11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportActiviștii îi cer lui Ponta să discute cu vicepremierul Zhang Gaoli...

Activiștii îi cer lui Ponta să discute cu vicepremierul Zhang Gaoli despre încălcarea drepturilor omului în China

O asociație de Falun Gong și mai multe organizații românești i-au cerut premierului Victor Ponta, miercuri, într-o scrisoare deschisă remisă redacției, ca, în cadrul întâlnirii cu vicepreședintele chinez Zhang Gaoli, să discute și despre problema respectării drepturilor omului în China.

Astfel, susțin organizațiile, Zhang Gaoli este suspectat de comiterea infracţiunilor de genocid, tortură şi crime împotriva umanităţii, aflându-se sub investigarea Organizaţiei Mondiale pentru persecuţia împotriva Falun Gong.

Citește și: Vicepremierul chinez Zhang Gaoli vine în România

”În condițiile în care Parlamentul European le solicită statelor sale membre „să ridice chestiunea recoltării de organe în China şi să condamne public abuzurile din domeniul transplantului de organe din China”, considerăm că Guvernul Romaniei, țară membră UE, are datoria să ia în mod oficial poziţie faţă de aspectele sesizate de forul european”, se arată în scrisoarea deschisă.

Mai mulți membri ai Partidului Comunist Chinez sunt acuzați de represiunea minorităților etnice Tibet şi Xinjiang, persecutarea pe criterii religioase sau spirituale, reprimarea activiştilor şi a avocaţilor de drepturile omului care le iau apărarea; eliminarea oponenţilor regimului, care dispar deseori fără urmă în vasta reţea de închisori şi lagăre de muncă (laogai), în care se află în permanenţă aproximativ 4.000.000 de deţinuţi, folosiţi la muncă forţată, ca sclavi; persecuţia practicii spirituale Falun Gong, interzisă în China din cauza popularităţii sale, mai susțin semnatarii scrisorii deschise.

Falun Gong este o practică străveche ce promovează principiile adevăr, compasiune şi toleranţă, fiind adânc înrădăcinată în tradiţiile budiste milenare ale poporului chinez şi al cărui număr de practicanţi depăşeşte cu mult numărul membrilor Partidului Comunist Chinez.

Alături de Asociația Română de Qigong Falun Dafa, au semnat scrisoarea Societatea Timişoara, AFF – Activişti Fără Frontiere, reprezentată prin Alexandru Alexe, Asociaţia Cafeneaua Politică – Cluj, Asociaţia Civică DREPTATEA, Asociaţia PRO VITA – filiala Bucureşti, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, SIRDO – Societatea Independentă Română de Drepturile Omului și Asociația pentru Copii cu Autism.

Zhang Gaoli vine în România săptămâna aceasta, dar nu se va întâlni cu Victor Ponta, întrucât premierul român se află în Statele Unite. Cei doi s-au întâlnit acolo, cu ocazia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Cele mai citite

Prețului RCA-ului, plafonat. Transportatorii acuză că este o păcăleală

Prețurile RCA ar putea rămâne plafonate până la 30 iunie 2024. Este propunerea Ministerului de Finanțe, care a pus aseară în dezbatere publică un proiect de hotărâre...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Premierul României, mesaj de Ziua Unirii cu Basarabia: “Istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, 27 martie, mesaj în care afirmă că "Istoria secolului trecut...
Ultima oră
Pe aceeași temă