6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportUPDATE. Hotnews: Academia Română vrea să devină stat în stat. Proiectul se...

UPDATE. Hotnews: Academia Română vrea să devină stat în stat. Proiectul se dezbate joi în Adunarea Generală

UPDATE. Proiectul de modificare a legii de organziare şi funcţionare a Academiei Române, aflat în lucru de câteva luni şi realizat de preşedintele Ionel-Valentin Vlad, va fi discutat joi, de prezidiul forului, şi vineri, în Adunarea Generală, au confirmat pentru Agenţia de presă News.ro reprezentanţi ai instituţiei.

———————————

Academia Română a postat pe site-ul sau o propunere de de modificare a legii de organizare și funcționare în care cere drept de inițiativă legislativă, așa cum acum au doar Parlamentul și Guvernul. Mai mult, propunerea legislativă introduce prevederea că titlul de președinte al Academiei Române să fie asimilat că rang și salarizare funcției de Ministru, în timp ce vicepreședinții să fie asimilați că rang și salarizare funcției de Secretar General al Guvernului, scrie Hotnews
  
“Academia mai propune că salarizarea personalului din aparatul de lucru propriu al Academiei Române să se stabilească la nivelul de salarizare aferent funcțiilor din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Propunerea Academiei prevede și alte măsuri cu potențial de controversă: înființarea unei școli doctorale care să concureze cu piață liberă, asigurarea unor scutiri de taxe și impozite, asigurarea de finanțări guvernamentale. 
  
Propunerea de lege poartă numele președintelui Academiei, Ionel Valentin Vlad, și cuprinde propunerile și modificările venite din partea membrilor Biroul Prezidiului și a unor Secții ale Academiei Române. Ionel Valentin Vlad a fost ales președintele Academiei Române în aprilie 2014 cu sprijinul PSD. El este membru al fantomaticei Academii a Oamenilor de Știință. Anterior, salarizarea pentru personalul din aparatul de lucru propriu se stabilea în condițiile aplicabile personalului bugetar, cu un spor de importantă națională de 25% la salariul de bază. 

În ceea ce privește indemnizațiile lunare brute ale membrilor Academiei Române, aceastia ar urmă să primească: 
– membrii titulari-indemnizația echivalentă cu salariul maxim al unui profesor universitar prevăzut de legislația în vigoare; 
– membrii corespondenți și membrii de onoare cu domiciliul în țara-90% din indemnizația membrilor titulari. 
Sumele ar urmă să fie indexate anual cu rată inflației. 
  
Legea 752/2001 privind organizarea și funcționarea Academiei Române, după care funcționează la oră actuală această instituție, stabilea (la data intrării în vigoare în 2009) indemnizațiile membrilor titulari la 3.000 lei, iar pentru membrii corespondenți  2.500 lei, sume indexată anual cu rată inflației. 
  
O propunere problematică din propunerea de modificare este la Art 1 al (4), care prevede că: “Academia Română este instituție autonomă de interes național, cu personalitate juridică de drept public, independența față de autoritățile publice, de partidele politice și de orice alte entități publice sau private, are drept de inițiativă legislativă și își desfășoară activitatea în serviciul Națiunii Române.” 
  
De asemenea, în propunere se stipulează că “Academia Română beneficiază de sprijinul financiar al Statului în realizarea înaltei sale misiuni și a obiectivelor sale”, dar și “de scutirea de taxe și impozite locale, precum și de alte facilități stabilite de lege”. Academia Română vrea că nouă lege să conțină și o prevedere care să vizeze propria școală doctorală- Școală de Studii Avansate a Academiei Române (SCOSAAR). 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă