21 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSportAmbasada Marii Britanii, despre modificările la Legile Justiției: Sperăm că au rolul...

Ambasada Marii Britanii, despre modificările la Legile Justiției: Sperăm că au rolul de a sprijini progresul României în lupta anticorupție

 Ambasada Marii Britanii la București a precizat, la solicitarea Agerpres, că speră că modificările aduse Legilor Justiției vor avea „rolul de a sprijini și dezvolta progresul important realizat de România, în ultimii ani, în lupta împotriva corupției".

„Este responsabilitatea României să decidă cu privire la legislația proprie, în conformitate cu Constituția și cu procedurile parlamentare", precizează misiunea diplomatică, la solicitarea Agerpres.

În acest context, Ambasada Regatului Unit face referiri la independența și eficiența instituțiilor judiciare române și la recomandările Mecanismului de Cooperare și Verificare.


„Sperăm că orice modificare adusă sistemului de Justiție are rolul de a promova independența și eficiența operațională ale instituțiilor judiciare și ale statului de drept, luând în considerare recomandările Mecanismului de Cooperare și Verificare al UE. Sperăm, de asemenea, că astfel de amendamente vor include o consultare largă cu toate părțile relevante", mai precizează Ambasada. 

Totodată, misiunea diplomatică amintește și progresul României în domeniul luptei anticorupție. „Sperăm că orice modificări au rolul de a sprijini și dezvolta progresul important realizat de România în ultimii ani în lupta împotriva corupției și pentru consolidarea statului de drept, prin realizările unor instituții precum DNA", potriit sursei citate.

Proiectul de modificare a legilor Justiției a fost publicat, miercuri, pe site-ul Ministerului Justiției. Propunerile de modificare a Legilor Justiţiei, anunțate pe 23 august, au provocat un val de critici din partea instituțiilor de forță și a societății civile. Astfel, Ministerului Public, a CSM şi a DIICOT, dar şi președintele Klaus Iohannis și-au exprimat nemulțumirile față de  acest proiect, considerând că el reprezintă „un atac asupra statului de drept" şi asupra luptei anticorupţie.



 

Și ambasada SUA s-a declarat îngrijorată de propunerile Ministerului Justiţiei, apreciind că modificările ar afecta independenţa sistemului judiciar. În opinia Ambasadei SUA, instaurarea fermă a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic şi independent, precum şi de procurori independenţi, fără imixtiuni politice.

În replică, șeful PSD, Liviu Dragnea, susține că ar exista ambasadori în România care își permit să le interzică parlamentarilor dreptul de a începe dezbaterea proiectului de modificare a Legilor Justiţiei, în timp ce ei merg la miniştri şi încearcă să promoveze interesele unor companii străine, informează News.ro. 

„Am văzut ce s-a încercat să se facă ieri la CSM. Şi eu sunt îngrijorat de nişte ambasadori în România care îşi permit să ne interzică şi dreptul de a începe dezbaterea. Urmează să ni se interzică dreptul de a gândi (…). Am înţeles, fiecare cu îngrijorările lui. Şi eu sunt îngrijorat când ambasadorii merg la miniştri în fiecare zi să promoveze interesele unor companii străine. Cine ştie, poate cineva se gândeşte că poate şi asta înseamnă acte de corupţie. Că sigur că dacă aţi merge dumneavoastră la un ministru să promovaţi interesele companiei (…) aţi avea o problemă”, a spus Liviu Dragnea.



 

Cele mai citite

Zelenski se precipită: Ucraina are nevoie de “o accelerare semnificativă” a livrărilor de armament

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi seara că Ucraina are nevoie de "o accelerare semnificativă" a livrărilor de armament de la partenerii săi...

Ursula von der Leyen ia în calcul o înțelegere cu extrema dreaptă după alegerile europarlamentare

În cadrul dezbaterii de la Maastricht, organizată de POLITICO şi Studio Europa Maastricht, aceasta a dat de înţeles că ar fi deschisă pentru o...

Tradiţii în Joia Mare. Cum vopsim ouăle cu ingrediente naturale

În Joia Mare se prepară mâncărurile care vor fi puse pe masa de Paşte şi se vopsesc ouăle. Iar în timp ce unele gospodine...
Ultima oră
Pe aceeași temă