9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportAlegeri fără concurență pentru conducerea CSM. Ce declară cei doi candidați

Alegeri fără concurență pentru conducerea CSM. Ce declară cei doi candidați

Doar un judecător și un procuror candidează pentru funcțiile de președinte și vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

Judecătorul Mircea Aron (foto), ales în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ca reprezentant al judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, și-a depus candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului. Pentru funcția de vicepreședinte va candida procurorul Luminița Palade, aleasă în CSM de procurorii de la parchetele de pe lângă Curțile de Apel.  La CSM au loc anual alegeri pentru funcțiile de președinte și vicepreședinte, mandatele începând cu data de 7 ianuarie al anului în curs.

Candidaturile pot fi depuse inclusiv în timpul ședinței de alegeri, care are loc la 6 ianuarie. Anul acesta și-ar mai putea depune candidaturile pentru funcția de președinte judecătorii Cristi Dănileț, Alexandru Șerban, Monalisa Neagoe, iar pentru funcția de vicepreședinte procurorul Florentina Gavadia.  Potrivit cutumei, pentru funcția de președinte candidează un judecător, iar pentru cel de vicepreședinte un procuror. Legea, însă, nu-i îngrădește pe procurori să candideze pentru funcția de președinte, așa că nu sunt excluse surprizele.  De alt-fel, există și un precedent: procurorul Oana Schmidt Hăineală a fost președinte al CSM în anul 2013, iar vicepreședinte a fost un judecător. Fiind ultimul an – al șaselea – de mandat al actualei componențe a CSM, majoritatea membrilor magistrați aleși ai Consiliului au ocupat deja funcții de conducere, așa că nu mai pot candida.

Mircea Aron este judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție din 1992. Este catalogat ca fiind un magistrat “conservator”. Însă, până și mai tinerii săi colegi de la ICCJ îi recunosc o calitate: intoleranța la corupția din rândurile magistraților. “Deși e din garda veche, Aron e un judecător care nu-i suportă pe corupții din sistemul nostru”, ne-a declarat un magistrat,  sub protecția anonimatului.

De altfel, în declarațiile sale publice făcute din poziția de membru CSM, Mircea Aron a susținut avizarea arestărilor magistraților corupți; a condamnat obiceiul unor judecători de a se lăsa ajutați de politicieni în  campania electorală pentru alegerile în CSM. “Da, nu-i suport pe corupți. Un magistrat nu poate să negocieze dreptatea cu nimeni”, a declarat, pentru „România liberă“, Mircea Aron. De asemenea, Mircea Aron a condamnat derapajele politicienilor care s-au implicat sub diverse forme în înfăptuirea actului de Justiție.

Citește și:  De ce este important anul 2016 pentru Justiție

Dacă va fi ales președinte CSM, “voi pune accent pe apărarea independenței Justiției, voi sancționa orice derapaj, voi pune accent pe colaborarea cu Înal-ta Curte de Casație și Justiție, cu ministrul Justiției și cu Ministerul Public pentru îmbunătățirea legislației care reglementează activitatea Justiției”, ne-a mai declarat magistratul.

Alegerile din anul 2016 pentru procurorul general, a șefilor DNA și DIICOT, pentru conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție, precum și pregătirea alegerilor pentru noul CSM reprezintă fundamentul pe care va evolua Justiția, a precizat magistratul, motiv pentru care va veghea la respectarea cu strictețe a legalității alegerilor. Între alte priorități se află mărirea vechimii pentru promovarea magistraților, iar evaluarea anuală a acestora să nu se mai facă iar pe relații de prietenie.  De asemenea, va pune accent pe evaluarea stării de sănătate a magistraților.

Prioritățile procurorului Luminița Palade

Luminița Palade a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, funcție din care a candidat și a câștigat un loc în CSM. Ea și-a anunțat candidatura pentru funcția de vicepreședinte al CSM.

Luminița Palade a declarat pentru „România liberă“ că printre prioritățile sale se află întărirea independenței Inspecției Judiciare și îmbunătățirea activității acesteia pentru ca măsurile disciplinare propuse pentru abateri similare să fie aceleași. De asemenea, Luminița Palade va acționa pentru transparentizarea actului de Justiție, pentru evaluarea anuală corectă a procurorilor, nu numai de către șefii lor direcți, ci și de către procurori de la parchete ierarhic superioare.

Programele integrale ale celor doi candidați pot fi pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii. Președintele și vicepreședintele CSM sunt funcții importante, deoarece cei doi dau tonul activității sau inactivității Consiliului.   

 

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă