4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportSCANDALOS. Senatorul Adrian Țuțuianu, anchetat de DNA, a fost ales președinte al...

SCANDALOS. Senatorul Adrian Țuțuianu, anchetat de DNA, a fost ales președinte al Comisiei SRI: Voi face tot ceea ce trebuie pentru ca acest control să fie real, efectiv, în limitele prevăzute de actele normative în vigoare

UPDATE: Noul șef al Comisiei SRI a declarat că va face tot ce poate pentru ca „acest control să fie real, efectiv”.

„Este un lucru care mă preocupă și pe mine, lumea politică și societatea românească. Vă asigur că voi face tot ceea ce trebuie pentru ca acest control (al SRI — n.r.) să fie real, efectiv, în limitele prevăzute de actele normative în vigoare. Avem trei reglementări de bază: legea securității naționale, legea SRI și Hotărârea Parlamentului 30 din 1993. Cele trei acte normative reglementează foarte clar care sunt atribuțiile", a afirmat Țuțuianu.

Țuțuianu a spus, răspunzând unei întrebări, că președintele PSD, Liviu Dragnea, l-a rugat să sprijine un control real asupra SRI. „Nu numai că am avut o discuție cu președintele partidului, care m-a rugat să vin să sprijin un control real asupra SRI, a fost o discuție desfășurată între doi colegi, ne-am stabilit foarte precis două lucruri: pe de o parte, ca acest control să fie efectiv, pe de alta, trebuie create toate condițiile ca SRI să funcționeze în limitele stabilite de reglementarea legală", a adăugat Țuțuianu.

Întrebat dacă a avut a avut sentimentul că i-a fost interceptat telefonul, Țuțuianu a răspuns: „Asta sigur că s-a întâmplat. Când ești președinte de Consiliu Județean, când ești lider de organizație politică, sunt situații care au reclamat acest lucru, poate sau nu, nu am suficiente informații".

El a menționat o situație în 2012, când a fost implicat într-un dosar și i-a fost ascultat telefonul. „În anul 2012, a existat un dosar disjuns dintr-o altă cauză, care mă privea pe mine. Vă spun astăzi că a fost soluționat. Cu ocazia asta, sigur că au fost interceptate telefoanele mai multor lideri politici de atunci. (…) Am o situație în care am fost informat (că telefonul a fost ascultat — n.r.). Legea securității naționale spune că atunci când s-a încetat o urmărire și nu au existat indicii, există obligația, de regulă a Parchetului, să-ți comunice acest lucru, menționând perioada, numărul de telefon, mijloacele care au fost folosite. Nu vreau să intru în detalii", a explicat Țuțuianu.


 

 

​UPDATE Adrian Țuțuianu (PSD) a fost ales președintele Comisie de control a SRI. Postul de vicepreședinte va fi deținut de Marian Cucșa (ALDE) iar cel de secretar de Attila Verestoy (UDMR). Din comisie vor mai face parte Horia Nasra, Doina Fedorovici, Radu Băbuş, toți din partea PSD, Cezar Preda și Ioan Chirteș din partea PNL și Manuel Costescu (USR).

 

Senatorul Adrian Țuțuianu este propunerea PSD pentru șefia Comisiei SRI, potrivit unor surse din acest partid. Țuțuianu este anchetat pentru abuz în serviciu și pentru trafic de influență, și are deja un post important în Senat, fiind membru al Comisiei Juridice. Între 2012 și 2016 a fost președinte al Consiliului Județean Dâmbovița.

Pentru posturile de membri în Comsia SRI, PSD îi propune pe Doina Feodorovici, Radu Băbuș și Horia Nasta.Parlamentarii vor decide în cursul zilei de luni componența comisiile pentru controlul Serviciului Român de Informații (SRI) și a Serviciului de Informații Externe (SIE).  Liviu Dragnea a sugerat, duminică seara, că PSD ar putea prelua conducerea ambelor comisii de control ale serviciilor secrete.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă