15.3 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSportCe precizări aduce ambasadorul Sorin Ducaru despre obiectivele României la Summitul NATO

Ce precizări aduce ambasadorul Sorin Ducaru despre obiectivele României la Summitul NATO

România aduce câteva contribuții semnificative la îndeplinirea obiectivelor prioritare ale Alianței Nord-Atlantice, a declarat ambasadorul Sorin Ducaru, asistent al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru Mediafax.

„România aduce câteva contribuţii semnificative la îndeplinirea obiectivelor prioritare ale NATO şi este în acelaşi timp beneficiar al implementării deciziilor aliate luate în scopul consolidării apărării colective şi‎ descurajării oricăror acţiuni care ar putea fi îndreptate împotriva ţărilor NATO în contextul actual de securitate internaţională”, a spus Ducaru.

Totodată, el a precizat că România are „contribuții specifice foarte concrete” în cadrul Alianţei, respectiv: „găzduirea comandamentului multinaţional de divizie Sud-Est, şi Unităţii de integrare a forţelor de la Bucureşti; rolul special în sistemul de apărare antirachetă al NATO; contribuţia în domeniul apărării cibernetice, inclusiv în cadrul exerciţiilor aliate şi prin coordonarea Fondului privind sprijinirea Ucrainei în domeniul cibernetic; rolul de lider în cadrul unor proiecte în cadrul programului Ştiinţă pentru Pace şi Securitate (SPS), cum ar fi cel vizând Telemedicina”.

Citește și: FOTO. Trei nave românești participă la un exercițiu militar NATO în Marea Neagră

Potrivit ambasadorul Sorin Ducaru, creșterea investițiilor în apărare la 2% din PIB, reprezintă „genul de angajament pe care secretarul General NATO l-a evocat cu titlu de exemplu pozitiv cu nenumarate ocazii”.

În ceea cum este văzut la cartierul general al NATO aportul românesc în deciziile care se vor lua la summit-ul de la Varşovia, asistentul secretarului general al Alianţei a spus: „România a fost o voce articulată şi puternică în dezbaterea conceptuală şi politico-militară care a condus la deciziile importante ale acestui Summit, menite să întărească componentele de descurajare şi apărare colectivă şi să consolideze securitatea în spaţiul trans-atlantic”, potrivit Mediafax.

Citește și: Rusia avertizează că va reacţiona la suplimentarea capacităţilor NATO în Europa de Est

Secretarul general al NATO a anunțat, în deschiderea summitului de la Varșovia, că o brigadă românească va fi transformată într-o brigadă multinațională, pentru a întări măsurile de securitate.

Președintele Klaus Iohannis consideră că anunțul secretarului general al NATO privind transformarea brigăzii românești într-una multinațională confirmă că obiectivele României la summitul de la Varșovia „prind contur”.

„Am ajuns la Varșovia unde, în câteva ore, va începe Summitul NATO, în cadrul căruia voi promova proiecte importante pentru securitatea României. Astăzi, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat ca Alianța va transforma o brigadă românească într-o brigadă multinațională pentru a întări prezența NATO în Sud-Estul Europei și pentru apărarea împotriva atacurilor venite din afara Alianței. Declarația confirmă astfel că inițiativele și obiectivele propuse de România la acest Summit prind contur și se vor regăsi în documentele finale ale reuniunii”, a scris șeful statului, vineri, pe pagina sa de Facebook.

 

18 președinți, 21 de șefi de guvern, 41 de miniștri de Externe și 39 de miniștri ai Apărării participă, vineri și sâmbătă, la summitul NATO de la Varșovia, prezentat de autoritățile poloneze drept cel mai mare din istoria Alianței Nord-Atlantice.

Pe lângă membrii NATO, la Varşovia sunt aşteptaţi şi liderii UE şi ai ţărilor asociate sau partenere, precum Georgia, Ucraina sau Afganistan. Delegaţiile numără în total peste 2.200 de membri, iar numărul jurnaliştilor acreditaţi a depăşit 2.000. 

Lucrările summitului se vor desfășura pe stadionul naţional, construit pentru Campionatul European de fotbal din 2012. 

 

Cele mai citite

PNL îl trimite înapoi la Brașov pe ministrul Veștea

Conducerea PNL l-a desemnat pe Adrian Veștea, actualul ministru al Dezvoltării, drept candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Brașov. Veștea va fi candidatul...

Asociaţia Energia Inteligentă: Furtuna geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice

O furtună geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice sau chiar pentru comunităţile care s-ar baza exclusiv pe energie electrică, arată...

Guvernul lansează Strategia Națională împotriva traficului de persoane. România a devenit țară de destinație pentru persoane din zona Asiei

România a devenit țară de destinație pentru victimele traficului de persoane provenite din zona Asiei, semnalează noua Strategie Națională împotriva traficului de persoane. Guvernul României...
Ultima oră
Pe aceeași temă