9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportAmbasadorul României la Londra: Este regretabil că nu toți românii au reușit...

Ambasadorul României la Londra: Este regretabil că nu toți românii au reușit să voteze

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, și-a exprimat regretul pentru că nu toți românii au reușit să voteze, însă a susținut că motivele pentru care s-a întâmplat acest lucru sunt independente de voința și atribuțiile ambasadelor și diplomaților români membri în secțiile de vot, conform unui comunicat remis Agerpres.

Citește și: Ambasadele ruşinii. Ce scuze au reprezentanţii diplomatici pentru umilirea românilor care au vrut să voteze

"În condițiile unei prezențe la vot așteptate să fie considerabil mai mare decât în turul I, cele mai aglomerate secții ar fi fost puse în imposibilitatea funcționării. Reamintesc că ambasada a avut câte un singur diplomat în marea majoritate a secțiilor, restul fiind reprezentanți ai partidelor politice. Șefii secțiilor de vot au semnalat imediat această situație BES, informând și MAE, care, la rândul său, a făcut demersuri pe lângă factorii competenți pentru identificarea soluțiilor de completare a componenței birourilor secțiilor de vot. În dimineața zilei de duminică, 16 noiembrie 2014, situația se ameliorase considerabil, cu toate acestea erau absenți 7 reprezentanți ai partidelor politice, iar la secția Londra Brent, cea mai aglomerată, unul dintre membrii biroului comisiei, deși prezent, a refuzat să își exercite obligațiile stabilite de lege, astfel încât, practic, secția a funcționat cu 6 membri", informează ambasadorul.

Citește și: Ambasadorul României în Italia susține că a propus 22 de secții și i s-au aprobat 12

Potrivit lui Jinga, dacă la alegerile prezidențiale din 2009 au votat 6.000 persoane, în turul I din 2014 au fost 10.000 iar în 16 noiembrie, aproape 26.000.

" Ambasada a făcut tot ce a depins de ea pentru asigurarea condițiilor ca românii din Marea Britanie să poată vota. Potrivit legii, atribuțiile Ambasadei sunt exclusiv logistice (asigurarea spațiului pentru secții, distribuirea materialelor pentru votare primite prin intermediul MAE, asigurarea șefilor secțiilor de vot), însă nu Ambasada organizează alegerile, ci autoritățile cu atribuții în materie electorală", subliniază ambasadorul român.

De asemenea, el susține că diplomații de la Londra și-au îndeplinit sarcinile stabilite prin lege "de o manieră exemplară".

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă