13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportANI, despre modificarea legii integrităţii în exercitarea funcţiilor: Contravine MCV-ului

ANI, despre modificarea legii integrităţii în exercitarea funcţiilor: Contravine MCV-ului

UPDATE 17.53: Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a precizat că adoptarea tacită a modificărilor propuse la legea ANI a fost o eroare de procedură, întrucât procedural, Senatul este prima cameră sesizată, relatează Mediafax

Citeşte şi: BP al Camerei: Adoptarea tacită a modificărilor la Legea ANI, o eroare de procedură

———–

ANI a precizat că legea nr. 176/2010 care stabileşte că persoanele care s-au aflat în stare de incompatibilitate sau conflict de interese vor putea ocupa orice altă funcție, cu excepția celei care a generat incidentul de integritate, afectează iremediabil activitatea de evaluare desfășurată de inspectorii de integritate.

De asemenea, ANI a explicat că prin această lege se elimină complet caracterul disuasiv al sancțiunilor aplicate, precum și obiectivele asumate în contextul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

Astfel, cele două propuneri legislative urmăresc diminuarea sancțiunilor ce decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese și al incompatibilităților în așa fel încât persoana în cauză să nu mai poată ocupa aceeași funcție eligibilă care a generat starea de incompatibilitate ori conflictul de interese, dar să poată ocupa orice altă funcție aleasă ori numită. Mai mult, prin aceste propuneri se instituie posibilitatea rotirii în funcțiile publice în condițiile în care sunt incompatibili sau în conflict de interese, a subliniat ANI într-un comunicat. 

Spre exemplu, o persoană care a încălcat regimul conflictelor de interese sau al incompatibilităților în exercitarea calității de ales local (e.g. un primar, un consilier local etc.) ar putea candida pentru un mandat de membru al Parlamentului (e.g. senator).

De asemenea, potrivit Deciziei Curții Constituționale nr. 418/2014, „a accepta interpretarea conform căreia unei persoane constatate a fi în stare de incompatibilitate sau conflict de interese îi este interzis să mai ocupe doar funcția care a generat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese, putând, în schimb ocupa orice altă funcție eligibilă, ar pune, practic, la îndemâna categoriilor de persoane vizate de Legea 176/2010 un procedeu extrem de simplu de eludare a legii și aplicabilității sancțiunilor instituite de aceasta, aspect de neconceput într-un stat de drept”.

ANI a subliniat că a transmis patru puncte de vedere cu privire la propunerile legislative de modificare a art. 25, alin. instituţiilor abilitate.

Un proiect de modificare a legii ANI a fost iniţiat de deputaţii Ciprian Nica, Eugen Nicolicea, Kerekeş Karoly, Florea Daniel, Marton Arpad, Niculae Mircovici, Cosmin Necula, Luminiţa Adam,Victor Roman. Cel de-al doilea proiect adoptat tacit şi care modifică legea ANI în aceeaşi problemă este iniţiat de senatorul PC Cristina Anghel.

“Propunere legislativă pentru mdificarea alin.(2) al art.25 din Legea nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr.144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative”, se arată în proiectul de modificare a legii ANI. 

Cele mai citite

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

Doi jucători din Premier League, în vârstă de 19 ani fiecare, arestați pentru viol

Premier League este fără îndoială unul dintre cele mai prestigioase și urmărite campionate de fotbal din întreaga lume, însă, în ciuda renumelui său și...
Ultima oră
Pe aceeași temă