14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportControversă. Societatea civilă le cere senatorilor să respingă inițiativa Coaliției pentru Familie,...

Controversă. Societatea civilă le cere senatorilor să respingă inițiativa Coaliției pentru Familie, privind modificarea definiției familiei: Se urmărește deturnarea procesului electoral și poluarea cu mesaje homofobe

UPDATE: Inițiativa legislativă privind modificarea Constituției nu a fost votată în plenul Senatului, nefiind cvorum. Conform programului anunțat de vicepreședintele Senatului, în următoarele două săptămâni nu va mai fi un plen. 

”Biroul permanent a aprobat programul de lucru al Senatului: luni, 7 noiembrie a.c., ora 16.00, are loc ședința de plen, marți, 8 noiembrie a.c. se desfășoară activități în comisiile permanente, iar începând de miercuri sunt programate activități în teritoriu. Luni, 14 noiembrie, și marți, 15 noiembrie, vor lucra comisiile permanente, iar miercuri, joi și vineri, 16, 17 și 18 noiembrie, se vor derula activități în teritoriu”, a declarat vicepreședintele Senatului, Ioan Chelaru, după ședința Biroului permanent. 


Deși a fost introdusă pe ordinea de zi a plenului Senatului, inițiativa  nu va fi votată în şedinţa de luni, urmând să fie dezbătută de viitorii senatori, după alegerile parlamentare din 11 decembrie, au declarat, pentru Mediafax, surse parlamentare. 

”Dacă nu era introdusă pe ordinea de zi a plenului, propunerea legislativă nu îşi putea continua traseul legislativ. După terminarea actualului mandat al Parlamentului era nevoie de reluarea întregului proces, inclusiv analiza în comisii”, au arătat sursele. 


78 de organizații non-guvernamentale cer plenului Senatului să respingă propunerea Coaliției pentru Familie, care a fost avizată pozitiv în comisii și care urmărește modificarea Constituției, pentru ca familia să fie definită drept căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Inițiativa a fost pusă deja pe ordinea de zi a plenului Senatului și ar trebui să fie votată între orele 16.00 și 18.00. 

ONG-urile arată, în scrisoarea deschisă, că propunerea legislativă contravine standardelor de drepturile omului asumate de statul român și garantate cetățenilor prin articolul 26 din Constituția României. De asemenea, ele susțin că ”adevăratul scop al iniţiativei este acela de afirmare şi perpetuare a discriminării în baza orientării sexuale”. 

Inițiatorii demersului, Coaliția pentru Familie, și-au propus ca referendumul să aibă loc odată cu alegerile parlamentare, în 11 decembrie, așa cum a declarat, pentru România liberă, un reprezentant al asociației, Bogdan Stanciu. Cele 78 de ONG-uri arată că suprapunerea celor două evenimente ”urmărește deturnarea procesului electoral, poluarea acestuia cu mesaje homofobe și limitarea posibilității de analiză corectă, de informare și educare a întregii societăți”.

”Mai grav, organizarea unui referendum pe această falsă problemă a redefinirii familiei distrage atenția societății de la dificultățile majore cu care se confruntă familiile din România, precum sărăcia, lipsa accesului la educație și servicii de sănătate, șomajul, violența domestic și absența unor programe adecvate de protecție și asistență socială”, atrag atenția ONG-urile. 

Totodată, organizațiile scriu că, prin această inițiativă, se urmărește substituirea instituțiilor civile ale statului și redefinirea lor din perspectivă religioasă majoritară. ”Politicile publice și cele constituționale nu se pot formula în baza unor prejudecăți”, spun ONG-urile, care cer o dezbatere reală și informarea ”suficientă și echilibrată”. 

”Modificarea articolului 48 pentru a reflecta protecția cuplurilor căsătorite heterosexuale doar în scop procreativ ignoră diversitatea intrinsecă a familiilor din România și riscă să scoată în afara protecției constituționale cuplurile heterosexuale stabile, dar necăsătorite, cuplurile heterosexuale căsătorite care nu au copii, cuplurile heterosexuale cu copii născuți în afara căsătoriei, familiile monopartentale, familiile extinse în care bunicii sau alte rude apropiate cresc copii, dar și familiile bazate pe cupluri de același sex, care în acest moment nu sunt protejate de nicio prevedere a legislației din România”, se arată în scrisoare.

În replică, Coaliția pentru Familie a scris, pe pagina de Facebook, că solicită partidelor parlamentare aprobarea legii de organizare a referendumului și desfășurarea acestuia în ziua alegerilor parlamentare.

Inițiativa cetățenească, care vizează modificarea articolului 48, alin. 1 din Constituție („Familia”), stipulează că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”. Actualul text al Constituției se referă la căsătoria dintre soți.


Citește și: Două dintre organizațiile membre în Coaliția pentru Familie, amendate pentru panouri homofobe în București. În 2013, ele au expus bannere cu mesajele ”Ți-ai închipui fetița lesbiană?Ți-ai vedea băiețelul homosexual”, în care atacau Liceul Coșbuc


„Cel mai trist este faptul că senatorii nu înțeleg că permițând referendumul duc la poluarea alegerilor și la deturnarea întregului proces electoral în următoarele luni, ceea ce ne strică pe noi ca societate. (…) O să fim afectați fiecare dintre noi atunci când, în loc să discutăm programe electorale, vom discuta despre ce fac homosexualii, ce se întâmplă cu copiii, dacă se adoptă sau nu. Ca jurist, susțin lipsa de oportunitate a referendumului de vreme ce prevederile din Codul Civil sunt extrem de explicite și definiția propusă este una extrem de restrictivă. Noi nu vorbim despre definirea căsătoriei ca fiind între femeie și bărbat, ci despre definiția familiei, deci apare o restrângere a dreptului la viață de familie”, declara vicepreședinta Asociației Accept, după avizarea pozitivă a inițiativei, de către senatorii juriști, săptămâna trecută. 

Senatul dezbate, în calitate de primă Cameră sesizată, inițiativa cetățenească semnată de circa trei milioane de români cu drept de vot. 


Citește și: Lovitură pentru drepturile omului. Coaliția pentru Familie se pregătește pentru modificarea definiției familiei în Constituție, după ce a primit undă verde de la CCR

Bogdan Stanciu, reprezentant al Coaliției, ne-a declarat că speră ca inițiativa care prevede ca familia să fie definită prin căsătoria dintre soț și soție să fie preluată ca temă în campania electorală, iar referendumul să fie odată cu alegerile parlamentare…. citește mai departe aici … 


Printre susținătorii inițiativei, se numără președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a declarat că este ”decis” să își folosească toată influența politică pentru a fi dusă la bun sfârșit.

De asemenea, vineri, senatorii PSD Titus Corlățean și Ovidiu Donțu au depus un proiect de lege prin care pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional privind revizuirea Constituţiei și cer procedură de urgență pentru a fi adoptat în Parlament. Actul normativ prevede ca cetăţenii României să fie chemaţi să îşi exprime voinţa, prin vot, în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării propunerii de revizuire, iar cheltuielile pentru organizarea referendumului să fie suportate din bugetul de stat pe anul 2016.  Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, însă, că le va cere celor doi să retragă proiectul, spunând că social-democrații nu susțin organizarea referendumului în aceeași zi cu alegerile. 

Citește și: Referendumul pentru revizuirea Constituției naște zâzanie între pesediști. Dragnea le cere senatorilor PSD să retragă proiectul prin care inițiativa Coaliției pentru Familie putea să fie adoptată în regim de urgență

Și președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, miercuri, că votul pentru modificarea Constituţiei în privinţa definirii familiei nu ar trebui dat în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, ci ar trebui să fie organizat un referendum separat.


Citește și opinii pe această temă: 

Căsătoriile gay. „Cine suntem noi să-i judecăm?“ | OPINIE

De ce cred românii că-și conservă un statut de superioritate dacă nu lasă cuplurile gay să se căsătorească? Argumentele senatorilor care au fost deja de acord cu inițiativa celor 3 milioane se referă la imposibilitatea homosexualilor de a se reproduce. Dincolo de faptul că există multiple variante în acest sens, argumentele lor contrazic dreptul la viața privată (art. 26 din Constituție) și mai ales prevederea constituțională că toți cetățenii sunt egali în fața legii (art. 16) … citește mai departe aici … 

PSD nu vrea referendum pentru a sprijini familia tradițională. O greșeală ce i-ar putea fi fatală | OPINIE

În opinia mea, partidele nu au niciun drept să se opună unui astfel de referendum. Cu atât mai mult cu cât Curtea Constituţională consideră că el se situează în limitele constituționale. E nedemocratic și periculos să ignori voința cetățenilor, indiferent de chestiunile puse în discuție. Cu atât mai mult cu cât refuzul vine din partea unei clase politice decredibilizate de corupție și neprofesionalism. Este periculos pentru că o astfel de atitudine distruge încrederea românilor în mecanismele democratice şi îi poate arunca în brațele extremismului … citește mai departe aici

 

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă