14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportAgenția pentru recuperarea prejudiciilor: plan serios ori doar exercițiu de imagine?

Agenția pentru recuperarea prejudiciilor: plan serios ori doar exercițiu de imagine?

Structura specializată în recuperarea prejudiciilor din dosarele penale, a cărei creare a fost anunțată, marți, de Victor Ponta și Robert Cazanciuc, nu va începe să funcționeze prea curând, chiar dacă legea de înființare va fi adoptată rapid. De altfel, la nivelul Executivului nu pare să fie clar, în acest moment, nici măcar numele viitoarei agenții.

Oferită ca răspuns la criticile repetate legate de incapacitatea ANAF de a recupera prejudiciile din dosarele penale, inclusiv din cele de corupție, agenția gândită de Guvernul Ponta nu promite să aibă rezultate prea curând. Proiectul de înființare a structurii a fost lansat în dezbatere publică, în fața camerelor de filmat, de premierul Ponta și ministrul Robert Cazanciuc, dar rămân multe semne de întrebare. Va fi trimis proiectul în Parlament sau Executivul va recurge la o ordonanță de urgență? Cum va reuși noua agenție să depășească problemele care au împiedicat ANAF, după cum spune premierul, să recupereze prejudiciile? Și, înainte de toate, cum se va numi structura?

ANIBI, ANABS sau ANIABI?

Din invitațiile trimise presei și de pe site-ul Guvernului, aflăm că premierul Victor Ponta a participat, marți, la lansarea în dezbatere publică a „Proiectului de lege privind înființarea Agenției Naționale de Identificare a Bunurilor Indisponibilizate (ANIBI – n.r.)“. Din documentul postat pe site-ul Ministerului de Finanțe, aflăm însă că vom avea o Agenție Națională de Administrare a Bunurilor Sechestrate (ANABS). Pentru ca gradul de confuzie să sporească, la ultima pagină a proiectului de lege găsim o a treia denumire: Agenția Națională de Identificare și Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. Adică, ANIABI. Poate tocmai din cauza confuziei existente la nivelul Guvernului pe această temă, premierul Ponta a preferat în cursul alocuțiunii de marți să se refere pe scurt doar la „agenție“.

De menționat că Executivul se gândește încă din luna decembrie 2014 la această structură „minune“, care să întoarcă la bugetul statului cât mai mult din sutele de milioane de euro a căror confiscare a fost decisă de instanță.

Coordonate generale

Agenția, indiferent cum se va numi ea, va fi în subordinea Ministerului Justiției, va fi condusă de un director general (numit de șeful MJ) și un director adjunct (propus de ministrul Finanțelor Publice). Aceștia vor avea un mandat de 4 ani, care poate fi prelungit o singură dată. Pentru funcția supremă în agenție, doritorii vor trebui să aibă experiență de cel puțin

8 ani într-o funcție de judecător, procuror sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor. De asemenea, vor trebui să aibă experiență managerială și să nu fi fost sancționați disciplinar în ultimii 5 ani.

Structura va acționa în patru direcții, una dintre ele fiind „valorificarea, în cazurile prevăzute de lege, a bunurilor indisponibilizate în cadrul procesului penal“. Celelalte trei sunt însă mai vag formulate. De pildă: „facilitarea urmăririi și identificării bunurilor provenite din săvârșirea de infracțiuni și a altor bunuri având legătură cu infracțiunile și care ar putea face obiectul unei dispoziții de indisponibilizare, sechestru sau confiscare emise de o autoritate judiciară competentă în cursul unor proceduri penale“.

După modelul Agenției Naționale de Integritate, va exista și un Consiliu care să vegheze asupra structurii, format din directorul general al agenției și reprezentanți ai MJ, CSM, Parchetului General, DNA, DIICOT, IGPR, Ministerului de Finanțe și ANAF.

Agenția va avea minimum 35 de posturi, iar acestea vor fi ocupate, prin concurs sau detașare, în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a legii de înființare.

Imobilele confiscate ar putea ajunge școli sau spitale

Potrivit proiectului de lege, ar exista posibilitatea ca imobilele confiscate să capete destinația de unități medicale sau unități de învățământ. Tot documentul spune, însă, că respectivele imobile pot fi folosite și ca sedii ale instituțiilor publice ale administrației centrale sau locale ori ca depozite pentru alte bunuri sechestrate ori confiscate.    

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă