21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportAugustin Lazăr, despre conflictul constituțional dintre Guvern și DNA, în cazul OUG...

Augustin Lazăr, despre conflictul constituțional dintre Guvern și DNA, în cazul OUG 13: Ministerul Public nu va face evaluări ale legalității, oportunității actelor unor puteri, ci ne vom opri la aspecte penale. Ancheta va continua

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a precizat, marți, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că ancheta în cazul adoptării Ordonanței 13, declinată de DNA la Parchetul General, va continua, și după ce Curtea Constituțională a constatat existența unui conflict constituțional între Guvern și Direcția Națională Anticorupție.

„Așteptăm motivarea deciziei CCR. Desigur, ea este obligatorie pentru toți. Fără îndoială, noi vom continua ancheta. Ministerul Public nu va face evaluări ale legalității, oportunității actelor unor puteri, ci ne vom opri la aspecte penale. Ancheta va continua. Parchetul are obligația de a afla adevărul cu privire la aceste fapte”, a spus Augustin Lazăr, la intrarea în sediul CSM.

Curtea Constituțională (CCR) a dezbătut, luni, sesizarea depusă de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, privind un posibil conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Direcția Națională Anticorupție (DNA). În urmă cu trei săptămâni, el susținea că anchetarea de către procurorii anticorupţie a modului în care a fost elaborată OUG 13 reprezintă o încălcare a puterii executive de către puterea judecătorească.


Președintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat, luni, că, prin ancheta DNA, a fost perturbată buna activitate a Guvernului.

 

„Conflictul juridic de natură constituţională pe care preşedintele Senatului îl aduce în atenţia Curţii Constituţionale a României a fost generat de demersurile procurorilor din cadrul DNA, constând în anchetarea circumstanţelor în care a fost elaborat proiectul de ordonanţă de urgenţă al Guvernului referitor la modificarea şi completarea Codului penal, respectiv a Codului de procedură penală, fapt care a creat blocaje instituţionale”, preciza Tăriceanu, într-un comunicat de presă.

Peședintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat, luni, că a fost perturbată buna activitate a Guvernului.  „Problema este dacă DNA și-a arogat puteri care nu îi revin legii. Există conflict juridic între autorități atunci când o putere își arogă atribuții care îi revin alteia sau când între acele autorități există divergențe cu privire la întinderea atribuțiilor fiecăruia. DNA a început, însă, printr-o acțiune care s-a demarcat prin descinderi la Ministerul Justiției. Ordonanța de Urgență este un act normativ și este o putere delegată din partea autorității legislative. Am mai verificat dacă s-au primit toate avizele de la CSM, lucruri care exced DNA. Pe de altă parte, toate acestea s-au făcut în timpul desfășurării procesului legislativ. Prin aceasta, considerăm că s-a perturbat buna activitate a Guvernului și relațiile care trebuie să existe  între cele trei puteri. Activitatea de legiferare ține de puterea Parlamentului. Verificarea existenței condițiilor exercitării acestui drept este de competența Curții Constituționale”, a declarat președintele CCR, Valer Dorneanu.


Procurorii anticorupție au acuzat Ministerul Justiției că a distrus avizul negativ primit de la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul, privind modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală, în dosarul privind modul în care a fost emisă Ordonanța 13. În replică, fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, a spus că nu știe nimic.

 


Procurorii anticorupție au acuzat Ministerul Justiției că a distrus avizul negativ primit de la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul, privind modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală, în dosarul privind modul în care a fost emisă Ordonanța 13. Totodată, Direcția Națională Anticorupție a anunțat că a clasat plângerea privind infracțiunea de folosire a influenței ori autorității ca persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, pentru că nu au găsit indicii care să confirme acuzația și că a declinat celelalte cinci infracțiuni descoperite către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. 

Infracțiunile care au fost declinate spre anchetare către procurorii Parchetului instanței supreme sunt: favorizarea făptuitorului, prezentarea cu rea credință de date inexacte, sustragere sau distrugere de înscrisuri, sustragere sau distrugere de probe și fals intelectual. 

După întocmirea proiectului de Ordonanță de Urgență, Ministerul Justiției a primit avize negative de la majoritatea instituțiilor din domeniul judiciar, atât legate de fondul proiectelor, cât și în legătură cu intenția  promovării prin OUG, în sensul că nu erau îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru a justifica urgența. Și specialiștii din cadrul Ministerului Justiției au întocmit șase note prin care exprimau critici la adresa proiectelor amintite, acuză DNA. 

 

Cele mai citite

Candidata naționalistă Gordana Siljanovska – Davkova este favorită în turul al doilea al alegerilor în Macedonia de Nord

Gordana Siljanovska - Davkova, candidata opoziției naționaliste din Macedonia de Nord, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale și are șanse mari să câștige...

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă