11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportAmbasadorul României la Chișinău: În ce condiții va acorda România împrumutul Republicii...

Ambasadorul României la Chișinău: În ce condiții va acorda România împrumutul Republicii Moldova

România va acorda împrumutul de 150 de milioane de euro Republicii Moldova după crearea unei coaliții de guvernare de orientare proeuropeană și a unui guvern solid care să poată gestiona banii promiși de București pentru procesul de modernizare, informează Agerpres.

Potrivit ambasadorului României la Chișinău, Marius Lazurca, autoritățile de la București au nevoie de un interlocutor solid și responsabil în Republica Moldova, astfel încât acest împrumut să își poată atinge obiectivele.

‘Așteptăm ca situația politică din Republica Moldova să se limpezească și să fie creată o coaliție proeuropeană în Parlamentul de la Chișinău care să promoveze un guvern solid și responsabil. Împrumutul de 150 de milioane de euro are o destinație foarte precisă: să ajute un guvern, nu un guvern în exercițiu, sau unul interimar, ci un guvern în depline puteri să ducă mai departe programul de modernizare și de reformă înscris în Acordul de Asociere’, a declarat Marius Lazurca.

Citește și: Teodorovici a semnat acordul prin care România împrumută Republica Moldova cu 150 de milioane de euro

Recent președintele României, Klaus Iohannis, a oprit acordarea împrumutului de 150 de milioane de euro ca urmare a instabilității politice din Republica Moldova, după ce guvernul proeuropean al liberal-democratului Valeriu Streleț a fost demis prin moțiune de cenzură de către parlament, la inițiativa opoziției proruse de stânga, cu sprijinul Partidului Democrat care făcea parte chiar din acel guvern.

Comisarul european pentru extindere și politică de vecinătate, Johannes Hahn, a avertizat în urmă cu două zile Chișinăul că viitorul guvern va trebui să accelereze reformele, subliniind că Republica Moldova are nevoie urgentă de o ‘resetare’.

Citește și: Iohannis blochează banii promiși de Ponta oligarhilor de la Chișinău

‘Republica Moldova are nevoie de o ‘resetare’, care ar fi un semn clar că politicienii de la Chișinău au înțelepciunea și determinarea să facă un pas în spate și să lase tânăra generație în față. Este timpul să vă rupeți de trecut și să se formeze o nouă echipă de elite’, a declarat Johannes Hahn, la întâlnirea cu președintele parlamentului moldovean, Andrian Candu.

Candu a întreprins o vizită oficială la Bruxelles în contextul împlinirii unui an de la ratificarea de către Parlamentul European a Acordului de Asociere Uniunea Europeană — Republica Moldova.

Citește și: Acordul privind asistența financiară rambursabilă între România și R. Moldova, ratificat de Senat

 

Cele mai citite

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...
Ultima oră
Pe aceeași temă