8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportAdministrația Prezidențială critică decizia Guvernului privind modalitatea de numire a conducerii ANCOM:...

Administrația Prezidențială critică decizia Guvernului privind modalitatea de numire a conducerii ANCOM: Este un semnal îngrijorător în legătură cu modul netransparent în care acționează

Adoptarea Ordonanței de Guvern pentru modificarea procedurii de numire a conducerii Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) reprezintă un semnal îngrijorător privind modul netransparent în care acționează Guvernul, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi, potrivit Agerpres.

„Dacă Guvernul și-ar fi dorit să rezolve această situație printr-o formulă urgentă, avea și instrumentele, avea și timpul la dispoziție, pentru că, până la urmă, această instituție nu are conducere de ceva luni, deci exista posibilitatea ca situația să fie rezolvată prin folosirea legislației în vigoare, prin simplul fapt al numirii altor persoane pentru locurile vacante. Recurgerea la ordonanța de urgență, care a fost înscrisă pe ordinea de zi suplimentară, se constituie într-un alt semnal îngrijorător în legătură cu modul netransparent în care acționează Guvernul. Guvernul trebuie să înțeleagă că transparența, predictibilitatea, modul în care se adoptă aceste acte normative sunt esențiale pentru abordarea pe care o au față de actul responsabil de guvernare și față de cetățenii acestei țări. Respectarea Constituției este obligatorie pentru toate instituțiile statului, iar acest fapt este unul îngrijorător", a spus reprezentanta Administrației Prezidențiale, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni.

Guvernul a adoptat, joi, o OUG de modificare a Legii de funcționare a ANCOM. Prin acest act normativ, președintele și vicepreședinții ANCOM vor fi numiți la propunerea Guvernului, dar cu aprobarea plenului Camerelor reunite, cu votul majorității senatorilor și deputaților prezenți.

În prezent, funcția de președinte și cele două funcții de vicepreședinte ale ANCOM sunt vacante. Potrivit legii, durata mandatului președintelui și vicepreședinților ANCOM este de 6 ani, cu posibilitatea prelungirii pe aceeași perioadă o singură dată. Pe 27 martie, Cătălin Marinescu, președintele ANCOM, anunța, în conferința sa de bilanț, că va ocupa funcția de șef al Diviziei de Strategie a Uniunii Internaționale de Telecomunicații (ITU), începând din prima parte a lunii mai.

România liberă a anunțat, de din 31 martie, care sunt cele trei nume vehiculate pentru a ocupa funcția de președinte al ANCOM. Este vorba  despre Liviu Nistoran, Viorel Ioan Bota şi de Manuela Catrina.

Liviu Nistoran este un apropiat al fostului premier Călin Popescu-Tăriceanu şi al fostului ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, amândoi lideri importanţi ai ALDE, partenerul de guvernare al PSD. În 2007, deşi era deputat PD-L, Nistoran a refuzat să voteze o moţiune de cenzură împotriva lui Tăriceanu, motiv pentru care a fost exclus din formaţiunea democrat-liberală. Drept răsplată, Călin Popescu-Tăriceanu l-a numit în funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI) La acea vreme, Liviu Nistoran era implicat într-o serie de companii (Telelevoice Grup SRL, Net Com SRL şi Digital Pro SRL), care îşi desfăşurau activitatea în domeniul telecomunicaţiilor.

Viorel Ioan Bota este actualul director al ANCOM Timiş. Fost jurnalist, Bota este un apropiat al premierului Sorin Grindeanu. Potrivit impactpress.ro, într-o vreme, a fost omul de încredere al fostului lider PSD Timiş şi preşedinte al Consiliului Judeţean, Titu Bojin, cu care actualul şef al Guvernului a fost într-un conflict direct.

Maria-Manuela Catrina este preşedinta Organizaţiei de Femei din Bucureşti a PSD şi secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI). A fost numită la minister în data de 10 februarie 2017, prin decizia lui Sorin Grindeanu. Ea a devenit cunoscută publicului după ce a postat o imagine panoramică a mitingului #rezist din faţa Palatului Victoria, apreciind că este ”o imagine înfiorătoare”. 

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă