10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSport2017 - anul liber de orice formă de violență

2017 – anul liber de orice formă de violență

Grupul de lucru pentru implementarea Convenției de la Istanbul, constituit la nivelul Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, a stabilit marți că anul 2017 să fie declarat “anul liber de orice formă de violență”.

“Am stabilit ca 2017 să fie declarat anul liber de orice formă de violență. Să spunem cu toții un ‘Nu’ hotărât violenței pentru că, din punctul meu de vedere, violența naște violență și astfel trebuie să condamnăm orice formă de violență”, a declarat președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, Ana Birchall (PSD), la finalul primei ședințe a grupului de lucru, citată de Agerpres.

Aceasta a adăugat că, pentru corecta implementare a Convenției de la Istanbul, va fi necesară modificarea legislației naționale în vigoare.

“Îmi exprim speranța că toate modificările (în legislația națională — n.r.) vor garanta corecta implementare a Convenției de la Istanbul, astfel încât victima oricărei forme de violență, fie că vorbim de femei, fie de copii, să poată să fie protejată. Noi, astăzi (marți — n.r.), la întâlnirea grupului nostru de lucru, am stabilit câteva priorități de modificare a legislației. Ordinul de restricție este printre acele priorități pe care noi le-am identificat”, a explicat deputatul social-democrat.

Referitor la ordinul de restricție, Ana Birchall a subliniat că Ministerul Muncii va transmite grupului de lucru modificările propuse.

“Aștept de la Ministerul Muncii, așa cum s-au angajat la grupul nostru de lucru, să ne transmită propunerile de modificări legislative pe care le-au convenit împreună cu Ministerul de Interne și cu CSM. Ne vom uita și noi la ele, împreună cu societatea civilă. Cei de la MMFPSPF s-au angajat că, în maximum două zile, vor transmite aceste propuneri, iar eu le voi face publice din partea grupului nostru de lucru și din partea Comisiei”, a mai spus deputatul PSD.

Nu în ultimul rând, Ana Birchall a subliniat că grupul de lucru constituit la nivelul Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților va juca rolul unei platforme care “să adune la aceeași masă toate instituțiile, societatea civilă, mass-media, astfel încât, în România, să nu mai existe nicio formă de violență”.

“Azi am avut reprezentanți, în grupul de lucru, din partea a foarte multe ambasade — SUA, Israel, Spania, Irlanda, Austria, Olanda. Deci există o foarte mare deschidere și apreciere față de grupul nostru de lucru și eu sper ca împreună să putem modifica legislația, astfel încât să putem asigura implementarea corectă a Convenției și să punem, în același timp, un mare accent pe partea de prevenție și educație”, a mai spus deputatul PSD.

Grupul este format din reprezentanți ai Guvernului, ai Parlamentului, ai organizațiilor internaționale, ai societății civile și ai mass-media. Partenerul principal al grupului de lucru este UNICEF România, prin ambasadorul său, Sandie Blanchet.

Convenția de la Istanbul intră în vigoare, în România, începând cu data de 1 septembrie, documentul introducând măsuri de sancționare a actelor de violență.

Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă