10.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSportAjutor sau strategie electorală?

Ajutor sau strategie electorală?

În octombrie anul trecut, Radu Mazăre declara categoric că nu este de acord să acorde ajutoare de încălzire pentru constănțenii bogați, adică cei care aveau un venit mai mare de 1.500 de lei pe membru de familie. Zilele trecute, s-a răzgândit și a declarat că va scădea prețul gigacaloriei pentru toată lumea. Coincidență sau nu, măsura vine cu numai câteva zile înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, iar banii provin de la Guvern.

Iată însă ce declara primarul pe 2 octombrie 2013: ”Părerea mea este că subvențiile și sprijinul financiar trebuie acordate celor săraci. Părerea mea, am mai spus-o, este că Mazăre nu trebuie să beneficieze de subvenție. E limpede? Cel care are 40 de milioane salariu nu trebuie să beneficieze de subvenție, asta dacă nu are cinci copii. (…) Lumea a înțeles, asta le-am explicat în campania electorală. Ăsta este sistemul de subvenție care este în toată lumea. (…) Ai peste 15 milioane pe membru de familie, plătești. Nu o să iau niciodată de la sărac și să dau la bogat, să fie limpede. (…) Ăsta e principiul subvenționării, să-i dau săracului“, a menționat Mazăre la finalul unei ședințe a Consiliului Local Municipal.  În Constanța se aplică din 2011 un sistem unic în țară: se acordă ajutoare de încălzire, iar ”bogații” plătesc gigacaloria la unul dintre cele mai mari prețuri din România. „Avem zone în țară cu preț mai mare la gigacalorie, numai că ei au subvenție pe total, liniară, toată lumea primește subvenție. De aia apare diferența că la Constanța prețul este mare. (…) Modelul de ajutoare de încălzire, de a da subvenția numai la cei săraci, numai noi avem la nivelul țării. (…) Este adevărat ce spune primarul, că în străinătate se dă ajutor numai la cei care nu au bani, nu se dă ajutor liniar, numai că acolo e altă poveste“, a declarat anul trecut Ilie Rachieru, pe atunci director al RADET, condamnat la închisoare cu executare între timp (acum ocupă funcția de consilier al actualului director).

De ce se poate acum

Cum spuneam, Radu Mazăre s-a răzgândit. A anunțat acest lucru nu printr-o conferință de presă, nu printr-un comunicat de presă, ci la postul de televiziune Neptun TV, deținut de prietenul său, Sorin Gabriel Strutinsky. Primarul a declarat că va reduce prețul gigacaloriei cu 13,5% pentru toată lumea, indiferent de venit, pentru că recent a primit de la Guvernul Ponta 19 milioane de lei pentru subvenționarea energiei termice.

„Se reduce gigacaloria cu 13,5% față de anul trecut. Asta înseamnă că factura la încălzire va fi mai mică față de anul trecut pentru toți, indiferent dacă iau subvenție sau nu, indiferent dacă oamenii au bicicletă sau Audi A6. Asta pentru că banii vin direct de la Guvern și Uniunea Europeană nu permite folosirea lor pentru subvenții stabilite pe tranșe de venit. Așa am putut să luăm banii, altfel nu-i luam deloc. Mai concret, în iarna aceasta prețul gigacaloriei nu va mai fi de 358,54 de lei, ci de 310 lei. Peste această scădere se adaugă reducerea de 10% pentru cei care luau subvenție și de 32,5% pentru cei care se încadrează între tranșele de la 1.500 de lei la 1.800 de lei pe membru de familie și de la 1.800 de lei la 2.100 de lei ca persoane singure”, a precizat Mazăre. Acesta a precizat că dacă Ponta nu va ieși președinte nu știe dacă va mai acorda subvenții.

”Presupun că n-o să ne mai dea nimeni nici compensare și nici banii din port n-o să-i primim“, a declarat în emisiune Radu Mazăre, referindu-se la dividendele obținute de la Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța, în urma unei legi declarate recent neconstituționale de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, susținut chiar de Guvernul Ponta în această funcție. Primăria a anunțat că va acorda în continuare ajutoare de încălzire pentru săraci. Prețul gigacaloriei ieftinite rămâne însă unul dintre cele mai mari din țară.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă