14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportANAF vrea să închidă Zona Liberă Curtici-Arad. Reacţia CJ Arad

ANAF vrea să închidă Zona Liberă Curtici-Arad. Reacţia CJ Arad

Intenţia ANAF de a închide biroului vamal din Arad ar putea duce la desființarea celei mai profitabile zone libere din țară, respectiv Zona Liberă Curtici-Arad, a subliniat conducerea Consiliului Județean (CJ) Arad, potrivit Mediafax

Președintele CJ Arad, Nicolae Ioțcu, a declarat, joi, la finalul ședinței ordinare a consilierilor județeni, că ANAF a transmis o informare privind intenția de a se închide biroul vamal din Zona Liberă Curtici – Arad, îniințată în urmă cu două decenii și unde operează importante companii. 

Potrivit lui Ioțcu, o astfel de decizie ar echivala cu desființarea acestei zone, care se întinde pe 95 de hectare și este cea mai profitabilă din țară, adunând 27 de companii, cu un total de peste 2.500 de angajați.

”Desființarea acestui birou vamal ar duce la imposibilitatea funcționării zonei libere în regimul actual. Există investiții importante acolo și contracte în derulare, iar cei care vor să desființeze această zonă trebuie să ne ofere o soluție”, a spus Ioțcu.

Șeful CJ Arad a adăugat că zona liberă ”cunoaște o creștere foarte mare în ceea ce privește volumul de schimburi”, motiv pentru care își pune întrebări legate de intențiile ANAF.

”Zona liberă plătește statului acum peste două milioane de lei impozite și taxe, un venit la buget care ar dispărea dacă ar fi transformată într-o altfel de entitate, precum societate comercială. În plus, sunt peste 2.500 de locuri de muncă puse în pericol”, a afirmat Ioțcu.

Citeşte şi: ANAF oferă consultaţii pe Facebook

Facilitățile create de-a lungul anilor de către investitori în această zonă vor reveni Consiliului Județean, care deține terenurile, la finalul contractelor de exploatare a acestora, potrivit autorităților județene. 

“Terenurile sunt proprietate publică, iar în conformitate cu prevederile legale şi ale contractelor aflate în derulare, investiţiile realizate de firmele care îşi desfăşoară activitatea acolo constituie «bunuri retur», ce vor rămâne, la sfârşitul contractelor de concesiune, statului, respectiv Consiliului Județean. O eventuală desfiinţare a Zonei Libere Curtici-Arad ar determina firmele să nu mai returneze aceste bunuri. Este vorba de facilități în valoare de peste 20 de milioane de dolari (sumă valabilă la mijlocul anilor 1990 – n.r.) pe care le-am pierde”, a precizat Ioțcu.

Citeşte şi: Ce efecte au avut controalele ANAF pe litoral

Conform sursei citate, ANAF “își motivează intențiile prin faptul că regimul zonelor libere nu mai este același ca la înființare și că activitatea din cadrul Vămii Timișoara este atât de intensă încât trebuie transferat personalul de la acest biroul vamal”.

”Ar trebui văzut care sunt costurile cu plata funcționarilor din vamă raportat la cee ce produce această zonă, să vedem dacă nu cumva mutarea câtorva funcționari la Timișoara, în loc să se facă angajări, ar aduce prejudicii mari. Poate sunt zone libere în țară care nu funcționează, dar cea de la Arad aduce profit, inclusiv Consiliului Județean și statului român”, a mai declarat președintele CJ Arad.

Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...
Ultima oră
Pe aceeași temă