10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportAmbasadorul României la Chişinău: R. Moldova a trecut de pragul IREVERSIBILITĂŢII integrării...

Ambasadorul României la Chişinău: R. Moldova a trecut de pragul IREVERSIBILITĂŢII integrării europeane

Marius Lazurca, ambasadorul României la Chişinău, a declarat, miercuri, într-un interviu acordat agenţiei de presă Mediafaxcă Republica Moldova a trecut de pragul ireversibilităţii evoluţiei sale şi, în lipsa unui accident istoric imprevizibil, îşi va continua parcursul european.

Aceşti doi indicatori care nu apar nicăieri în sondaje sunt mai grăitori decât sondajele care par catastrofale şi care par să indice o răsturnare a situaţiei şi un scor uluitor de mare pentru Uniunea Euroasiatică. Asta mă face să fiu optimist, să cred că de fapt partida pro-europeană, aici vreau să includ toate organizaţiile politice care pledează pentru integrarea europeană, a câştigat bătălia şi că Republica Moldova a trecut de pragul ireversibilităţii evoluţiei sale. În lipsa unui accident istoric imprevizibil, de pildă un conflict armat, în lipsa acestei situaţii de forţă, a situaţiei grave, Republica Moldova îşi va continua într-un ritm mai alert sau mai temperat drumul către integrarea europeană“, a declarat Lazurca.

De asemenea, ambasadorul român de la Chişinău spune că rezultatele alegerilor parlamentare, respectiv locale, arată că moldovenii au înclinat balanţa către partidele de orientare pro-europeană. “În ciuda unei situaţii economice dificile, explicată, în bună măsură, prin vulnerabilităţile esenţiale ale Republicii Moldova, ca economie mică, expusă, dar explicată şi de contextul general, e criza din Rusia, de pildă. Într-un context dificil şi în urma ultimelor două runde de alegeri, alegerile generale de la sfârşitul anului trecut, alegerile locale din primăvara acestui an, publicul a înclinat balanţa totuşi, trăgând linie, către partidele de orientare pro-europeană“, susţine Lazurca.

Ambasadorul a vorbit în interviul acordat MEDIAFAX şi despre implicarea României în reformarea sistemului de justiţie din Republica Moldova, spunând că România este printre statele europene cel mai implicate în acest proces. De asemenea, Marius Lazurca a specificat că a fost creat un instrument instituţional bilateral care se ocupă preponderent de sprijinirea Republicii Moldova în procesul de reformă. Este vorba de o comisie mixtă interguvernamentală, care pune la aceeaşi masă mai multe instituţii în oglindă din România şi din Republica Moldova, cele mai multe fiind din domeniul justiţiei.

Diplomatul a vorbit şi despre Programul Operaţional Comun România-Republica Moldova, în valoare de 85 de milioane de euro, care vizează începerea unor proiecte transfrontaliere care cuprind judeţele de frontieră ale României şi toate raioanele Republicii Moldova.”Ceea ce noi ne dorim este, aşa cum s-a întâmplat în exerciţiul financiar precedent, în cadrul aceluiaşi Program Operaţional Comun, ca autorităţile locale, pe baza unor priorităţi definite prin consultare, să fie capabile să genereze idei, să genereze proiecte, astfel încât populaţia de la nivel local să fie cât mai bine slujită de aceste proiecte. De pildă, una dintre priorităţile în cadrul acestui program se referă la infrastructura transfrontalieră. Noi ne-am dorit foarte mult să creştem posibilitatea unei circulaţii de mărfuri, de persoane, la valori mai mari între România şi Republica Moldova şi ne-am dorit să sincronizăm politicile noastre naţionale referitoare la creşterea numărului de poduri sau la modernizarea podurilor existente, sincronizarea acestor intenţii naţionale cu posibilităţile pe care le oferă programul operaţional comun”, a mai spus Lazurca în interviul pentru Mediafax.

 

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă