11.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSport100 de angajaţi de la Penitenciarul Colibaşi protestează și cer demiterea ministrului...

100 de angajaţi de la Penitenciarul Colibaşi protestează și cer demiterea ministrului Justiţiei

100 de angajaţi din Penitenciarul Colibaşi şi Penitenciarul – Spital Colibaşi protestează joi în faţa celor două penitenciare pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, eliminarea deficitului de penitenciar şi a inechităţilor salariale, anunță un comunicat al Sindicatului Omnia citat de Mediafax.

“100 de angajaţi din Penitenciarul Colibaşi şi Penitenciarul – Spital Colibaşi protestează astăzi 06.10.2016 în faţa celor două penitenciare pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, eliminarea deficitului de penitenciar şi a inechităţilor salariale. Alături de colegii care vor protesta în faţa penitenciarelor de la Târgşor, Miercurea Ciuc, şi Oradea aceştia cer demiterea ministrului Raluca Prună pentru incompetenţă”, se arată într-un comunicat de presă al Sindicatului Omnia din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Săptămâna viitoare fiecare angajat ar urma să depună plângere prealabilă împotriva directorilor de penitenciare, aceştia fiind ameninţaţi de mii de procese în contencios administrativ şi de plângeri penale.

Angajaţii din închisori îi reproşează ministrului Raluca Prună “lipsa de profesionalism în gestionarea problemelor sistemului penitenciar şi lipsa de interes pentru condiţiile de lucru ale personalului care lucrează exact în aceleaşi condiţii mizerabile pe care le deplânge, ori de câte ori are ocazia, în cazul deţinuţilor”.

Sindicaliştii reamintesc că sunt peste 1,5 milioane de ore suplimentare, iar directorii penitenciarelor şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor au luat deja măsura amânării acordării unor concedii şi au notificat beneficiarii de forţă de muncă referitor la posibilitatea iminentă a sistării colaborării din lipsă de personal. Potrivit estimărilor ANP, există un deficit de 8.000 de angajaţi la nivelul sistemului penitenciar.

“Ministrul justiţiei refuză să pună în aplicare măsuri salariale compensatorii aprobate de Guvern pentru tot sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, deşi legea (OUG 20/2016) face referire expresă la angajaţii penitenciarelor ca şi beneficiari, pretextând că încă nu s-a hotărât şi cerând – în mod repetat – termene pentru a lua o decizie, deşi termenul de aplicare este depăşit”, potrivit documntului citat.

Protestele angajaţilor din penitenciare vor continua până la soluţionarea revendicărilor. Personalul continuă sa refuze sa efectueze ore suplimentare, iar săptămâna viitoare vor fi organizate alte proteste in fata penitenciarelor. Începând cu jumătatea lunii octombrie protestele se vor muta în faţa Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a Ministerului Justiţiei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Crește numărul sportivilor români calificați la Jocurile Olimpice! Alin Alexuc și-a câștigat biletul pentru Paris

Numărul sportivilor români calificați la Jocurile Olimpice de la Paris a ajuns la 83, după ce luptătorul Alin Alexuc-Ciurariu a obţinut victorii pe linie...

Guvernul discută Programul Național de Reformă pe anul 2024

Guvernul Ciolacu are pe ordinea de zi a ședinței din 9 mai 2024 un Memorandum pentru "Aprobarea Programului Național de Reformă 2024", elaborat conform...

Mesajul președintelui Klaus Iohannis, de Ziua Europei

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Europei. Șeful statului a vorbit despre alegerile europarlamentare din acest an, despre care...
Ultima oră
Pe aceeași temă