12.7 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSportAurescu a pledat, în cadrul CAE, pentru ABOLIREA pedepsei cu moartea

Aurescu a pledat, în cadrul CAE, pentru ABOLIREA pedepsei cu moartea

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a readus în atenţie, luni, la CAE, importanţa continuării dialogului în ceea ce priveşte abolirea pedepsei cu moartea, informează Mediafax.

Totodată, au fost abordate succint evoluţiile din cadrul Procesului de Pace în Orientul Mijlociu, precum şi aspecte privind acţiunea externă a Uniunii, în pregătirea Consiliului European din 25-26 iunie 2015.

În cadrul dejunului de lucru, miniştrii europeni au avut un schimb de opinii cu Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, privind cooperarea UE-ONU în domeniul gestionării crizelor şi al dezvoltării.

Citește și: Bogdan Aurescu participă, luni, la Consiliul Afaceri Externe

“Discuţia strategică privind relaţiile UE-Asia a avut ca obiectiv definirea unei perspective strategice pe termen lung în ceea ce priveşte raportarea Uniunii la principalii actori din regiune, atât state, cât şi organizaţii de cooperare regională. O atenţie deosebită a fost acordată relaţiilor UE cu Asociaţia Statelor din Sud-Estul Asiei (ASEAN), precum şi construcției parteneriatului strategic UE-China”, precizează sursa citată.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a confirmat sprijinul României pentru stabilirea unui parteneriat strategic real şi de substanţă între UE şi ASEAN, bazat pe interesele comune împărtășite. Aurescu a evidenţiat necesitatea unei adaptări continue a perspectivei strategice a UE în relaţia sa cu China, cu scopul creării unui parteneriat strategic dinamic – obiectiv asumat deja de UE -, consistent, relevant şi care să permită atât promovarea eficientă a intereselor UE şi statelor sale membre, cât şi definirea unui mediu regional şi global caracterizat de stabilitate şi predictibilitate.

În cadrul discuţiilor, ministrul Bogdan Aurescu a readus în atenţie “importanţa continuării dialogului şi angajamentului cu statele ASEAN în ce priveşte abolirea de către acestea a pedepsei cu moartea, în spiritul liniilor directoare UE pe această temă”, informează MAE.

Referindu-se la angajamentul UE în Asia Centrală, ministrul român a subliniat că regiunea trebuie văzută ca având o înaltă importanţă strategică pentru UE, menționând că Uniunea trebuie să încurajeze statele central-asiatice să se angajeze în exerciții de cooperare regională, de natură să reducă potenţialul conflictual din regiune, fiind necesară identificarea domeniilor de interes pentru aceste state, de la transporturi şi infrastructură, la combaterea extremismului, traficului de droguri, managementul frontierelor, educație, construcție instituțională.

“UE trebuie să se concentreze pe perspectiva pe termen lung a Asiei Centrale, a cooperării cu UE, şi să acționeze pentru dezvoltarea structurilor de cooperare regională necesare, care să răspundă problemelor statelor din regiune”, a arătat Bogdan Aurescu, citat în comunicat.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a participat, luni, la Luxemburg, la Consiliul Afaceri Externe (CAE), unde a avut loc o dezbatere strategică privind relaţiile Uniunii cu Asia, acţiunea UE în domeniul diplomaţiei energetice și evoluţiile recente din Republica Macedonia.

Cele mai citite

SUA fac „tot ce este omenește posibil” pentru a furniza rapid arme Ucrainei

Statele Unite(SUA) fac "tot ce este omeneşte posibil" pentru a furniza rapid arme Ucrainei, care se confruntă cu o nouă ofensivă rusă, a declarat...

Rusia – Ucraina, ziua 790: Blinken, vizită surpriză la Kiev

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a sosit în această dimineaţă la Kiev pentru o vizită surpriză care ar trebui să-i liniştească pe ucraineni cu...

Guvernul va decide cum beneficiarii Programului Anghel Saligny ar putea depune documentele pentru finanțare și după iunie 2024

Guvernul urmează să discute în şedinţa de marţi o ordonanţă de urgenţă în baza căreia beneficiarii Programului Anghel Saligny vor putea depune documentele în...
Ultima oră
Pe aceeași temă