9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportAmbasadorul Republicii Moldova la București: Guvernul de la Chişinău nu abordează problema...

Ambasadorul Republicii Moldova la București: Guvernul de la Chişinău nu abordează problema unirii. A lăsa la voia sorţii problema, fără a fi discutată, fără a încerca un management, ar însemna că putem avea şi evenimente nedorite

Ambasadorul Republicii Moldova la București, Mihai Gribincea, susține că, „a lăsa la voia sorţii problema (n.r. – unirii), fără a fi discutată, fără a încerca un management”, poate duce la „evenimente nedorite”.

Într-un interviu acordat Digi24, diplomatul moldovean susține că Guvernul de la Chișinău nu abordează problema unirii, întrucât își dorește o „republică independentă, suverană”.

„Guvernul de la Chişinău nu abordează problema unirii. Guvernul de la Chişinău îşi doreşte o republică independentă, suverană, îşi doreşte relaţii foarte bune cu România şi care, după cum deseori s-a subliniat la Chişinău, s-ar regăsi în Uniunea Europeană alături de România. Dar nu putem să negăm faptul că la Chişinău sunt partide, oameni politici care îşi asumă direct proiectul sau ideea unirii. În ultimul timp numărul acestor adepţi ai unirii a crescut şi cred că a crescut în primul rând datorită faptului că din 2010 guvernele care s-au perindat la Chişinău, politicienii au dezamăgit populaţia. Populaţia este dezamăgită atât de clasa politică, dar şi de anunţatul curs pro-european al Republicii Moldova. De aceea, mulţi văd unirea ca o cale de a scăpa din sărăcia de la Chişinău, de problemele care sunt. Cred că dacă această situaţie de instabilitate va continua, dacă această sărăcie va continua, numărul celor care vor unirea va creşte. De aceea este foarte important pentru Guvernul de la Chişinău să stabilizeze situaţia, să încerce să creeze pentru cetăţeni condiţii mai bune de viaţă. Poate pare materialist ceea ce spun, anume că moldovenii îşi doresc unirea din considerentul de a trăi mai bine, dar acestea sunt realităţile. Fiecare dintre noi îşi doreşte o viaţă mai bună. Aşa cum foarte mulţi oameni din România pleacă peste hotare şi-şi caută o viaţă mai bună, la fel foarte mulţi moldoveni îşi doresc o viaţă mai bună în România”, a declarat Mihai Gribincea.

Întrebat dacă ar putea crește numărul politicienilor care vor face din unire o temă, ambasadorul Republicii Moldova a precizat că tema devine „un factor de presiune”.

„Dacă la ultimele alegeri prezidenţiale, cele din 1996, nu a fost niciun exponent clar al unirii Republicii Moldova cu România, acum avem cel puţin doi candidaţi care au ca platformă ideea unionistă. Primul este domnul Mihai Ghimpu, de la Partidu Liberal, care are şi sloganul „Uniţi pentru Unire!”. Al doilea candidat este doamna Ana Guţu, de la partidul Dreapta, care vorbeşte deschis despre necesitatea unirii Republicii Moldova cu România. Evident că în comparaţie cu alegerile din 1996 sau chiar cu ultimele alegeri parlamentare tema unirii devine tot mai stringentă, devine un factor de presiune, aş spune, asupra politicienilor. Şi după cum am văzut cu marşul care a avut loc la Bucureşti, devine un factor de presiune nu numai la Chişinău, dar şi la Bucureşti, care nu va putea fi ignorat. Cu atât mai mult cu cât în 2018 se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire”, a mai spus el, precizând că va fi și o presiune „simbolică” din partea străzii, a electoratului.

Potrivit acestuia, presiunea se va resimți atât la Chișinău, cât și la București.

„Atât la Chişinău, cât şi aici la Bucureşti. Va trebui să se discute despre unire, va trebui ca partidele să facă nişte acţiuni, inclusiv în ceea ce priveşte marcarea a 100 de ani de la Unire. Poate n-ar fi rău să aibă loc unele acţiuni comune pentru a nu da frâu liber unor profitori politici. Trebuie să recunoaştem că, după cum a arătat-o experienţa unor lideri politici de la Chişinău, problema unirii a constituit mai mult un profit personal pentru unii. Şi aici mă gândesc la domnul Iurie Roşca – la începutul anilor ’90 era mare unionist şi propunea ca Republica Molrodva să se numească Republica Română Moldova, iar acum este mare susţinător al lui Putin în Republica Moldova şi îşi doreşte Republica Moldova parte a lumii ruse. A lăsa la voia sorţii problema, fără a fi discutată, fără a încerca un management, (ar însemna că) putem avea şi evenimente nedorite”, a mai afirmat Mihai Gribincea, în interviul acordat Digi24.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă