comisiei SRI, Octav Popa (ALDE), a terminat facultatea la 46 de ani și a fost administrator la o firmă de comerț. Un alt membru al comisiei, Da­niel Savu (independent), a fost chiar ofițer SRI între 1992 și 1999. 

Postul de secretar al Comisiei SRI este deținut de atotputernicul Attila Verestoy (UDMR). Verestoy a intrat în atenția procurorilor, dar fără a ajunge în situația de inculpat.  Un alt membru al comisiei, Sebastian Ghiță, este urmărit penal în mai multe dosare, după ce s-a îmbogățit din afaceri cu serviciile speciale.

Unul dintre vete­ranii Comisiei SRI, Radu Stroe (PSD), s-a remarcat prin pozițiile ferme în apărarea SRI, la fel ca și Cezar Preda, liberalul din această comisie.

Avocații SRI

În aceste condiții, nu este de mirare că membrii comisiei au efectuat de multe ori controale formale, concluziile anunțate public semănănd, de multe ori, cu comunicatele SRI. Cel mai recent exemplu: în cazul „Hexi Pharma“, comisia și-a însușit punctul de vedere al serviciului, referitor la faptul că,  între 2011 și 2016,  SRI a trimis autorităților informări privind infecţiile intraspitaliceşti, inclusiv pri­vind societatea menționată.

Mai mult, membrii comisiei au promovat o serie de proiecte privind siguranța națională, în care au preluat ideile SRI. Comisia  ar trebui să verifice activitatea serviciului şi să propună măsuri dacă agenţii secreţi încalcă legea. În ultimii 20 de ani, comisia nu a solicitat vreo schimbare din funcţie sau sancţiuni.

Discreție la Comisia SIE

Șeful Comisiei SIE, Mihăiță Calimente (ALDE), a terminat Facultatea de Drept la 50 de ani, când era deja parlamentar. Colegul său Dorel Căprar (PSD) a lucrat ca mecanic, conducător auto, gestionar şi ulterior tehnician, înainte de a absolvi Facultatea de Drept. Un alt membru al comisiei, Marius Obreja (PNL), s-a făcut remarcat prin susținerea campaniei serviciilor pe tema cartelelor prepay.

Și socrul lui Victor Ponta, se­na­torul PSD Ilie Sârbu, a fost vi­cepreședinte al Comisiei SIE, până când a ajuns la Curtea de Conturi.

Comisia SIE a avut o activitate dis­­cretă, fără a organiza audieri nici măcar atunci când șeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu și-a prezentat demisia din funcție. Mihaiță Calimente a prezentat public mesajul primit de la Ungureanu, care susținea că a demisionat din motive de sănătate. Însă comisia nu a verificat in­formațiile privind posibilele dis­funcționalități din activitatea serviciului.   

Postul de secretar al Comisiei SRI este deținut de atotputernicul Attila Verestoy (UDMR). Verestoy a intrat în atenția procurorilor, dar fără a ajunge în situația de inculpat.  Un alt membru al comisiei, Sebastian Ghiță, este urmărit penal în mai multe dosare, după ce s-a îmbogățit din afaceri cu serviciile speciale. Unul dintre vete­ranii Comisiei SRI, Radu Stroe (PSD), s-a remarcat prin pozițiile ferme în apărarea SRI, la fel ca și Cezar Preda, liberalul din această comisie.


Citește și: Jurămintele strâmbe, fereastra prin care SRI și SIE pot controla comisiile speciale ale Parlamentului

Controlul parlamentar al serviciilor secrete românești este ineficient. Deși există în Parlament două comisii speciale dedicate supravegherii activității SRI și SIE, rareori acestea și-au atins scopul de a fi un instrument eficient al controlului civil asupra acestor instituții.


Attila Verestoy (UDMR), secretar al Comisiei SRI

Numele său a fost legat de exploatarea pă­durilor din Harghita şi Covasna, intrând în vizorul procurorilor, dar fără a ajunge în situația de inculpat.

Sebastian Ghiță (PRU), membru în Comisia SRI

Este urmărit penal în mai multe dosare: pentru dare de mită, șantaj, spălare de bani. Prin firmele sale, a avut numeroase afaceri cu serviciile speciale.

Mihăiță Calimente (ALDE), președintele Comisiei SIE

A terminat Facultatea de Drept la 50 de ani, când era parlamentar. Este renumit pentru ieșirile violente din timpul dezbaterilor. A fost profesor de sport.

Teodor Atanasiu (PNL), membru în Comisia SRI

A fost acuzat de implicare în fraudarea referendumului din 2012, dar a fost scos de sub urmărire penală. A fost ministru al Apărării și șef al AVAS.

Daniel Savu (PRU), membru în Comisia SRI

A fost ofițer în cadrul SRI Prahova între 1992 și 1999. Potrivit presei, ar fi monitorizat de MAI pentru afaceri dubioase cu activele unei societăți de stat.

Radu Stroe (PSD), membru în Comisia SRI

Fost ministru de Interne, nu a lămurit pe deplin activitatea sa de dinainte de 1989. Vechi lider PNL, a dezertat recent la PSD.

 

 

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă