10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportAtacurile în instanță împotriva OUG 14 vor fi respinse, legal, fiind catalogate...

Atacurile în instanță împotriva OUG 14 vor fi respinse, legal, fiind catalogate ca inadmisibile

În ultimele zile, atacurile în instanță împotriva OUG 14 s-au întețit, ele venind, pe cont propriu, din partea unor persoane cercetate pentru abuz în serviciu. Persoanele în cauză speră că ordonanța ar putea fi declarată neconstituțională, iar astfel, să intre în vigoare OUG 13. Dar acest lucru este imposibil, spun specialiștii în drept contactați de Cetățeanul.net.

Potrivit dreptului contenciosului administrativ, toate aceste acțiuni sunt respinse, legal, de instanță, și sunt declarate ca fiind inadmisibile pentru că persoanele fizice nu au calitatea să le atace în contencios administrativ.

Potrivit legii contenciosului administrativ (554/2004), o persoană poate ataca, în instanța de contencios, numai un act administrativ vătămător la adresa persoanei.


Citește editorialul jurnalistului Grigore Cartianu pe acest subiect:
Atenție la Marea Evadare! | OPINIE
Arma secretă este o anume Luiza Căzănescu. Judecată pentru abuz în serviciu, aceasta a solicitat instanței ridicarea excepției de neconstituționalitate. Dacă instanța va răspunde pozitiv, se va ajunge la Curtea Constituțională. Adică exact unde voiau scenariștii planului diabolic al majorității PSD-ALDE… continuarea aici!



Prin Decizia nr. 660 din 4 iulie 2007, publicată în Monitorul Oficial nr. 525 din 2 august 2007, Curtea Constituţională a stabilit că excepţia de neconstituţionalitate nu poate forma obiectul unei acţiuni principale nici în faţa instanţei de judecată sau de arbitraj și nici în fața Curții Constituționale.

Gabriela Bogasiu, vicepreședintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, spune că legile și ordonanțele Guvernului nu pot fi atacate pe cale principală, iar acest lucru a fost decis de Curtea Constituțională.

„Curtea Constituțională a statuat că legile şi ordonanţele Guvernului nu pot fi atacate pe cale principală, prin acţiune introdusă în acest scop la instanţa de judecată (exact cazul actualelor acțiuni în instanță – n.r.) sau de arbitraj comercial, ci numai pe cale de excepţie, în valorificarea unui drept subiectiv sau a unui interes legitim. Aşa fiind, Curtea reţine că, în măsura în care art. 9 (din legea contenciosului – n.r.) se interpretează în sensul că persoana vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim prin ordonanţe sau dispoziţii din ordonanţe poate introduce la instanţa de contencios administrativ acţiune al cărei obiect principal îl constituie sesizarea directă a Curţii Constituţionale pentru a declara ca fiind neconstituţionale actele menţionate, textul este neconstituţional, prin raportare la prevederile din Legea fundamentală, enunţate mai sus. Atunci când obiectul acţiunii principale introduse la instanţa de judecată este constatarea neconstituţionalităţii unei ordonanţe simple sau ordonanţe de urgenţă a Guvernului ori a unor dispoziţii din aceasta, excepţia de neconstituţionalitate este transformată într-o veritabilă acţiune directă, pierzându-şi astfel natura sa de excepţie, înţeleasă ca un mijloc de apărare care nu pune în discuţie fondul pretenţiei deduse judecăţii”, scrie Gabriela Bogasiu în cartea „Legea contenciosului administrativ” publicată în 2015, la editura „Universul Juridic”.

Luiza Căzănescu, femeia care a atacat la Secţia de contencios a Curţi de Apel Bucureşti OUG 14, este judecată de Curtea de Apel Ploieşti pentru complicitate la abuz în serviciu. Totodată, Căzănescu a participat şi la dezbaterea organizată de fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, pe tema modificării Codurilor penale. În cadrul evenimentului, femeia i-a cerut şefului de atunci al Justiţiei să promoveze Ordonanţa 13, care dezincrimina mai multe fapte de corupţie. 

“Mă numesc Luiza Căzănescu, sunt absolventă de drept şi fostă patroană a unei firme din asigurări pe care am fost nevoită să o închid. (…) Vă rog, domnule ministru, să fiţi bărbat de stat, să promovaţi aceste ordonanţe de urgenţă, să vă gândiţi la populaţie. Să ştiţi că oamenii de afaceri români au fost distruşi, li s-au înscenat dosare în justiţia din România. Să promovaţi aceste ordonanţe în regim de urgenţă. Să daţi pe urmă şi amnistie. Să ţineţi şi cu populaţia. Eu ştiu ce vorbesc. Am avut 800 de dosare civile si 46 de dosare penale, mi s-au inventat tot felul de mizerii”, a spus femeia de la dezbaterile organizate de Ministerul Justiţiei.

Luiza Căzănescu a fost trimisă în judecată de DNA în anul 2010 pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă continuată şi calificată, ea fiind condamnată în iulie 2016 de Tribunalul Târgovişte la 3 ani şi 2 luni închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă, iar recursul se judecă la Curtea de Apel Ploieşti.

Luiza Căzănescu mai are la activ o condamnare de 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare dată de Curtea de Apel Bucureşti în aprilie 2013, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, această pedeapsa fiind contopită cu cea dată de Tribunalul Târgovişte.

În decembrie 2010, Luiza Căzănescu, administrator al SC Luisa Casa de Modă SRL Bucureşti, a fost trimisă în judecată, alături de alte cinci persoane, pentru complicitate la abuz în serviciu în legătură cu prejudicierea SC Asigurarea Reasigurare Ardaf SA-– Sucursala Dâmboviţa cu suma totală de 1.857.314 euro.

Mai multe puteți citi aici:

Cine este Luiza Căzănescu, femeia care a atacat OUG 14 în instanţa de contencios. Căzănescu: Domnule Iordache, fiţi bărbat şi promovaţi OUG 13. Oamenii de afaceri români sunt distruşi, li se înscenează dosare în justiţie

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă