11.5 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSportANI a lansat un ghid pentru alegerile locale. Candidații pot cere asistență...

ANI a lansat un ghid pentru alegerile locale. Candidații pot cere asistență prin telefon

Agenția Națională de Integritate a postat pe Internet un ghid dedicat alegerilor locale din iunie 2016.

Informațiile oferite au ca scop "creșterea nivelului de transparentizare și de prevenire a incompatibilităților și a conflictelor de interese", informează ANI.

Primii beneficiari sunt candidații, care află cum trebuie să completeze declarațiile de avere și de interese. ANI mai oferă informații despre regimul juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese. De asemenea, alegătorii sunt informați asupra obligațiilor pe care le au participanții la procesul electoral.

Ghidul elaborat de ANI este disponibil pe pagina de Internet a Agenției.

ANI prezintă cele mai frecvente cazuri de incompatibilitate și conflict de interese, identificate de către inspectorii de integritate în activitatea de evaluare. Această situație este raportată la categoriile de funcții publice ocupate în urma alegerilor locale (primari și viceprimari, consilieri locali și județeni, președinți și vicepreședinți ai consiliilor județene).

Persoanele care doresc să candideze la alegerile locale din iunie 2016 au la dispoziție o serie de informații utile cu privire la obligațiile pe care le au în vederea respectării regimului juridic al incompatibilităților, al conflictelor de interese și al declarării corecte a averii și a intereselor. Informațiile se regăsesc în ghidurile ANI referitoare la completarea declarațiilor și la cel privind incompatibilitățile și conflictele de interese, dar și în secțiunea destinată legislației de integritate, actualizată la zi. De asemenea, persoanele interesate au la dispoziție o listă a celor mai frecvente solicitări de informații cu privire la legislația de integritate și răspunsurile aferente.

ANI mai prezintă publicului date și informații cu privire la peste 200 de persoane în cazul cărora s-a stabilit definitiv și irevocabil faptul că s-au aflat în incompatibilitate sau conflict de interese și care, potrivit, prevederilor legii nr. 176/2010, întră sub interdicția de a mai ocupa o funcție publică timp de trei ani.

Tot pe Internet, ANI oferă și un formular prin care poate fi sesizată dacă un candidat are erori în declarația de avere sau de interese.

De asemenea, o secțiune specială este dedicată declarațiilor de avere și de interese depuse de candidați:

Persoanele care candidează la o funcție publică pot solicita inspectorilor de integritate asistență de specialitate în cazul solicitărilor urgente cu privire la regimul juridic al completării declarațiilor de avere și de interese, al incompatibilităților și al conflictelor de interese la numărul de telefon 0372.069.869, de luni până vineri în intervalul orar 09.00 – 16.00.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Românii pot avea succes la Eurovision! Trebuie doar să demonstreze că au avut părinți de același sex: Decebal și Traian

România ar putea accede din nou cu succes în viitoarele finale din cadrul concursului Eurovision, poate chiar cu șanse la trofeu. Concurenții din țara...

Ce pedeapsă riscă o doctoriță din Rusia după ce ar fi tratat-o fără respect pe văduva unui soldat rus din Ucraina

Procesul unei doctoriţe pediatru ruse, care riscă 10 ani de închisoare după ce a fost acuzată de văduva unui soldat rus mort în Ucraina...

Robert Fico, premierul slovac, este supus unei operaţii “foarte complicate” la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica

Premierul slovac Robert Fico este supus unei operaţii "foarte complicate" la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, după ce a fost împuşcat de cinci ori...
Ultima oră
Pe aceeași temă