10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportAugustin Zegrean, preşedintele CCR: Modificarea perioadei de reţinere nu poate face obiectul...

Augustin Zegrean, preşedintele CCR: Modificarea perioadei de reţinere nu poate face obiectul revizuirii Constituţiei

Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale, a declarat, marţi, că perioada reţinerii, stabilită în prezent la maxim 24 de ore, nu va putea fi modificată prin revizuirea Constituţiei întrucât garanţiile drepturilor fundamentale, precum cel la libertate, nu pot face obiectul revizuirii, informează Mediafax.

Augustin Zegrean a fost întrebat, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu preşedinţii Curţilor Constituţionale din Lituania şi Republica Moldova, despre propunerile privind mărirea duratei reţinerii, la revizuirea Constituţiei, el spunând că va răspunde la întrebare, deşi este sigur că va fi acuzat că s-a antepronunţat. În Constituţia noastră, acum, se spune că durata reţinerii nu poate depăşi 24 de ore. Aceasta este o garanţie a dreptului la libertate, iar articolul 152 din Constituţie spune că nu pot face obiectul revizuirii, printre altele, garanţiile drepturilor fundamentale“, a declarat Zegrean.

La rândul său, preşedintele Curţii Constituţionale a Lituaniei, Dainius Žalimas, a afirmat că în ţara sa măsura reţinerii este în acord cu legislaţia europeană şi poate fi de maxim 48 de ore, până când o persoană trebuie dusă în faţa unui judecător care să stabilească dacă se continuă măsura sau dacă aceasta încetează.

Preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, Alexandru Tănase, a precizat că în această ţară măsura reţinerii este de până la 72 de ore, după care un magistrat poate dispune prelungirea măsurii pentru maxim 30 de zile.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă