6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportUPDATE Valeriu Zgonea, revocat din fruntea Camerei Deputaților

UPDATE Valeriu Zgonea, revocat din fruntea Camerei Deputaților

UPDATE Plenul Camerei Deputaților a constatat încetarea mandatului lui Valeriu Zgonea de președinte al Camerei Deputaților, ca urmare a pierderii sprijinului grupului politic al PSD. Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 167 de voturi pentru, 32 împotrivă și abținere.  

UPDATE PNL a caracterizat proiectul de revocare drept neregulamentar, afirmând că liberalii vor vota împotriva încetării mandatului lui Valeriu Zgonea.  

UPDATE Victor Ponta a anunțat că își va depune candidatura pentru șefia Camerei Deputaților, la ședința PSD în care se va discuta acest subiect. Postul este dorit și de Florin Iordache. 

UPDATE Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că marţi se va anunţa decizia partidului referitoare la şefia Camerei Deputaţilor, în condiţiile în care în cursul zilei de luni se va lua act în plenul acestui for legislativ de vacantarea postului. Întrebat despre cine ar corespunde profilului de președinte al Camerei Deputaților, printre numele vehiculate fiind Victor Ponta și Florin Iordache, liderul PSD a răspuns că nu îl va propune șef al Camerei pe cel care ar fi mai potrivit pentru a-i sta alături în campania pentru parlamentare.

UPDATE Dacă postul va fi vacantat astăzi, Biroul Permanent va desemna un președinte interimar, favorit fiind vicepreședintele Florin Iordache (PSD). Hotărârea privind vacantarea postului de președinte al Camerei Deputaților ar urma să se discute în ședința plenului de la ora 16.00. Potrivit oficialilor PSD, pentru vacantarea postului, nu este necesară existența cvorumului. 

UPDATE 14,30. Plenul Camerei Deputaţilor va lua act, luni, de încetarea de drept a mandatului lui Valeriu Zgonea ca preşedinte al forului, a declarat secretarul Camerei, Marcel Ciolacu. Potrivit acestuia, solicitarea de încetare de drept a venit din partea grupului parlamentar al PSD, ea fiind discutată şi în Biroul permanent.

—————————

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor ar putea analiza, luni, la ora 14.00, punctul de vedere al Comisiei pentru Statut, potrivit căruia funcţia de preşedinte al forului este pierdută automat în momentul pierderii susţinerii politice, aşa cum s-a întâmplat cu Valeriu Zgonea, după excluderea din PSD.

PSD încearcă prin două metode să vacanteze postul de preşedinte al Camerei Deputaţilor: printr-o modificare a Regulamentului forului, prin care grupul care l-a susţinut pe şeful Camerei poate solicita revocarea din funcţie – faţă de prevederea actuală, potrivit căreia doar grupul din care face preşedintele parte poate face acest demers, în condiţiile în care Zgonea este acum parlamentar independent şi nu face parte din niciun grup -, precum şi printr-o interpretare a Statutului, care prevede că orice funcţie devine vacantă în momentul pierderii sprijinului politic, inclusiv cea de preşedinte al forului, şi nu doar cea de şef de comisie de specialitate sau a restului funcţiilor de conducere din Biroul Permanent al Camera Deputaţilor.

Citește și: Zgonea nu poate contesta procedura folosită pentru a-l revoca din funcţie

În privinţa celei de-a doua căi folosite de social-democraţi, Comisia pentru statut a decis că orice funcţie va fi pierdută automat prin pierderea sprijinului politic, ceea ce s-ar aplica şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, în condiţiile în care până acum aceste prevederi nu erau aplicate primei funcţii din for. Săptămâna trecută, conducerea Parlamentului a discutat acest punct de vedere, hotărând să îl transmisă către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor.

Potrivit secretarului Camerei Deputaţilor, Niculae Mircovici, adresa conducerii celor două Camere va fi discutată în următoarea şedinţă a Biroului Permanent, unde se va lua act direct de faptul că Valeriu Zgonea a pierdut funcţia de preşedinte al forului ca urmare a excluderii din PSD. Această şedinţă este programată pentru ziua de luni, la ora 14.00.

Valeriu Zgonea contestă această interpretare şi dă de înţeles că orice tentativă de schimbare a sa din funcţie necesită un vot în plenul Camerei Deputaţilor.

Citește și: UPDATE. Valeriu Zgonea poate fi revocat de la șefia Camerei Deputaților. Proiectul a trecut cu 204 de voturi

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă