4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportAndrei Zaharescu, uitat la Capetown. Cioloș sporește rețeaua clientelei din consulate

Andrei Zaharescu, uitat la Capetown. Cioloș sporește rețeaua clientelei din consulate

Guvernul tehnocrat nu s-a atins de consulii numiți pe criterii politice de guvernarea Ponta și acum se pregătește să o trimită la Manchester pe Otilia Sava, fosta șefă a Departamentului de Apărare din UNPR, formațiunea înființată de Gabriel Oprea.

Otilia Sava este soția fostului purtător de cuvânt al SRI Sorin Sava. În septembrie 2013, Guvernul Ponta a numit-o secretar de stat la Ministerul Apărării, deși ea era avocat specializat în legislația familiei, media și proprietăți intelectuale – potrivit propriului CV. Sava deține acest post în M.Ap.N. și în prezent. Potrivit site-ului romaniacurata.ro, Guvernul Cioloș a amânat deocamdată trimiterea ei în postul de consul la Manchester. Consulii sunt numiți în funcție prin hotărâre de guvern. 

Dacă Sava va fi trimisă la consulatul din Marea Britanie, se va alătura unui lung șir de clienți politici plasați de guvernarea Ponta în aceste posturi, deși ele presupun o pregătire de spe­cialitate și implică interacțiunea cu românii din diaspora. Cea mai controversată numire a fost cea a lui Andrei Zaharescu, fostul purtător de cuvânt al Executivului USL. Zaharescu a fost numit consul la Capetown, în Africa de Sud, în 2013. „După un an şi jumătate de activitate în cadrul Guvernului, el poate foarte bine să repre­zinte interesele economice, în primul rând. Comunitate foar­te mare de români nu este la Cape Town, dar avem interese economice, interese culturale şi cred că e potrivit“, a explicat Ponta această decizie. Guvernul Cioloș nu l-a rechemat în țară. 

O altă numire politică a fost la consulatul din Montréal, unde în 2014 a ajuns Victor Socaciu, fost parlamentar PSD. Presa a scris că el a fost trimis aici pentru a-și trata o afecțiune medicală. Odată ajuns la post, Socaciu s-a recăsătorit, iar soția sa a fost și ea angajată în Ministerul de Externe. 

Pe lunga listă de consuli recrutați din PSD se mai află Geanina Boicu, fosta șefă a organizației de partid Barcelona. Ea a fost numită la post chiar în acest oraș. Tot în Spa­nia se află și Alexandru Steriu, numit în august 2012. El este fratele parlamentarului Valeriu Steriu, fost președinte al UPR, acum co-președinte executiv la PMP.  Radu-Cătălin Mardare, fost prefect de Bacău pe vremea lui Adrian Năstase şi fost senator PSD, a fost numit consul general la Sevilla. În Spania se află una dintre cele mai mari comunități de români, care interacționează constant cu consulatele, care trebuie să le elibereze documente.

Marian Popescu, fost secretar PSD Diaspora, a ajuns consul la Rio de Janeiro. Antonella Marinescu, fost deputat şi şefa organizaţiei municipale de femei PSD Constanţa, a fost numită de Guvern în postul de consul general al României la Toronto, iar fostul ministru al Muncii Marian Sârbu a ajuns în Dubai, dar ambii au revenit în țară în iunie 2015.

Voicu și Lucaci au ratat

Fostul guvern USL a dorit să-i trimită peste hotare și pe deputatul Mădălin Voicu și pe jurnalistul Claudiu Lucaci, șeful știrilor din televiziunea publică, fost purtător de cuvânt în Guvernul Năstase. Voicu trebuia să plece la Bonn, dar numirea sa nu a mai fost finalizată prin publicare în Monitorul Oficial. Lucaci era așteptat la New York, dar a renunțat, prefe­rând să rămână la televiziunea 
publică.  

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă