13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportALEGERI PARLAMENTARE 2012. PEDEPSE GRELE pentru frauda electorală. Vezi ce rişti

ALEGERI PARLAMENTARE 2012. PEDEPSE GRELE pentru frauda electorală. Vezi ce rişti

ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Alegătorii care introduc în urnă mai multe buletine de vot sau utilizează un act fals la alegerile parlamentare din 9 decembrie riscă pedepse cu închisoarea, conform legii privind organizarea si desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale şi alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat în anul 2012.

Aceeaşi lege preciează că distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale, afişarea listelor electorale, semnarea de mai multe ori sau fără drept a listelor de susţinători, nerespectarea dispoziţiei potrivit căreia în cabina de vot nu poate fi decât o persoană, nerespectarea dispoziţiilor privind citirea cu voce tare a opţiunii exprimate pe buletinul de vot, prelungirea nejustificată a duratei votării, neintroducerea de către alegători a buletinelor de vot în urnă constituie contravenţii.

Citeşte şi Majoritatea românilor din străinătate nu pot vota pe 9 decembrie. Vezi de ce

Pentru distrugere sau afişarea listelor electorale, amenda se ridică la 300 de lei, iar semnarea de mai multe ori sau fără drept se sancţionează cu o amendă cuprinsă între 1.000 şi 2.000 de lei.

Se consideră a fi fraudă votarea fără a avea acest drept, a vota de două ori, introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător (faptă care se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi), utilizarea unui act de identitate nul sau fals sau utilizarea unui buletin de vot fals (pedepsită tot cu la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi).

Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte, de asemenea, cu amendă

Pe 9 decembrie, votarea va începe la ora 7:00 şi se va încheia la ora 21:00.

Citeşte şi Ce TREBUIE să ŞTII înainte SĂ VOTEZI

CANDIDATI ALEGERI PARLAMENTARE 2012. LISTA COMPLETĂ a candidaţilor la Senat şi Camera Deputaţilor pentru fiecare judeţ. Vezi cine sunt CANDIDAŢII LA PARLAMENTARE din colegiul tău!

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă