8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportFostul procuror Max Bălășescu, închis pentru luare de mită, are o avere...

Fostul procuror Max Bălășescu, închis pentru luare de mită, are o avere nejustificată de peste 37.000 de euro

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate de avere, în cazul unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, în perioada 2000 – 2008, Maximilian Ion Bălășescu, potrivit unui comunicat al instituției. 

Diferența găsită între averea dobândită şi veniturile realizate împreună cu familia este de  166.965,74 lei (aprox. 37.520,39 euro). 

Citește și: Procurorul Bălăşescu, înregistrat de un învinuit din dosarul vrăjitoarelor

În consecință, ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel București (CAB) în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către Bălășescu împreună cu familia, în perioada exercitării funcției publice.

Procurorul a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Astfel, Bălășescu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

Maximilian Bălășescu a fost condamnat, în 2012, de Curtea de Apel Bucureşti (CAB) la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în luna ianuarie 2012, procurorul Maximilian Ion Bălăşescu, cu ajutorul lui Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu, a pretins de la un denunţător, cu titlu de mită, “un folos reprezentând o sumă de bani care, iniţial, nu a fost particularizată, urmând ca Ene Cristian Marian şi Simirianu Marian să stabilească cu denunţătorul suma exactă”.

Citește și: Fostul procuror Max Bălăşescu s-a declarat împăcat în faţa judecătorului, afirmând că nu a luat mită

Denunţătorul era cercetat pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave într-un dosar penal aflat în instrumentarea procurorului Bălăşescu.

Ene şi Simirianu i-au comunicat denunţătorului că suma pe care trebuie să o dea este de 300.000 de euro, în două tranşe, de 100.000 de euro şi 200.000 de euro. Din probele administrate a rezultat că, din aceşti bani, lui Bălăşescu îi reveneau 50.000 de euro.

În 31 ianuarie, Cristian Marian Ene a fost prins în flagrant delict luând de la denunţător, în numele lui Bălăşescu, sumele de 90.000 de lei şi 80.000 de euro (reprezentând echivalentul a aproximativ 100.000 euro), ca primă tranşă a sumei totale pretinse, preciza DNA.

Cele mai citite

Revolut vizează investiții de peste 100 de milioane de dolari în Mexic

Compania Revolut intenționează să investească peste 100 de milioane de dolari în Mexic în acest an, a declarat miercuri, pentru Reuters, unul dintre directori. Directorul...

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, convins că România va fi vizitată de turiști qatarezi

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, a subliniat miercuri că este încrezător în creșterea numărului de turiști din Qatar care vizitează România, însă...

CSM amână soluţionarea cererii de suspendare din funcţie a judecătoarei din dosarul în care este implicat Vlad Pascu

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a amânat, miercuri, pentru data de 24 aprilie, soluţionarea propunerii Inspecţiei Judiciare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă