12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportAugustin Lazăr: Dacă se va modifica Codul Penal, 25 - 30 de...

Augustin Lazăr: Dacă se va modifica Codul Penal, 25 – 30 de parlamentari trimiși în judecată pentru conflict de interese vor fi achitați

Aproximativ 25 – 30 de parlamentari trimiși în judecată de Parchetul General, pentru conflict de interese, vor fi achitați, în cazul adoptării OUG privind modificarea Codului Penal, a declarat, miercuri, procurorul general Augustin Lazăr, într-un interviu acordat RFI.

„Cine sunt interesaţi de această modificare a legii? Avem de la 25 – 30 de parlamentari care au fost trimişi în judecată pentru conflict de interese numai de către Parchetul General. Apoi mai există şi alte persoane. Consilieri locali, primari etc care au fost trimişi în judecată. Toţi aceştia vor fi achitaţi, dacă va fi promovat în această formă proiectul de lege”, a declarat Augustin Lazăr.

Procurorul general aprecizat că ordonanța de urgență a fost promovată în condiții lipsite de transparență. În opinia sa, caracterul de urgenţă al schimbării regimului penal al conflictului de interese nu poate fi justificat.

„Infracţiunea de conflict de interese a fost golită de conţinut aşa cum a fost ea modificată pe motivul foarte subtil că a fost declarată o anumită parte a textului neconstituţională. Iniţiatorul proiectului de ordonanţă a venit cu o «inginerie» juridică pe care a mai încercat-o şi anterior spunând aşa: folosul patrimonial care este prevăzut în textul de lege ca urmare a infracţiunii conflict de interese să aibă un caracter necuvenit. Iată cum acest text de lege, care a fost folosit de organele judiciare pentru combaterea corupţiei, a fost lipsit de conţinut şi, în continuare, cei pe care noi i-am trimis în judecată pentru această faptă vor fi achitaţi. Toată lumea va demonstra că folosul este «cuvenit». Dacă un primar a încheiat un contract cu soţia lui, iar soţia a făcut prestările de servicii, conflictul de interese nu mai poate fi probat. Legea sancţionează lipsa de moralitate în dirijarea fondurilor (n.r. publice) către anumite persoane”, a mai spus procurorul general.

Totodată, el a atras atenția că prioritate noii guvernări „s-a schimbat peste noapte”.

„Ei bine, iată că prioritatea s-a schimbat peste noapte. Cum a trecut Anul Nou, s-a instalat o nouă guvernare, iar prioritatea s-a schimbat: nu mai reprezintă o prioritate să urmăreşti faptele de corupţie, ci să schimbi textul de lege în aşa fel încât să îl goleşti de conţinut (…) Fără îndoială că CSM va aviza negativ acest proiect de lege. Sper că nu va reuşi să îi determine cineva pe colegii noştri să facă alte declaraţii decât cele pe care le-au făcut până în prezent”, a declarat Augustin Lazăr. 

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la 7 la 3 ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice. În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate.

 

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă