25.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSportApelul Forumului judecătorilor din România la intenția politicienilor care vor să schimbe...

Apelul Forumului judecătorilor din România la intenția politicienilor care vor să schimbe statutul magistraților și să dea o Lege a amnistiei și grațierii: Puterea judecătorească are nevoie de independență reală, nu de atacuri furibunde și amenințări cu legi fantasmagorice

Asociația „Forumul Judecătorilor din România” a reacționat, marți, la intenția politicienilor de a modifica legislația care reglementează organizarea Justiției, statutul magistraților și de a emite o lege a amnistiei și grațierii. Astfel, co-președinții Călin Dragoș și Ionuț Militaru au lansat apelul „Nu restaurației cu iz penal! Apel pentru o putere judecătorească independentă”.

Potrivit unui comunicat de presă remis redacției, motivele lansării apelului sunt „luările de poziție publice referitoare la iminenta necesitate a unei noi legi a răspunderii materiale a magistraților, precum și a unei legi pentru amnistierea unor infracțiuni, grațierea și reducerea unor pedepse, respectiv nenumăratele declarații iresponsabile la adresa magistraților români din perioada recentă”.

Forumul judecătorilor invocă reglementările europene referitoare la independența magistraților, la poziția puterii judecătorești în raport cu celelalte puteri ale statului ( puterea legislativă și puterea executivă), despre care susțin că trebuie să fie complementară, nu subordonata celorlalte

„Legitimitatea constituțională a fiecărui judecător (…) nu trebuie să fie subminată de măsuri legislative sau executive luate ca rezultat al schimbării puterii politice”, mai precizează Forumul Judecătorilor.

Totodată, judecătorii susțin că „puterea judecătorească are nevoie de independență reală, nu de atacuri furibunde și amenințări cu legi fantasmagorice ale răspunderii magistraților, pentru a crea spaimă sau neîncredere, după caz, în rândul cetăţenilor – beneficiari ai actului de justiţie, și a zădărnici eforturile zilnice ale magistraților români pentru funcționarea unui stat de drept”. 

La finalul apelului, magistrații afirmă că „politicienii nu se pot substitui Justiției, într-un astfel de context apărând din ce în ce mai necesară menținerea Mecanismului de Cooperare și de Verificare. O țară democratică nu presupune blândețe față de fenomenul corupției, ci fermitate și curaj!”

Reacția vine după ce, în 4 ianuarie, ministrul Justiției, Florin Iordache, că va propune modificări ale Codului penal și ale Codului de procedură penală.

„Pornind de la faptul că pentru a avea o Justiţie bună avem, în primul rând, nevoie de legi bune, voi căuta să readuc în actualitate unul dintre principiile fundamentale ale dreptului, şi anume principiul securităţi juridice, aruncat la colţ în ultimul deceniu printr-o inflaţie legislativă galopantă, prin acte normative contradictorii, incomplete şi mai ales lipsite de predictibilitate. În acest sens, voi propune prim-ministrului o revedere a principalelor acte normative, inclusiv a Codului penal şi a Codului de procedură penală, prin implicarea mediului academic, a asociaţilor profesionale şi a CSM", a afirmat Florin Iordache.

Totodată, Florin Iordache a spus că va încerca să regândească viziunea privind redistribuirea bugetului Justiţiei, astfel încât să reducă risipa și să limiteze excesele, pentru a relua programul de construire şi de reabilitare a unor sedii, pentru îmbunătăţirea întregului sistem informativ şi pentru reabilitarea locurilor de recuperare. 

„Voi căuta ca un text din Constituţie, fie ignorat complet de unii miniştri ai Justiţiei, fie abuziv exercitat de alţii, să devină cu adevărat operaţional. Am în vedere art. 132 din Constituţia României privind statutul procurorilor, potrivit căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea conform principiului legalităţii, imparţialităţii şi controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului Justiţiei. În acelaşi timp, prin consultarea întregului corp profesional al magistraţilor, dar şi al societăţii civile, voi încerca ca ministrul Justiţiei să fie un factor mai activ în promovarea unor politici publice în domeniul Justiţiei, astfel încât încrederea în justiţie să crească", a susţinut el. 

Iordache a arătat că are în vedere legea răspunderii magistraţilor, elaborarea unor strategii de prevenire şi control al criminalităţii şi că va susţine reînfiinţarea Institutului de Criminologie.

„Voi căuta ca într-un timp cât mai scurt să deblochez situaţia de criză din penitenciarele din România prin construirea sau identificarea unor noi spaţii pentru cei privaţi de libertate, dar şi printr-o resocializare şi regândire a viziunii cu privire la o politică penală umanistă, în care sancţiunile alternative la pedeapsa închisorii să nu aibă un caracter decorativ. Să dăm greutate acelei sintagme care sună atât de frumos – egalitatea de arme – între acuzare şi apărare, să întărim totodată puterea judecătorului, singurul şi unicul decident al procesului. Acesta trebuie să simtă că este cu adevărat independent nu numai de factorul politic, dar şi de alţi actori ai realităţii româneşti, care pe o parte sau alta pun presiune asupra corpului magistraţilor. Trebuie să împartă dreptatea aşa cum prevede legea şi după propria conştiinţă", a mai spus el.

În ceea ce privește Legea amnistiei și grațierii, ministrul Justiției a afirmat că „este de bun augur”.

„O lege a amnistiei şi graţierii nu a fost susţinută de noi în campania electorală dar o astfel de lege discutată în Parlament, din punctul meu de vedere, este de bun augur. Dacă venim cu o astfel de lege, locul unde se poate discuta şi analiza este Parlamentul", le-a spus Iordache jurnaliştilor, miercuri, după audierea din Parlament.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu este primit în Turcia de președintele Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri din Europa

Premierul României, Marcel Ciolacu, se întâlnește, în Turcia, cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri politici din Europa. Premierul Ciolacu și...

Se oprește apa caldă în patru sectoare ale Capitalei

Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. anunţă că se vor efectua lucrări de înlocuire și de reparații pe conductele rețelei termice primare, în zone din...

Bătaie în Parlament: Florin Roman, bătut de Dan Vîlceanu -VIDEO

Au apărut primele imagini cu bătaia din Parlament, între Dan Vîlceanu şi Florin Roman, care a avut loc în antecamera sălii de plen, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă