12 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSportAu fost finalizate lucrările la muzeul ”Casa Cesianu”

Au fost finalizate lucrările la muzeul ”Casa Cesianu”

Lucrările de consolidare și restaurare la ”Casa Cesianu” de pe Calea Victoriei au fost finalizate, iar muzeul va intra în circuitul turistic și cultural al Capitalei. 

”Pentru prima oară, de la intrarea în patrimoniul comunal al proprietății Filipescu-Cesianu, va fi organizat un muzeu modern al cărui proiect expozițional permanent urmează să restituie publicului 300 de ani de istorie”, se arată într-un comunicat al primăriei.

"Dupa 75 de ani de așteptare, Parcul rețedinței Filipescu-Cesianu va deveni nu numai un spatiu de recreere si agrement, dar in punctele special amenajate vor fi organizate spații de expunere (lapidarium); concerte sau piese de teatru (zona de scena din spatele gradinii). Pentru prima oara, de la intrarea in patrimoniul comunal al proprietatii Filipescu-Cesianu, va fi organizat un muzeu modern al carui proiect expozitional permanent urmeaza sa restituie publicului 300 de ani de istorie a familiei, a copilariei și a vieții de zi cu zi", a declarat primarul Sorin Oprescu la inagurarea muzeului.

Proiectul de reabilitare a monumentului istoric a fost realizat prin intermediul unei finanțări nerambursabile acordată prin Programul Operațional Regional 2007-2013. Contractul de finanțare a fost încheiat intre Ministerul Dezvoltarii, Agentia de Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov și Municipiul Bucuresti. Valoarea totală a lucrării este de circa 8,6 milioane de lei, din care 5,93 de milioane reprezintă finanțarea nerambursabilă" a declarat Primarul General.

Casa Cesianu  este singurul monument de pe Calea Victoriei care a păstrat toate componentele ilustrative pentru casă boierească de la începutul secolului al XIX- lea, la dimensiunea și în variantă originală. 

Monumentul istoric a fost folosit, timp de 67 de ani, drept depozit pentru o parte dintre colecțiile aflate în patrimoniul Muzeului Municipiului București. Muzeul nu a fost valorificat că spațiu de expunere, din cauza stării de degradare a imobilului.  

Cele mai citite

Reorganizarea Termoficării în București: Soluția Firea

Contextul Problemei Termoficării în Capitală Problema furnizării apei calde și căldurii în București persistă de ani de zile, iar una dintre soluțiile propuse constant este...

UNTOLD și Neversea, în top 100 cele mai mari festivaluri ale lumii

Mai sunt 86 de zile până la cea de-a 9-a ediție UNTOLD, iar fanii au ocazia să voteze festivalul preferat în Top 100 cele...

S-a lansat primul model dedicat limbii române pentru inteligența artificială de tip ChatGPT

O echipă de cercetători români a creat un model de limbaj (LLM – „large language model”) dedicat limbii române, ce poate fi folosit pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă