9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportANI reacţioneză la încercarea de modificare a legii care reglementeză incompatibilitatea parlamentarilor

ANI reacţioneză la încercarea de modificare a legii care reglementeză incompatibilitatea parlamentarilor

Agenția Națională de Integritate (ANI) critică o inițiativă legislativă care vrea modificarea incompatibilității parlamentarilor. Astfel, parlamentarii ar putea deveni incompatibili dacă desfășoară activități comerciale ce rezultă din documentele ANAF, nu dacă dețin funcții la diverse societăți comerciale.

Această modificare a Legii 161/2001, care a fost depusă la Senat, ”poate fi considerată o piedică pentru prevenirea și combaterea corupției în România și care poate genera efecte negative asupra transparenței și legalității procesului decizional, afectând, totodată, angajamentele asumate de România prin intermediul Mecanismului de Cooperare și Verificare”, atrage atenția Agenția Națională de Integritate.

”De asemenea, prin amendamentul adoptat cu majoritate de Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări din cadrul Senatului României, se propune următoarea modificare la același text de lege: “Calitatea de deputat și senator este, de asemenea, incompatibilă cu funcția de președinte vicepreşedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la societăţile comerciale care desfășoară sistematic și efectiv activități comerciale organizate ce constau în producerea, administrarea sau înstrăinarea de bunuri, comerț ori prestarea de servicii ca și contribuabili activi în sensul reglementărilor din Codul Fiscal, inclusiv băncile […]”. Astfel, la data de 16 iunie 2016, Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări din cadrul Senatului României a supus spre dezbatere și adoptare, plenului Senatului, raportul de admitere, cu amendamente, a propunerii legislative.

În forma actuală a art. 82 din Legea nr. 161/2003, legiuitorul a stabilit foarte clar care sunt incompatibilitățile aplicabile calității de parlamentar, neavând nicio relevanță dacă acesta a exercitat, în fapt, calitatea care îi aduce starea de incompatibilitate raportat la calitatea de parlamentar, a desfășurat sau nu vreo activitate în cadrul societății comerciale, sau dacă respectiva societate comercială a realizat sau nu a realizat vreun venit”, arată ANI.

Totodată, Agenția atrage atenția că o persoană nu poate exercita o funcție de demnitate publică dacă are interese și în mediul de afaceri, întrucât acest lucru ar aduce atingere principiilor statului de drept. Tototdată, ”nu se justifică promovarea unui act normativ care are ca efect aducerea în legalitate a unei situații de incompatibilitate, cu atât mai mult cu cât pe rolul instanțelor de judecată există litigii având ca obiect incompatibilitatea prevăzută de art. 82 din Legea nr. 161/2003, litigii în care instanțele de fond au menținut ca temeinice actele emise de Agenția Națională de Integritate, în vederea punerii în aplicare a dispozițiilor legale”.

Modificarea articolului 82 al Legii 161/2003 este inițiată de: Anghel Cristiana-Irina – senator PC; Banias Mircea-Marius – senator PC; Butunoi Ionel-Daniel – senator PSD; Duruţ Aurel – senator PSD; Marin Nicolae – senator PSD; Mihai Cristian-Dănuţ – senator PC; Mocanu Victor – senator PSD; Păran Dorin – senator PNL; Saghian Gheorghe – senator PSD; Cioată Cezar – deputat PC; Deaconu Mihai – deputat PP-DD; Galan Constantin – deputat Independent; Irimie Vicenţiu-Mircea – deputat PC; Moldovan Ioan – deputat PC; Negruţ Cornelia – deputat PC; Tănăsescu Claudiu-Andrei – deputat PC.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă