18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialASF şi transportatorii au ajuns la o înţelegere: Creşterea poliţei RCA nu...

ASF şi transportatorii au ajuns la o înţelegere: Creşterea poliţei RCA nu va depăşi 50%

Reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi companiilor de asigurări au semnat, marţi, un protocol, prin care creşterea poliţei RCA nu poate depăşi 50%, potrivit unui comunicat COTAR, remis redacţiei.

Ca termen de referinţă, au fost luate tarifele practicate în iunie 2015. Mai mult, modificările la normele RCA trebuie să se facă până la finalul anului.

Preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu, a declarat că la negocieri s-a ţinut cont de toate propunerile făcute şi a precizat că transportatorii doresc şi “armonizarea legislaţiei din România cu cea europeană”.

Citeşte şi:  ASF sub presiune: explozia prețului RCA a scos în stradă mii de oameni

“Am căzut de acord să acceptăm o creştere de până la 50% a poliţei RCA şi să luăm ca preţ de referinţă luna iunie 2015. Pe termen lung, s-a ţinut cont de toate propunerile noastre, inclusiv pentru modificarea Legii 136/1995 începând cu ianuaie 2016. Noi am cerut mai multe modificări şi aşteptăm să fie respectate. Cerem, de asemenea, armonizarea legislaţiei din România cu cea europeană, astfel încât să se poată încheia poliţe de asigurare pe orice perioadă de timp, nu obligatoriu pe 6 sau 12 luni, potrivit legislaţiei actuale”, a spus Vasile Ştefănescu.

O altă revendicare a transportatorilor a fost să existe posibilitatea suspendării plăţii poliţiei RCA, în cazul în care autovehiculul este imobilizat.

”Mai cerem ca achitarea poliţei RCA să fie făcută în mod individual, pe Codul Numeric Personal al conducătorului auto, iar plata despăgubirilor să se facă mai rapid”, a mai arătat Ştefănescu.

Citeşte şi: Peste 3.000 de transportatori, în Piaţa Victoriei. Ce bulevarde sunt blocate în Capitală

Totodată, reprezentantul COTAR a ameninţat că transportatorii vor continua protestele, începând cu luna februarie, dacă prevederile protocolului nu vor fi puse în aplicare.

ASF a propus excluderea de la calculul daunei a Cărții Verzi pentru transportatorii locali, respectiv transportul în comun, în condiţiile în care aceasta era luată în calcul printr-o metodologie mai veche.

“ASF va amenda o normă internă prin care va lega majorarea de rata daunalităţii, astfel încât orice majorare să ia în calcul o rată a daunalităţii şi, în final, majorarea fiind limitată la 50%”, se precizează în comunicat.

Citeşte şi: Triplarea prețului RCA a scos în stradă șoferii profesioniști

Aproximativ 7.000 de transportatori au protestat, joia trecută, în Capitală, pentru reducerea poliţelor RCA, eliminarea supraaccizei şi reglementarea situaţiei abonamentelor radio pentru mijloacele de transport. 

 

Cele mai citite

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...
Ultima oră
Pe aceeași temă