13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportAmbasadorul american Hans Klemm explică de ce a făcut poză cu steagul...

Ambasadorul american Hans Klemm explică de ce a făcut poză cu steagul Ținutului Secuiesc: Am vrut să fiu politicos

Ambasadorul Statelor Unite la București, Hans Klemm, a făcut, miercuri, precizări cu privire la fotografia în care apare ținând un drapel secuiesc, postată pe pagina de Facebook a primarului din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad. Astfel, diplomatul a explicat că respectiva imagine a fost capturată „într-un context în care a vrut să fie politicos”. Totodată, el a dat asigurări că „strategic româno-american este acum mai puternic ca niciodată”, după ce fotografia a stârnit numeroase reacții în spațiul public.

„Singurele steaguri care contează pentru mine sunt cele ale Americii şi României. Fotografia respectivă a fost făcută într-un context în care doar am vrut să fiu politicos”, a declarat ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, miercuri, la Craiova, potrivit News.ro.

În acelaşi context, Hans Klemm a dat asigurări că peneriatul strategic dintre România şi SUA este foarte puternic și a precizat că a purtat o discuţie cu ministrul de Externe care l-a „încurajat” să meargă la Craiova şi să explice de ce a făcut fotografia cu drapelul secuiesc.

„M-a încurajat să vin la Craiova şi să explic aici opinia mea legată de acea fotografie. Nu ar trebui să existe niciun dubiu în privinţa angajamentului nostru faţă de parteneriatul strategic pe care îl avem cu România,” a precizat ambasadorul SUA.

Hans Klemm a avut miercuri o întâlnire cu rectorul Universităţii din Craiova şi cu studenţii care beneficiază de burse de pregătire la Uzina Ford.

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a postat, miercuri dimineața, pe Facebook, o fotografie în care apare alături de ambasadorul SUA, Hans Klemm, cel din urmă ţinând în mână steagul Ţinutului Secuiesc. Arpad a explicat că steagul oferit oficialului american „a devenit simbolul lipsei de respect al autorităților față de comunitatea secuiască”. Ambasada Statelor Unite a oferit clarificări pe această temă, pentru News.ro, precizând că Hans Klemm „este ambasadorul SUA în întreaga Românie”

În fotografia publicată de Antal Arpad mai apar, alături de primarul din Sfântu Gheorghe şi de ambasadorul SUA, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, şi episcopul reformat al Ardealului Kato Bela.

Arpad a explicat, în mesajul care însoțește fotografia, că oamenii sunt hărțuiți „pentru că doresc să își folosească steagul, în timp ce alte județe au această libertate”.

„Valorile reprezentate de SUA, bunăstarea, democrația au provenit și provin din Vest, ca atare și noi privim în această direcție. Astăzi însă, am adresat ambasadorului SUA următoarele întrebări: cum este posibilă libertatea de religie când sunt confiscate bunurile cultelor, democrația este interpretată în SUA ca și în București, dacă trei lupi și o mioară se întâlnesc, atunci votează în mod democratic ce servesc la cină? Reprezintă egalitate faptul că suntem zilnic hărțuiți pentru că dorim să ne folosim steagul, în timp ce alte județe au această libertate, este în ordine ca noi suntem citați zi de zi în instanțe pentru că un om care are în spate diferite sisteme, ne denunță în mod permanent și chiar ieri am primit o somație să înlăturăm denumirea maghiară a Colegiului Székely Mikó de pe frontispiciul clădirii, care a fost inscripționată acum o sută de ani? I-am spus domnului Ambasador că justiția independentă română mă va obliga să îndepărtez inscripția maghiară de pe o clădire monument istoric, în caz contrar îmi aplică amendă contravențională de 150 de euro pe zi”, a scris primarul din Sfântu Gheorghe.

Totodată, Arpad a mai precizat că i-a spus ambasadorului Hans Klemm „că s-a finalizat un proiect de regionalizare prin care se scot din mâinile comunității maghiare autoritățile locale și se dorește asimilarea maghiarilor din Ținutul secuiesc într-o regiune în care maghiarii nu vor mai fi majoritari”.

„În legătură cu aceste aspecte, noi am arătat că în anumite aspecte nu există compromis, ca urmare, astfel cum am împiedicat pe vremea lui Ceaușescu ca județul Covasna să fie desființat și asimilat, cum ne-am confruntat cu proiectul de regionalizare a lui Băsescu sau Dragnea, așa vom înfrunta pe oricine, pentru că există subiecte în care nu putem și nu vom face nici un compromis”, a conchis primarul.

Ulterior, Ambasada Statelor Unite a făcut precizări cu privire la fotografia postată pe contul de Facebook al primarului. „Ambasadorul Hans Klemm este ambasadorul Statelor Unite în întreaga Românie. El călătoreşte periodic prin ţară, întâlnindu-se cu diferite grupuri din toate zonele societăţii româneşti. În calitate de aliat şi partener strategic al României, Statele Unite sprijină şi aplaudă democraţia din România şi eforturile României de a-şi consolida instituţiile democratice prin participarea deplină şi egală a tuturor segmentelor societăţii”, au precizat reprezentanții ambasadei, la solicitarea News.ro.

Antal Arpad este cercetat într-un dosar legat de atribuirea unor contracte de modernizare a infrastructurii oraşului printr-un credit de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). El este acuzat de utilizarea în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice.

La începutul anului 2016, la cererea DNA, Arpad Antal a fost pus sub control judiciar, timp de 60 de zile, cu interdicția de a-și exercita funcția de primar.

 

 

Cele mai citite

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...
Ultima oră
Pe aceeași temă