9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportUPDATE. Guvernul Ponta IV a fost votat de Parlament. Care a fost...

UPDATE. Guvernul Ponta IV a fost votat de Parlament. Care a fost discursul premierului

UPDATE 22:00 – Noul Cabinet condus de Victor Ponta a primit, luni seară, votul de încredere al Parlamentului. 377 de parlamentari au votat "pentru", 134 au votat "împotrivă", iar alte 12 voturi au fost anulate, conform rezultatului oficial anunţat în faţa Camerelor reunite.

UPDATE 21:00 – Parlamentarii au început, luni seară, votul asupra învestirii noului Cabinet condus de Victor Ponta. Votul este secret, cu bile.

Deputaţii sunt primii care îşi exprimă opţiunile în privinţa învestirii noului Cabinet, aceştia fiind invitaţi să voteze, în ordine alfabetică.

Secretarul Camerei Niculae Mircovici, cel care citeşte lista deputaţilor, a spus că el nu mai vrea să fie "acar Păun" şi i-a invitat pe cei care sunt în sală să strige "prezent", pentru a nu se repeta situaţia de la votul vizându-i pe deputaţii Teodorescu şi Marko.

 

UPDATE 20:30 – Parlamentul va trebui să decidă pe termen lung, pentru cel puţin 10-15 ani, sistemul de redevenţe în sectorul energetic şi ce fel de exploatări să se facă în România, indiferent de ce va propune Guvernul, a declarat premierul Victor Ponta în fața camerelor reunite ale Parlamentului.

„Vom veni în faţa dumneavoastră cu măsuri legislative şi strategice referitoare la mediu, ape, păduri şi aici vreau să spun foarte direct: Parlamentul trebuie să decidă pe termen lung, indiferent de cum va propune Guvernul, care este sistemul de redevenţe pentru următorii 10-15 ani. De asemenea, Parlamentul va trebui să decidă, pentru cel puţin 10-15 ani, ce fel de exploatări se pot face şi nu se pot face în România. Cred că discuţiile legate de exploatări de zăcăminte aurifere, de gaze de şist trebuie să primească un răspuns definitiv în Parlamen” a spus Ponta.

UPDATE 20:15 – Taxa pe valoarea adăugată (TVA) va putea fi redusă la și alte produse alimentare decât cele de panificaţie cel târziu din ianuarie 2016, dar pe fondul unei creşteri a subvenţiilor pentru suprafeţele agricole, le-a transmis premierul Victor Ponta parlamentarilor, cu ocazia votului de învestitură pentru noul său cabinet.

„1994 a fost ultimul an în care România a avut balanţă pozitivă în ceea ce priveşte produsele agro-alimentare, iar după 20 de ani suntem din nou pe plus, printr-o creştere a producţiei şi promovare a acesteia, avem însă nevoie în continuare de creşterea subvenţiilor, de cadastru în zona rurală şi avem nevoie să arătăm că putem să avem nu doar 3, ci 5 ani de creştere în fiecare an a subvenţiilor pentru suprafeţele agricole. Din acest punct de vedere, atât în discuţiile cu instituţiile internaţionale, dar sunt convins că şi cu sprijinul dumneavoastră, vom putea să implementăm cel mai târziu de la 1 ianuarie 2016 scăderea TVA nu doar la produsele de panificaţie, cum este deja, ci şi la alte produse alimentare”, a spus Ponta la şedinţa de acordare a votului pentru noul guvern.

TVA nu poate fi redusă "în bloc", printr-o singură decizie, la produsele alimentare până la finele anului 2015, însă poate fi scăzută pentru orice aliment, dacă acesta clasificat ca submăsură în cadrul celor două cote reduse de TVA deja existente, de 5%, respectiv 9%, se arată într-un document al Ministerului Agriculturii, prezentat de Mediafax în urmă cu două săptămâni. Atunci, ministrul agriculturii Daniel Constantin a explicat că până la finalul anului 2015, TVA poate fi redusă doar la 5% sau la 9%.

„TVA poate fi redusă la alimente, dar nu la alte cote decât 5% sau 9%. Nu poate fi redusă, de exemplul la 3% sau la 8%. S-a făcut un pas important cu pâinea şi sper să se mai facă un pas important acum, cu produsele bio. Dacă bugetul ne va permite, există posibilitatea ca TVA să se reducă şi la alte produse alimentare. Dacă vom introduce o cotă redusă de TVA la produsele bio, România poate ajunge campioană în Europa la acest capitol", a mai spus ministrul.

UPDATE 20:05 – Premierul Victor Ponta a declarat că așteaptă, din partea parlamentarilor, să decidă atât sistemul de vot pentru românii din străinătate, cât şi procedurile dintre momentele electorale. Prim-ministrul a mai afirmat că este nevoie de o reformă a serviciilor consulare.

„Guvernul va implementa toate deciziile, atât la nivel administrativ, dar în primul rând legislativ pe care dumneavoastră le veţi lua legate de interesele românilor din afara ţării. Trebuie ca Parlamentul să decidă sistemul legal, atât sistemul de vot, dar şi ceea ce se întâmplă între momentele electorale, pentru că este nevoie de o reformă a serviciilor consulare”, a spus Ponta în plenul Parlamentului, la şedinţa de acordare a votului pentru noul guvern.

UPDATE 19:45 – Premierul Victor Ponta le-a solicitat parlamentarilor să caute soluţii de îmbunătăţire a colaborării dintre Parlament şi Guvern, inclusiv prin modificarea regulamentelor, astfel încât membrii Executivului să poată avea o prezenţă mai mare la lucrările Legislativului. Solicitarea a fost adresată la începutul discursului susţinut de Ponta în plenul Parlamentului, la şedinţa de acordare a votului pentru noul guvern.

Ponta a amintit în acest context că majoritatea membrilor noului guvern, restructurat, sunt parlamentari, cu excepţia conducerii de la Ministerul de Externe şi Ministerul Educaţiei. El a reluat totodată ideea că este nevoie de un larg consens parlamentar pentru noul Cod Fiscal şi viitoarea lege a redevenţelor, astfel încât investitorii să fie asiguraţi că prevederile celor două documente vor fi menţinute indiferent de schimbările politice, dar şi pentru masterplan-ul de transport.

UPDATE 19:40 – Ședința de plen reunit a celor două Camere ale Parlamentului pentru învestirea celui de al patrulea cabinet condus de Victor Ponta, după ieșirii UDMR de la guvernare, a început cu o întârziere de o oră. Întârzierea a fost cauzată de prelungirea audierii ministrului propus pentru relația cu românii de pretutindeni în comisiile parlamentare. Angel Tîlvăr a fost cea de a doua propunere a premierului, după ce prima persoană desemnată, Adrian Anghel, a fost respins în comisiile de specialitate.

Un alt motiv al întârzierii a fost convocarea parlamentarilor PSD într-o reuniune de urgență în grupurile parlamentare, pentru a se verifica prezența acestora înainte de votul pentru noul guvern. 

La şedinţa care este condusă de preşedintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea sunt prezenţi 468 de parlamentari. Deputatul PNL Mihai Voicu a propus, la începutul şedinţei, întreruperea plenului reunit şi audierea lui Daniel Constantin şi Liviu Dragnea pentru posturile din noul Guvern, pe motiv că acestora li s-a schimbat structura ministerelor.

”În opinia noastră ar fi fost necesară audierea lui Daniel Constantin şi Liviu Dragnea, pentru că aceştia sunt în situația de a li se schimba structura ministerelor la care sunt propuşi”, a spus Voicu.

În replică, Valeriu Zgonea a precizat că această discuţie a fost şi în Biroul Permanent reunit şi s-a constatat cu Liviu Dragnea şi Daniel Constantin au fost audiaţi în martie, singura schimbare fiind că acum li s-au restrâns atribuţiile.

”Dacă am fi audiat, am fi dat un vot dublu. Dacă s-ar fi comasat ministerele, aş fi susţinut acest lucru. Niciodată la remaniere nu a fost făcută audierea unui ministru care şi-a păstrat portofoliu”, a spus Zgonea.

”Am considerat că este necesar ca opoziţia să-şi exprime punctul de vedere că puterea a comis un abuz”, a spus şi deputatul PNL George Scutaru, iar propunerea lui Voicu nu a fost supusă la vot.

Noul Guvern condus de Victor Ponta are următoarea componență: În viitoarea echipă a Guvernului, voi lucra alături de: Liviu Dragnea (Dezvoltare regională), Gabriel Oprea (Interne) Daniel Constantin (Agricultură), Rovana Plumb (Muncă), Nicolae Bănicioiu (Sănătate), Mihai Tudose (Economie), Darius Vâlcov (Finanţe), Robert Cazanciuc (Justiţie), Eugen Teodorovici (Fonduri europene), Ioan Rus (Transporturi), Ionuţ Vulpescu (Cultură), Bogdan Aurescu (Externe), Mircea Duşa (Apărare), Gabriela Szabo (Sport şi Tineret), Sorin Grindeanu (Comunicaţii)
Angel Tîlvăr (Diaspora), Eugen Nicolicea (Relaţia cu Parlamentul), Sorin Cîmpeanu (Educaţie), Andrei Gerea (Energie şi IMM), Graţiela Gavrilescu (Mediu) și Liviu Pop ( Dialog Social).

Potrivit Regulamentului Camerelor, Guvernul este învestit cu votul majorității parlamentarilor. Votul este secret, cu bile.

Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată Preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului.

***

Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc luni seară, la ora 18:00, în ședință comună pentru a da votul de învestire pentru Guvern Ponta 4.

Noii miniștri au fost audiați în comisiile de specialitate şi au primit aviz negativ, cu excepţia senatorului PSD, Adrian Anghel care fusese propus pentru ministru pentru relaţia cu românii de pretutindeni. El a fost înlocuit cu Angel Tîlvăr, deputat PSD.

ştire în curs de actualizare
   
 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă