27.8 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSportAurescu: ONU, un veritabil prieten și punct de sprijin pentru România

Aurescu: ONU, un veritabil prieten și punct de sprijin pentru România

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis, într-un comunicat, că ONU reprezintă pentru România un veritabil prieten și punct de sprijin. El a salutat marcarea a 70 de ani de la înființarea acestui organism și a 60 de ani de la aderarea țării noastre la organizația mondială. 

"Organizația Națiunilor Unite reprezintă pentru România un veritabil prieten și punct de sprijin. La ONU, România și-a făcut parteneri printre statele de pe toate continentele. ONU, alături de alte organizații internaționale, a asistat România în perioada de tranziție și transformări democratice care a urmat Revoluției din decembrie 1989", precizează Aurescu, potrivit unui comunicat al MAE. 

Potrivit sursei citate, "la rândul său, România a fost un partener activ și constant în promovarea obiectivelor organizației care vizează interesele globale ale omenirii, cât și interesele statelor membre în asigurarea păcii și securității internaționale, dezvoltării, afirmării dreptului internațional ca element esențial al relațiilor internaționale, iar mai recent în promovarea democrației și drepturilor omului".

Cu prilejul acestui moment aniversar, în care se împlinesc și 60 de ani de la aderarea României la organizația mondială, MAE organizează o serie de evenimente de diplomație publică și culturală care, potrivit șefului diplomației române, reprezintă "un omagiu celei mai longevive și mai cuprinzătoare organizații de cooperare internațională, Organizația Națiunilor Unite".

MAE informează că secretarul de stat pentru afaceri globale Carmen Liliana Burlacu a participat vineri, la Ateneul Român, la un concert special susținut de Filarmonica George Enescu, dedicat Zilei Organizației Națiunilor Unite la propunerea MAE.

Totodată, una dintre temele abordate în cadrul celei de-a XXI-a ediții a "Cursurilor Internaționale Nicolae Titulescu pentru tineri diplomați" a fost problematica onusiană. În acest context, tinerii cursanți au realizat un proiect de grup în domeniul diplomației publice, menit să promoveze, în contextul aniversării a 70 de ani de la înființarea ONU, principiile universale asumate de organizație.

De asemenea, MAE participă — prin iluminarea sediului instituției în culoarea albastră — la campania internațională "Turn the World UN Blue" pentru a celebra aniversarea a 70 de ani de existență a ONU.

Seria de evenimente dedicate celor două aniversări va continua până la sfârșitul anului.

Ziua Organizației Națiunilor Unite este sărbătorită la 24 octombrie, organizația globală și statele membre marcând astfel intrarea în vigoare, în 1945, a Cartei Organizației Națiunilor Unite. Carta Organizației Națiunilor Unite a fost semnată la 26 iunie 1945 la Conferința de la San Francisco (SUA) și a intrat în vigoare la 24 octombrie în același an. România a devenit stat membru al ONU la 14 decembrie 1955, prin adoptarea unei rezoluții a Adunării Generale.

Cele mai citite

Ministrul Apărării, despre sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova

Sprijinul "ferm" pentru state precum Ucraina şi Republica Moldova şi o abordare cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre sunt "esenţiale", pe termen scurt...

Un diplomat al Ambasadei Rusiei la București, declarat persona non grata în România

Un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost declarat, vineri, persona non grata pe teritoriul României, informează Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit MAE,...

FOTO. Incendiu la o pensiune din Alba

Zeci de pompieri militari din Aiud şi Alba Iulia intervin în municipiul Aiud pentru stingerea unui incendiu izbucnit iniţial, în cursul nopţii, la un...
Ultima oră
Pe aceeași temă