11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportAdrian Țuțuianu, despre referendum: Președintele vrea să se reîncarce politic printr-un cadru...

Adrian Țuțuianu, despre referendum: Președintele vrea să se reîncarce politic printr-un cadru constituțional

Președintele Comisiei SRI, Adrian Țuțuianu, a declarat marți că referendumul național referitor la continuarea luptei anticorupție este un mijloc de “încărcare politică a președintelui Klaus Iohannis”. El a mai precizat că, din punctul său de vedere, un referendum este o cheltuială inutilă, iar partidul său (PSD) se va pronunța în momentul în care se va ști întrebarea ce va fi pusă cetățenilor. 

''Și referendumul, ca să dăm un răspuns cinstit, este un mijloc de reîncărcare politică a președintelui Iohannis. Referendumul are la bază nu dorința de a consolida sistemul judiciar, ci dorința președintelui de a găsi un cadru constituțional în care să se reîncarce politic'', a spus Țuțuianu.

Senatorul a precizat că electoratul va decide prin vot dacă șeful statului a procedat corect sau nu, iar avizul dat de Parlament pentru referendum are unele precizări.

'Electoratul român va decide dacă președintele a procedat sau nu corect. O dată va decide prin participare sau nu la referendum și, în al doilea rând, va putea decide, în 2019, sancțiune politică. Pentru politicieni există sancțiune politică, te duci la urne și omul te votează sau nu… Președintele are dreptul să organizeze un referendum național. Avizul Parlamentului este consultativ. Am făcut o precizare, că avizul e condiționat de respectarea unor norme constituționale, de respectarea unor decizii ale Curții Constituționale, care spun ce înseamnă referendum național, în ce domenii, și de respectarea practicii CEDO și a deciziilor Comisiei de la Veneția. Asta am spus noi în aviz, pentru că, de principiu, nu poți să îl blochezi'', a afirmat senatorul PSD.

El a mai spus că partidul se va pronunța în privirea referendumului atunci când se va ști oficial la ce întrebare va trebui să răspundă cetățenii. De asemenea, el a mai precizat că, din punctul său de vedere, este o cheltuială inutilă.

''Ne vom pronunța cu privire la poziția noastră politică față de referendum în momentul când vom vedea întrebarea. Rămâne să vedem. Personal, nu văd nicio finalitate a referendumului și împărtășesc opinia exprimată și în spațiul public că facem o cheltuială inutilă pentru a afla sau a nu afla… pentru că uitați-vă ce se poate întâmpla: nu se face cvorumul, înseamnă că românii nu susțin lupta anticorupție?'', a precizat președintele PSD Dâmbovița, senatorul Adrian Țuțuianu.

Cele mai citite

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă