6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportAmbasadorul SUA, discuție cu conducerea CSM

Ambasadorul SUA, discuție cu conducerea CSM

Ambasadorul american la București, Hans Klemm, a discutat, joi, la Consiliul Superior al Magistraturii, cu președintele Marius Badea Tudose și cu vicepreședintele Bogdan Gabor. Imediat după vizita ambasadorului la CSM, conducerea Consiliului ar fi cerut apărarea independenței justiției față de declarațiile șefului Comisiei Juridice din Senat, la cererea judecătorului Norel Popescu, cel ales în Consiliu cu autocarul PSD. 

Cătălin Boboc a precizat, marți, pentru România liberă, că Popescu este ”singurul (judecător, n.red.) pentru care PSD susține validarea pe șase ani, deși pentru toți ceilalți înlocuitori s-a votat pentru restul mandatului”. 

Citește și: Judecătorul Norel Popescu, cel ales în CSM cu autocarul PSD, cere Consiliului Superior al Magistraturii să apere independența justiției

În cadrul întâlnirii, ambasadorul Klemm a reafirmat sprijinul Statelor Unite ale Americii în identificarea şi dezvoltarea unor mecanisme eficiente de colaborare, care să susţină independenţa justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi statul de drept în România, se arată într-un comunicat al CSM. 

Pe de altă parte, șeful și vicepreședintele CSM i-au prezentat lui Hans Klemm prioritățile Consiliului pentru această perioadă: garantarea independenţei sistemului judiciar şi responsabilizarea acestuia, evaluarea impactului intrării în vigoare a noilor coduri civile şi penale, formarea profesională a magistraţilor, luarea măsurilor pentru buna funcţionare a instanţelor şi parchetelor, formularea propunerilor de modificări legislative cu privire la legile justiţiei şi demersuri privind recuperarea bunurilor provenite din infracţiuni. 

Surse din CSM spun că, după vizita lui Hans Klemm, a fost sesizată Inspecția Judiciară pentru a apăra independența justiției, în legătură cu articolul României libere, ”Exclusiv. Mandatul judecătorului CSM Norel Popescu, ales cu autocarul PSD, pe masa senatorilor juriști. PSD vrea mandat de șase ani”, în care Rl a arătat cum magistratul Norel Popescu ar putea primi un mandat de șase ani la CSM, în condițiile în care el este judecător la Consiliu de aproape doi ani. 

Citește și: Cine este judecătoarea care l-a eliberat pe Sorin Oprescu

Reamintim că CSM a considerat normal ca judecătoarea Viorica Costiniu, de la CAB, să judece dosare DNA, cu toate că soțul ei, Florin Costiniu, fost judecător la Curtea Supremă de Justiție, a fost arestat pentru fapte de corupție alături de senatorul PSD Cătălin Voicu. Totodată, Costiniu este cea care astăzi l-a eliberat din arest pe primarul suspendat al Bucureștiului, Sorin Oprescu, deși edilului i s-au adus noi acuzații.  

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă