4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportANALIZĂ. Ana Birchall este dispusă la negocieri pe Codul Penal. PSD nu...

ANALIZĂ. Ana Birchall este dispusă la negocieri pe Codul Penal. PSD nu îl lasă pe Grindeanu să pună un tehnocrat la Justiție și modificarea legii penale rămâne prioritară în continuare

Ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, continuă demersurile pentru modificarea Codului Penal. Între timp, la vârful PSD există neînțelegeri privind desemnarea ministrului titular.

Modificarea Codului Penal rămâne o prioritate pentru Guvernul Grindeanu și după demisia lui Florin Iordache din fruntea Ministerului Justiției. A recunoscut-o chiar Ana Birchall, în prima apariție publică după preluarea interimatului la Ministerul Justiției.

„Eu îmi doresc să ne aşezăm cu calm, cu transparenţă, cu profesionalism folosindu-ne fiecare expertiză care o avem, astfel încât să facem o analiză a Codurilor”, a spus Birchall, anunțând o dezbatere pe această temă cu reprezentanţii CSM, DNA şi DIICOT. Ministrul interimar a sugerat însă că va merge pe linia lui Florin Iordache, invocând deciziile Curții Constituționale (CCR).

„Mie nu mi se pare normal – vorbesc ca om de drept – ca să putem să decidem noi ce decizie a Curţii Constituţionale este obligatorie şi ce decizie nu este obligatorie. Îmi exprim regretul că anul trecut, când s-au transpus în legislaţia internaţională anumite decizii ale Curţii Constituţionale, nu au fost armonizate toate prevederile deciziilor Curţii Constituţionale”, a declarat Birchall.

Or, aprobarea OUG 13, care introducea o serie de modificări controversate ale Codului Penal, a fost justificată tocmai de o decizie a Curții Constituționale de anul trecut. Însă, CCR dăduse o decizie de interpretare, iar o serie de judecători de la Curte precizaseră că nu mai este nevoie de modificări legislative, decizia CCR fiind suficientă pentru desfășurarea proceselor. Mai mult, în Ordonanța 13 au fost introduse o serie de articole nesolicitate de CCR.

I-a dezinformat pe oficialii europeni

De altfel, Ana Birchall a dovedit că sprijină tocmai strategia social-democraților de a se agăța de decizia CCR din vara anului trecut și de a susține că a fost doar o greșeală de „comunicare”. Astfel, săptămâna trecută, pe 7 februarie, înainte de a fi numită interimar, ea a fost la Bruxelles, în calitate de ministru delegat pentru Afaceri Europene.

Ea s-a întâlnit cu o serie de oficiali europeni în marja reuniunii Consiliului Afacerilor Generale (CAG), cu care a discutat despre soluțiile pentru actele normative în domeniul justiției.

”S-a recunoscut că nu au ajuns informații tocmai corecte la Bruxelles, s-a recunoscut că trebuie făcute modificările impuse de CCR. S-a convenit că ceea ce se întâmplă în România să nu fie politizat, toată lumea să se așeze la aceeași masă și ne exprimăm speranța că nu vom mai trece prin același proces prin care MCV-ul a fost legat de Schengen. Cei din comisie au spus că toate deciziile CCR să fie transpuse în legislația românească, condițiile din penitenciare trebuie îmbunătățite, s-au oferit chiar să găsească soluții financiare”, a explicat Birchall.

”Au înțeles că nu avem o agendă ascunsă. Prima noastră greșeală a fost maniera de comunicare. Fac apel și la colegii noștri europarlamentari, dintr-o anumită parte a spectrului politic, să nu politizăm acest lucru. Vă asigur că oamenii de la Comisie sunt alături de noi și au înțeles că acest Guvern și PSD nu au niciun fel de intenții ascunse”, a spus Ana Birchall.

Neînțelegeri Grindeanu – PSD

Potrivit Constituției, interimatul poate fi asigurat de un alt membru al Guvernului pentru o perioadă de maximum 45 de zile. Această soluție a fost aleasă pentru că la vârful PSD nu s-a identificat o soluție pentru un ministru titular.  Potrivit unor surse, premierul Sorin Grindeanu ar dori ca portofoliul să fie preluat de un tehnocrat. În acest fel, Grindeanu consideră că partidul se poate detașa de un subiect delicat, care privește modificarea Codului Penal. În schimb, social-democrații vor ca ministerul să fie preluat de un membru PSD, dată fiind importanța portofoliului.   
 
Cum l-a dat de gol pe Geoană

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul pentru desemnarea Anei Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene ca ministru interimar al Justiţiei. Ana Birchall a urmat cursurile de masterat şi doctorat în drept la Yale Law School din SUA şi a lucrat ca avocat colaborator la firma de avocatură White & Case LLP din New York.

Un episod din trecutul său politic poate ridica semne de întrebare. Este vorba de cei 5.000 de euro pe care, după cum a recunoscut chiar ea, i-a înmânat, personal, lui Mircea Geoană pentru „un loc eligibil”. Pe 20 octombrie 2008, președintele de atunci al PSD, Mircea Geoană, ieșea să anunțe, după ședința săptămânală a Biroului Permanent, că Ana Birchall va candida pentru un mandat de deputat în colegiul SUA-Canada.

După câteva luni bune, înainte de alegerile prezidențiale din 2009, este difuzată pe Internet o înregistrare video în care liderul PSD Mircea Geoană apare luând bani de la o persoană. În înregistrare apare Mircea Geoană primind un teanc de bani de la o persoană de sex feminin.

La scurt timp, Ana Birchall a precizat, pe blogul său, că ea este persoana care i-a dat banii lui Mircea Geoană.

„A existat o donație din partea mea, explicit destinată pentru campania electorală a partidului, din dorința câștigării a cât mai multor procente, procente care asigurau cât mai multe locuri eligibile, locuri eligibile pentru care mă pregăteam și candidam și eu în competiția internă din partid”, scria Birchall. Interimatul se asigură pentru o perioadă de cel mult 45 de zile.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă