15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportANI cere REVOCAREA deputatulul Nechita. Inalta Curte a decis că parlamentarul e...

ANI cere REVOCAREA deputatulul Nechita. Inalta Curte a decis că parlamentarul e INCOMPATIBIL

Instanţa supremă a stabilit că deputatul Aurel Nechita este incompatibil întrucât deţine atât funcţia de parlamentar, cât şi pe cea de decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi. ANI a comunicat sentinţa Camerei Deputaţilor, potrivit Mediafax.

Agenţia Naţională de Integritate arată, luni, într-un comunicat de presă, că raportul de evaluare emis la 27 iunie 2011, prin care s-a constatat încălcarea dispoziţiilor legale privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către deputatul Aurel Nechita a rămas definitiv şi irevocabil prin Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 585/05.02.2013, prin care a fost admis recursul formulat de ANI împotriva sentinţei nr. 339/31.10.2011 a Curţii de Apel Galaţi.

“Agenţia Naţională de Integritate a comunicat raportul de evaluare Camerei Deputaţilor în vederea aplicării sancţiunilor disciplinare, respectiv revocarea din funcţie, şi a interdicţiei exercitării unei funcţii sau demnităţi publice, în conformitate cu prevederile art. 25, alin. (1) din Legea nr. 176/2010: «Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat că a emis un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective, în măsura în care prevederile prezentei legi nu derogă de la aceasta şi dacă fapta nu întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni»”, a precizat sursa citată.

ANI a precizat că, potrivit articolului 25, alineatul 2 din Legea 176/2010, “persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”.

Potrivit ANI, în perioada 12 mai 2005 – 19 decembrie 2008, Aurel Nechita a exercitat, simultan, atât funcţia de deputat, cât şi pe cea de decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi, încălcând, astfel, prevederile articolului 84, alineatul 2 din Legea 161/2003.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...
Ultima oră
Pe aceeași temă